Afacerile de pe malul Someşului par gândite uneori de adevăraţi “magicieni”, care fac să dispară banii în “jobenul” unor businessuri scandaloase, ce s-au putut face în anii ’90, pentru ca mai apoi să-i scoată teferi şi nevătămaţi, fără urmă de pată, pentru a-i pune să circule în afaceri care vor schimba faţa Clujului. Radu Taică şi Mircea Pinte sunt doi oameni de afaceri clujeni despre care nu se ştie mai nimic, însă puţinele lucruri ştiute sunt destul de interesante. Momentan, cei doi vor să înceapă construcţia unui mega-proiect imobiliar în locul fabricii Fimaro, însă, în trecut, ei au avut legături cu administrarea Fondului Român de Investiţii, adică banii care au “ameţit” în Banca Dacia Felix, iar toată lumea ştie ce s-a întâmplat cu Dacia Felix şi cine este Sever Mureşan. Sau nu?  

O parte dintre “păpuşarii” care au avut de-a face cu celebrele tunuri cunoscute drept Fondul Român de Investiţii (FRI) şi Banca Dacia Felix s-au repliat şi vor ajunge să controleze o parte din investiţiile imobiliare ce se vor derula în Cluj-Napoca. Amplasamentul actualei fabrici Fimaro este considerat de experţii imobiliari ca fiind viitorul centru civic al Clujului. În locul fabricii dărăpănate, comisia de urbanism a municipalităţii a acceptat, la mijlocul lunii ianuarie, să se construiască un ansamblu rezidenţial cu  dotări, centru de afaceri, hotel şi parking subteran. Beneficiarul acestei investiţii este SC Decorint SA, o firmă de care se leagă numele lui Radu Taică, Mircea Pinte şi Liviu Sugar, primii doi- oameni de afaceri clujeni, iar al treilea fiind fiul protopopului Sugar din Bistriţa. Dacă Pinte şi Taică au fost în umbra unui fond de investiţii care a administrat FNI şi a avut legături cu Dacia Felix, Sugar şi Taică au întreţinut legături cu oameni de afaceri cu opţiuni “liberale” în cadrul proiectului imobiliar Arcada, care s-a realizat în zona Borhanci. Pintea şi Taică s-au lansat în afaceri încă din anii ’90, când printr-o firmă  şi-au administrat o parte din FRI, adică banii rulaţi de “devalizata” Dacia Felix. Firma respectivă se numea CIRO, iar cu această societate a avut legături şi milionarul Sorin Dan, care face parte din TOP 300, Cei mai bogaţi români. Între timp, CIRO s-a transformat şi în momentul de faţă funcţionează sub denumirea de SAI Target Asset Management, o societate de brokeraj care funcţionează pe piaţa acţiunilor şi a tranzacţiilor imobiliare. SAI este condusă de Pinte şi Taică şi figurează printre acţionarii de la Fimaro, iar acţiunile fostei fabrici au fost preluate gradual de către cei doi, care au ajuns să o controleze.

Congregaţia liberală

În privinţa proiectului imobiliar Arcada, din zona Borhanci, implicaţiile lui Radu Taică au fost susţinute în urmă cu câţiva ani de clujeni cu  nume răsunătoare în interiorul eşicherului politic şi al mediului de afaceri. Pachetul majoritar la SC Arcada Houses era deţinut de Taică, persoană care, iniţial, a apărut în cărţi ca făcând parte din acţiunile societăţii Alianţa Huedin, ce a administrat majoritatea spaţiilor comerciale ale Huedinului. În cadrul Arcada Houses, se regăsea şi soţia omului de afaceri Nicolae Badiu, patronul clinicii AsRo. Medica şi al restaurantului de lux Sinaia, care poseda un procent de cinci la sută din acţiuni, iar ultimul acţionar era bistriţeanul Liviu Sugar, fiul fostului protopop al Bistriţei. Interesant este că iniţial, sediul temporar al celor de la Arcada se afla în Piaţa Unirii nr. 1, adică în cadrul fostului sediu al UFD Cluj, aflat în administrarea organizaţiei municipale a PNL. Iţele afacerii Arcada duceau până la Marius Ciurchea, un milionar în euro care deţinea o parte din Banca Transilvania şi până la Ovidiu Sorin Blaga, un cunoscut de-al liberalului Horia Uioreanu. Tot în componenţa Arcada se regăsea şi Dan Medrea, care avea 10 procente din acţiunile firmei, fiind, în acelaşi timp, şi administratorul Arcada Invest. Ciurchea este unul dintre fondatori Băncii Transilvania şi este asociat cu omul de afaceri Nicolae Badiu. La rândul său, Nicolae Badiu dezvoltă proiecte hoteliere în parcurile industriale Tetarom I şi II, iar, prin intermediul companiei CBC Development, Badiu derulează o investiţie de 25 de milioane de euro pentru ridicarea unui centru integrat de business, Global Plaza, în parcul industrial Tetarom I. Cel mai recent scandal care se leagă de numele lui Badiu este cel al clujenilor care au cumpărat case în complexul Europort, unde acesta este acţionar, însă locuinţele nu au fost racordate la gaz până în iarna lui 2008, astfel că oamenii au îngheţat în apartamentele proapăt cumpărate. Gazeta de Cluj a prezentat pe larg acest caz în ediţiile trecute.

