Firma Drumex, patronată și administrată de Mihai Iliescu, profesor la UTCN Cluj, a mai câștigat un contract de la administrația județeană. Societatea este cunoscută pentru erorile de proiectare care au fost făcute la drumul Răchițele Ic Ponor, afacere de care s-a interesat și procurorii DNA Cluj. Iliescu este un abonat vechi la contractele publice. În 2002, firma a realizat majoritatea expertizelor tehnice pentru podurile din oraș.

CJ Cluj a atribuit contractul ”Servicii pentru întocmirea unei expertize tehnice a lucrărilor executate la obiectivele: •        Proiectare și execuție lucrări de modernizare și reabilitare a drumurilor județene din județul Cluj, pentru perioada 2011 – 2015, Lot IV, Etapa II – DJ 172F Gherla-Mintiu Gherlii-Mica, km 1+400-16+650; •Proiectare și execuție lucrări de modernizare și reabilitare a drumurilor județene din județul Cluj, pentru perioada 2011 – 2015, Lot IV, Etapa II – DJ 172F Mica- Sinmarghita-limita judet Bistrița-Năsăud, km 16+560- 22+570” firmei Drumex din Cluj Napoca.

Valoarea contractului este de 137.155,74 lei, fără TVA.

Pentru anul trecut, firma administrată și deținută de Mihai Iliescu, profesor la UTCN, a declarat o cifră de afaceri de 3 milioane de lei, un profit de peste 1,6 milioane de lei și 12 angajați.

Profesorul Iliescu este bine ancorat în administrația clujeană. El a câștigat de la RAADPP Cluj aproape 50 de contracte pentru diferite servicii de expertiză tehnică în infrastructură. De la administrația locală el a câștigat, prin încredințare directă, contractele de expertiză tehnică și studii de prefezabilitate pentru podurile Traian, Garibaldi și pasarelă pietonală peste răul Someș din apropierea parcului Iuliu Hațieganu.

De asemenea, Iliescu a făcut afaceri în tandem cu Mircea Pop, fostul șef al Companiei de Drumuri pe vremea când administrația județeană clujeană era condusă de Marius Nicoara.

Printre ”doctoranzii de lux” ai profesorului Mihai Iliescu se numără Mariana Pop, soţia fostului şef al CNADNR, Mircea Pop.  Un alt afacerist celebru care și-a dat doctoratul sub tutelă profesorului de la UTCN este Dorin Așchilean, patronul societății ACI. Cel mai probabil Iliescu și cu Așchilean s-au cunoscut în cadrul companiei ARL Cluj, unde ambii au lucrat.  Dacă Iliescu a fost între 1997-2000 membru în Consiliul de Administrație al ARL Cluj, Așchilean a fost inginer responsabil cu calitatea între 1996-1999. Patronul ACI a lucrat și în cadrul societății care a fost condusă de Mircea Pop.

Drumex a proiectat traseul Răchițele Ic Ponor, procurorii, au închis ochii

În 2015 s-a deschis un dosar penal în cazul investiției Răchițele – Ic Ponor, iar anul trecut, DNA Cluj a clasat dosarul. În 2014, în urma unei expertize a Consiliului Județean Cluj s-a descoperit un prejudiciu de aproximativ 1 milion euro.

Proiectul tehnic pentru obiectivul „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchițele – Prislop – Ic Ponor” a fost întocmit în anul 2007 și revizuit în ianuarie 2011 de către SC Drumex SRL Cluj-Napoca. Proiectul tehnic inițial a fost aprobat prin HCJ nr. 179/2007.

Drumul județean în lungime de 20,5 km a fost proiectat cu o lățime a părții carosabile de 4 – 5 m și acostamente de 0,5 – 0,7 m. Carosabilul trebuia să fie alcătuit din: 4 cm strat de uzură din beton asfaltic rugos, cu bitum aditivat BAR 16; 6 cm strat de legătură din beton asfaltic deschis, cu bitum aditivat BAD 25; 8 cm macadam; 12 cm piatră spartă amestec optimal.

Pe tronsoanele pietruite s-a proiectat o scarificare și nivelare a sistemului rutier existent și completarea cu balast, minim 10 cm – în funcție de linia roșie; pe tronsoanele cu sistemul rutier compromis s-a proiectat un strat de 35 cm de balast, la care se adaugă sistemul de asigurare a scurgerii apelor: șanțuri și rigole pereate sau din pământ, cu descărcare spre podețe sau spre emisarul natural.

Nume grele în dosar

Printre cei implicați în proiectul de reabilitare al acestui drum se numără unii dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din Cluj.

