Firma Autotrust Corporation SRL, deținută de consilierul județean Alin Popovici, a rămas în cursa pentru cele 4 loturi din cadrul licitației pentru „Delegarea serviciului de transport public județean de persoane la nivelul județului Cluj”, cu toate că, potrivit condițiilor de participare, persoanele ce dețin funcții de decizie și persoanele implicate în procedura din cadrul entității contractante nu aveau voie să participe. Prin urmare, consilierul Alin Popovici și-a tăiat singur craca de sub picioare, căzând într-un veritabil conflict de interese. 

Consiliul Județean Cluj a publicat, la sfârșitul luni ferbruarie a acestui an, un anunț de participare în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pentru „Delegarea serviciului de transport public județean de persoane la nivelul județului Cluj”. Licitația a fost împărțită în 63 de loturi, care cuprindeau un număr de 147 de trasee. În cursă s-au înscris 12 operatori de transport printre care se numără și firma consilierului județean Alin Popovici, care avea de gând să pună mâna pe loturile 11, 12, 55, 56 și 59, structurate în 17 trasee. În luna mai, nu mai puțin de 44 de loturi au fost anulate, printre care și lotul nr. 59. 

Până la acest moment, societatea Autotrust Corporation SRL a rămas în joc, cu toate că a încălcat principala condiție de participare: entitatea contractantă exclude din participarea la procedura de atribuire orice operator economic care se află într-o situaţie de conflict de interese, iar „persoanele ce dețin funcții de decizie și persoanele implicate în procedura din cadrul entității contractante sunt: Președinte Tișe Alin,Vicepreședinți: Mînzat Marius-Dorel, Vákár István-Valentin, Consilieri județeni: Abrudan Traian, Antal Géza, Arion Hadrian Virgil, Balla Francisc, Bălaj Marius, Chiorean Laura Elena, Chirteș Horea Dorin, Ciuta Cristian Ilie, Cordiș Lucian, Cordoș Alexandru, Cosma Ovidiu Călin, Cuibus Valentin- Claudiu, Dehenes Adela Corina, Drăghici Dumitru, Felezeu Calin-Valentin, Forna Maria, Florea Ionuț, Hodorogea Anca-Cristina, Iancu Gheorghe, Iepure Mihai Florin, Lőrinczi Zoltán-László, Marc Marinela, Marchiș Angela Felicia, Molhem Mohammad Bashar, Mureșan Violeta, Muscă Elena, Nistor Ovidiu Răzvan, Pintea Sorin Vasile, Popovici Alin, Reș Eva, Rusu Ionut, Sălătioan Vasile, Sămărtean Iuliu, Tuluc Călin-Marin, Secretar general Gaci Simona, Director general Șchiop Cristina, Directori executivi: Rațiu Mariana, Iliescu Ștefan-Eduard, Șefi Serviciu: Crețu Alexandru-Simion, Pop Vasile Dan, consilieri: Ilinca Aneta-Cristina, Tiuca Adina, Piciu Mirela, David Octavian.”

Reprezentanții Consiliului Județean Cluj ne-au comunicat că nu ne pot oferi informații despre o posibilă excludere a societății controlate de Popovici din licitație pâna la finalizarea procedurii. Cu toate acestea, consultând Sistemul Electronic de Achiziții Publice am descoperit că lotul nr. 56, pentru care se înscrisese numai firma Autotrust Corporation SRL, se află în procedura de evaluare tehnică. Prin urmare nu s-a luat nicio măsură împotriva consilierului județean. 

Popovici s-a lepădat de Consiliul Județean: „Îmi voi da demisia”

La momentul în care reporterii Gazeta de Cluj au scris în exclusivitate că firma controlată de consilierul județean Alin Popovici s-a înscris la licitația pentru serviciul de transport public județean, acesta ne spunea că nu a cunoscut condițiile de participare și a aflat abia după ce se înscrisese la licitație că ar putea fi o problemă. Acesta a declarat că, în cazul în care va fi nevoie, este dispus să renunțe la funcția de consilier județean pentru a evita conflictul de interese. 

„Eu am aflat ulterior de această problemă, întradevăr așa este. Vreau să mă consult cu avocații mei în această situație. Nu am știut că nu se poate, pentru că eu nu sunt administrator, doar acționar. Mai mult decât atât, dacă vorbim din punct de vedere financiar, călătorul este cel care plătește serviciul respectiv, nicidecum Consiliul Județean Cluj. O să mă interesez să văd despre ce este vorba, iar dacă va fi nevoie îmi voi da demisia din Consiliul Județean ca să pot fi compatibil. În cazul în care în această situație va fi vorba de incompatibilitate sau conflict de interese voi trimite, prin intermediul avocaților, punctul meu de vedere către Consiliul Județean Cluj, iar dânșii vor decide ce se va întâmpla pe viitor. Dacă mi se va cere și va trebui, nu voi avea de ales, voi fi pus în fața faptului împlinit. (…) În cazul în care totuși există o problemă, potrivit legislației în vigoare, va trebui să găsesc o soluție, în sensul că ori îmi voi da demisia din CJ Cluj, ori dacă este prea târziu, o altă cale legală.”, a declarat Alin Popovici.

Soluția găsită de Popovici este una extrem de convenabilă, cu atât mai mult că prezența sa în forul administrației județene este aproape insesizabilă, însă fapta este deja făcută. Alin Popovici, din poziția de consilier județean, este direct implicat în procedură, iar o simplă demisie nu va duce la intrarea sa în legalitate.  Ne îndoim că acesta nu cunoștea condițiile de participare și (indirect) s-a înscris la licitație legat la ochi. Popovici susține că nu ar trebui să existe astfel de probleme deoarece nu va obține bani publici în urma licitației, însă contractul pe care și-l dorește cu atâta ardoare  îi va genera oricum venituri consistente. 

Până la data de 11 noiembrie 2022, reprezentanții consiliului Județean Cluj trebuie să finalizeze atât etapa de evaluare tehnică, cât și etapa de evaluare financiară. O altă problemă care se ridică în acest caz este faptul că din cele 63 de loturi, 44 au fost anulate și numai 19 urmează să fie atribuite operatorilor de transport. Prin urmare, zeci de localități nu vor mai avea acces la serviciul de transport public județean. 

Popovici a mai încercat manevre de acest tip, dar ANI a intervenit

Alin Popovici nu se află la prima abatere de acest tip, acesta s-a aflat într-o situație similară în anul 2019, când Agenția Națională de Integritate confirma că Alin Popovici se află la limita stării de incompatibilitate, deoarece fiind consilier județean, deține firma de transport Autotrust Corporation SRL care primise la acea vreme traseul Cluj-Turda în urma unei licitații demarate de CJ Cluj. 

„Deținerea funcției de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Cluj simultan cu exercitarea calității de asociat și administrator în cadrul unei societăți ce derulează un contract de transport persoane pe raza județului Cluj, contract atribuit prin licitație publică și validat de către direcția de transport a Consiliului Județean Cluj, poate genera o situație de incompatibilitate, din perspectiva prevederilor art. 90 din Legea nr. 161/2003. Totodată, situația expusă poate genera un conflict de interese de natură administrativă dacă consilierul județean participă la procesul de votare al unei hotărâri de Consiliu, având un interes personal (în sensul legii) în cauza supusă votului, interes pe care nu-l anunță la începutul ședinței și vot la care îi era interzisă participarea.”, preciza ANI în 2019.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here