Fondurile Felix

În privinţa Băncii Dacia Felix, lucrurile rămân “româneşte”, adică în coadă de peşte. Prejudiciul adus instituţiei se ridică la 159,3 milioane de dolari şi a fost cauzat între 1992-1995, iar principalul implicat în această afacere, Sever Mureşan, a cerut în urmă cu câteva zile achitarea în procesul în care este judecat pentru falimentarea băncii în cauză. Mureşan a devenit acţionar la Dacia Felix prin sprijinul primit de la persoane din cadrul Bancorex, după ce, în 1990, şi-a întemeiat firma Paniro Bucureşti, în asociaţie cu Croissant de France. Bancorex a creditat Paniro cu 16,6 milioane franci francezi, iar Sever Mureşan i-a transferat la Banca Dacia Felix din Cluj, sub titlul de contribuţie la capitalul social. Grupul de firme al lui Sever Mureşan a acaparat astfel 68% din Dacia Felix.
În luna mai 2008, Sever Mureşan a revenit în ţară după ce a petrecut o perioadă de gestaţie (nouă luni) în spatele gratiilor franţuzeşti. Mureşan a fost predat autorităţilor franceze în mai 2007, fiind acuzat de către anchetatorii francezi de comiterea infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, spălare de bani în mod organizat, asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de omor, asociere pentru comiterea infracţiunilor de santaj, fals şi uz de fals. La începutul lunii mai 2008, Mureşan s-a întors în ţară pentru a declara, într-o  conferinţă de pres, că nu a avut niciun amestec în afacerea Dacia Felix. Mai mult, că banca îi datorează 40 de milioane de dolari. “Banca Dacia Felix nu a fost niciodată devalizată de mine, pentru că banca îmi datorează aproape 40 de milioane de dolari. Patru experţi numiţi de instanţa de la Constanţa au constatat că această sumă mi se datorează. În aceste operaţiuni bancare ne bazăm pe documente. Acest conflict a izbucnit în cadrul Băncii Dacia Felix. Opozantul meu fiind Ion Ilie Mania, care plecase în Italia înainte de 1989 şi care s-a reîntors dorind să fie mare investitor la diferite societăţi din România, printre care şi Dacia Felix, în 1993. După ce a participat la capitalul băncii, a fost cooptat în consiliul de administraţie al băncii. În 1994, am constatat că au fost acordate credite de peste 20 de milioane de dolari în baza unei garanţii false. După mulţi ani de zile, instanţele româneşti l-au condamnat pe Ion Ilie Mania la fals, uz de fals, fals de monedă, dar era prea târziu şi se prescripsese”, a declarat Mureşan, la întoarcerea în ţară, în cadrul unei emisiuni televizate.

Conform site-ului Decorint, proiectul Fimaro Development se va dezvolta pe o suprafaţă de 3 ha, preponderent rezidenţială (cca 85%), şi va oferi spaţii pentru retail, birouri, un hotel, spaţii cu caracter social (grădiniţă, piscină, locuri de joacă, restaurant, sală de fitness, teren de sport). Ansamblul va curprinde mai multe imobile cu înălţimi diferite, ajungând şi la 15 etaje.

Ştefan Trandafir

3 COMENTARII

  1. Vai de capul vostru si de jurnalismul pe care-l faceti!!! Taica si Pinte au
    au fost studenti pana prin ’95: foarte buni studenti! Ulterior au muncit pe branci, pe piata de actiuni. Au castigat credibilitate, clienti si parteneri tot mai mari, dar, pentru voi, asa ceva e mai greu de priceput. Au cumparat firma cu Dacia Felix dupa anul 2003.

  2. Va ofticati? Hai ziceti drept, va ofticati? Ca voi ,cand va venit randu’, vo luat apostu tot caimacu’,si n-o lasat de ciordit nimic pe langa? Ce sa-i faci, sarma tot sarma…De pokemon, ce sa zic…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.