”Există indicii că, în contextul elaborării proiectului ce a stat la baza HCJ 210 din 28 august 2012 pentru modificarea şi completarea HCJ 225 din 22.11.2007 privind aprobarea cofinanţării proiectului „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele – Prislop – Ic Ponor”, proiect aflat în derulare la nivelul instituţiei judeţene, suspectul Teaha Mihai, avocat în Baroul Cluj şi consilier apropiat al preşedintelui CJ Cluj, i-a propus acestuia ca în cadrul cheltuielilor decontate din sumele acordate de CJ Cluj de la buget pe partea de participare la cheltuielile neeligibile să fie alocată în plus suma de 101.449,62 lei, ce urma a fi justificată fictiv prin emiterea unor facturi către antreprenorul MBS Group SRL de către societatea Desk Impex SRL Sighişoara, societare ce aparţine numitului Băicoci Gheorghe, tatăl lui Băicoci Alin, apropiat al avocatului Teaha Mihai şi al preşedintelui CJ Cluj.

Fiind de acord cu propunerea făcută, suspectul Uioreanu Horea Dorin a întreprins demersurile necesare şi finalizate la data de 28 august 2012 când a fost adoptată HCJ 210 pentru aprobarea cofinanţării proiectului ”Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele – Prislop – Ic Ponor”, prin care s-a alocat de la bugetul CJ Cluj suma totală de 12.311.229,89 lei fără TVA.

Ulterior, la înţelegere cu Băicoci Alin şi cu tatăl acestuia, SC Desk Impex a emis un număr de 3 facturi fiscale în valoarea totală de 101.449,62 lei ce au atestat fictiv închirieri de utilaje către antreprenorul MBS Group SRL. Facturile au fost încasate la finele anului 2012 şi începutul anului 2013. După achitarea taxelor datorate la bugetul de stat aferente facturilor, reprezentantul SC Desk Impex a trimis preşedintelui CJ Cluj în două tranşe, suma totală de 33.675 lei, din care 20.000 lei prin intermediul avocatului Teaha Mihai şi 13.675 lei prin intermediul consilierului Pop Răzvan Marius”, scriau procurorii anticorupție în cererile de arestare preventivă a lui Horea Uioreanu

Cariera drumarului Iliescu

Cariera lui Mihai Iliescu

1991 – Preşedinte al Asociaţiei de Drumuri şi Poduri –Filiala Transilvania;

1993 – Administrator SC Drumex SRL;

1995 – Verificator autorizat de proiecte al MLPAT, exigenţe A4.1, B2.1, D2;

1995-1999– Membru in Consiliul de Administraţie al Regiei Judeţene de

Drumuri şi Poduri Cluj;

1997-2000 – Membru in Consiliul de Administraţie al ARL Cluj;

2000 – Membru in comisia de mediu a A.P.D.P Romania;

2000 – Membru in Asociaţia Urbaniştilor Clujeni(AUC);

2000 – Membru in Asociaţia Absolvenţilor Facultăţii de Construcţii (AAFC);

2000 – Membru A.I.C.P.R. – comisia TC 2.5 Drumuri rurale;

2001 – Expert tehnic in domeniile construcţiilor rutiere, drumuri, piste

de aviaţie, poduri, tunele al MLPAT, A4, B2, D;

2001-2003 – Membru in Consiliul de Administraţie al R.A.D.P. Cluj;

2002 – Expert CNCSIS;

1980-2005 – Activitate de proiectare şi de cercetare : 95 proiecte, 34 contracte de

cercetare (din care unul cu B.M.), 570 verificari proiecte.

2005 – Membru in corpul Experţilor Tehnici din Romania, filiala Cluj-Napoca

Descrierea succintă a contractului sau a achiziţiei/achiziţiilor

Obiectul contractului îl reprezintă prestarea serviciilor  pentru întocmirea unei expertize tehnice a lucrărilor executate la obiectivele:

•Proiectare și execuție lucrări de modernizare și reabilitare a drumurilor județene din județul Cluj, pentru perioada 2011 – 2015, Lot IV, Etapa II – DJ 172F Gherla-Mintiu Gherlii-Mica, km 1+400-16+650;

• Proiectare și execuție lucrări de modernizare și reabilitare a drumurilor județene din județul Cluj, pentru perioada 2011 – 2015, Lot IV, Etapa II – DJ 172F Mica- Sinmarghita-limita judet Bistrița-Năsăud, km 16+560- 22+570.

Expertiza va analiza și stabili:

•adecvarea și corectitudinea alegerii soluțiilor proiectate;

•legalitatea execuției lucrărilor din punct de vedere al avizării și autorizării lor;

•cauzele apariției degradărilor;

•categoriile de lucrări executate și care respectă normele de calitate și cerințele contractuale;

•categoriile de lucrări executate și care nu respectă normele de calitate și cerințele contractuale;

•soluțiile de remediere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.