Firma Gentilia Construct deţinută de fostul consilier judeţean PSD, Traian Florinel Cuc a intrat în insolvenţă la propria cerere acumulând datorii de aproximativ 12 milioane de lei. Deşi administratorul judiciar a precizat într-un raport că există aproximativ 240 de potenţiali creditori, tabelul preliminar a inclus doar 50 de creditori. În acest tabel, creditorul Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj (DGRFP ) a fost înscris cu două creanţe, fiind cel mai mare creditor al societăţii Gentilia Construct. Însă surpriza cea mai mare este că Fiscul nu s-a prezentat la prima Adunare a Creditorilor şi nici nu a transmis punctul de vedere.
Gentilia Construct, firma fostului consilier judeţean PSD Traian Florinel Cuc, a intrat în insolvenţă la data de 23 mai 2017. Traian Florinel Cuc este declarat de ANI incompatibil şi în conflict de interese, tocmai din cauza afacerilor derulate de această firmă. Reprezentanţii firmei au cerut intrarea în insolvenţă în situaţia în care compania era abonată la contractele pe bani publici.
Traian Florinel Cuc şi-a mai deschis o firmă în paralel DEPOZITUL ARHIVELE TRANSILVANIA SRL, care se ocupă de arhivarea documentelor. Acum doi ani, a primit un contract de peste jumătate de milion de lei de la Vasile Dâncu, care la vremea respectivă era ministru şi vicepremier. Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat pe Cuc incompatibil pentru faptul că administraţia judeţeană avea contracte cu Gentilia Construct, în timp ce soţia fostului consilier făcea parte din acţionariatul firmei.
Datorii de 12 milioane de lei
Chiar dacă firma Gentilia Construct a obţinut numeroase contracte plătite din bani publici, firma a reuşit să acumuleze, până acum datorii faţă de aproximativ 240 de creditori, la finalul anului trecut cifra datoriilor fiind de aproape 12 milioane de lei. Deşi administratorul judiciar TRANSILVANIA MASTER INSOLV IPURL (Andrei-Petru MUREŞAN) a precizat într-un raport că există aproximativ 240 de potenţiali creditori, tabelul preliminar a inclus doar 50.
Din 2014 până în 2016, firma a mers pe pierderi semnificative, cea mai mare fiind de 3,5 milioane de lei înregistrată în 2014, în codiţiile în care firma a câştigat anul trecut cel puţin un contract de 3,2 milioane de lei, fără TVA, de la Primăria Comunei Mihai Viteazu, un alt contract de aproximativ 7 milioane de lei de la USAMV, iar lista poate continua. Între anii 2008-2010, firma a câştigat aproximativ 30 de licitaţii cu lucrări pentru autorităţi locale şi judeţene, instituţii sau regii autonome.
Potrivit sentinţei Tribunalului comercial Cluj, ”admite debitoarei SC Gentilia Construct SRL. Dispune, în condiţiile art. 66 alin. (6) din Legea nr. 85/2014, conexarea dosarului nr. 232/1285/2017, având ca obiect cererea de deschidere a procedurii insolvenţei debitoarei SC Gentilia Construct SRL, formulată de creditoarea SC Electra Instal SRL, cerere care, în raport de dispoziţiile aceluiaşi articol, devine declaraţie de creanţă în prezentul dosar. Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva debitoarei SC Gentilia Construct SRL. Desemnează în calitate de administrator judiciar provizoriu TRANSILVANIA MASTER INSOLV IPURL (practician în insolvenţă Andrei-Petru MUREŞAN, n.red.) , care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 58 din Legea nr. 85/2014, instrumentând prezenta procedură de insolvenţă până la eventuala sa confirmare sau schimbare, în condiţiile Legii nr. 85/2014. Stabileşte în favoarea administratorului judiciar provizoriu un onorariu provizoriu lunar de 1.000 lei + eventual TVA plus un onorariu de succes de 5% + eventual TVA din sumele recuperate în cadrul procedurii, plafonat la suma de 3.000 lei + eventual TVA în ipoteza prevăzută de art. 89 alin. 1 lit. a din Statutul privind organizarea şi exercitarea profesiei de practician în insolvenţă. Ia act de intenţia debitoarei de a depune un plan de reorganizare. (…) Fixează termenul limită pentru depunerea de către creditori a opoziţiilor la hotărârea de deschidere a procedurii pentru data de 12.09.2017, precum şi termenul de soluţionare a opoziţiilor pentru data de 19.09.2017. Fixează termenul limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor la data de 10.08.2017, termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea, comunicarea şi publicarea în BPI a tabelului preliminar al creanţelor la data de 30.08.2017, termenul pentru depunerea contestaţiilor faţă de tabelul de creanţe, cu privire la creanţele şi drepturile trecute, sau, după caz, netrecute de lichidatorul judiciar în tabelul preliminar de creanţe, de 7 zile de la publicarea tabelului preliminar de creanţe în BPI şi termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru definitivarea tabelului creanţelor la 19.09.2017. Dispune desfăşurarea primei şedinţe a adunării creditorilor la sediul administratorului judiciar provizoriu, la data de 04.09.2017, ora 12:00. (…)”, arată soluţia pe scurt a Tribunalului Comercial Cluj.
Fiscul nu s-a prezentat la Adunarea Creditorilor
Tabelul preliminar a inclus doar 50 de creditori. În acest tabel, creditorul DGRFP Cluj-Napoca ,prin AJFP Cluj a fost înscris cu două creanţe: una garantată, de 1.081.002 lei (9,17% din masa credală) şi una bugetară de 1.631.004 lei (13,84%). Altfel spus, Fiscul este cel mai mare creditor al societăţii Gentilia Construct SRL, cu 23% din masa credală.
Mare a fost mirarea când la prima Adunare a Creditorilor, fiscul nu s-a prezintat la întrunire. De asemenea, aceştia nu au transmis niciun punct de vedere, dând dovadă de neglijenţă. Niciunul dintre creditorii bugetari nu a manifestat interes pentru această adunare, dar ceilalţi deţin procente nesemnificative din masa credală.
La tabelul preliminar au existat doar două contestaţii, dar situaţia nu s-a rezolvat nici până acum, deşi sentinţele au fost pronunţate de judecătorul sindic Iulian PĂCURAR de la Tribunalul Comercial Cluj pe 7 noiembrie 2017.
Cauza acestui fapt este că cele două sentinţe au fost publicate în Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI) abia pe 25 aprilie 2018, adică după 5 luni şi jumătate de la pronunţare şi pot fi atacate în 30 de zile de la comunicare. Conforn unei menţiuni de pe portalul instanţelor de judecată, BCR a atacat sentinţa pe 4 mai 2018.
Conform art.112-(3) din Legea 85/2014, “durata maximă a perioadei de observaţie este de 12 luni, calculate de la data deschiderii procedurii“, ceea ce înseamnă că la următorul termen de judecată, din 29 mai 2018, ar trebui să se decidă soarta debitoarei, pe baza unei propuneri a administratorului judiciar.
Cine a participat la Adunare Creditorilor
La şedinţa Adunării Creditorilor la Gentilia Construct convocată de administratorul judiciar, TRANSILVANIA MASTER INSOLV IPURL (Andrei-Petru MUREŞAN), s-au prezentat următorii creditori: Pedro Imobiliare cu o creanţă de 30.280 lei, Electra Instal cu 70,705 lei, Wilo Trans cu 43.922 lei, Rusalm Construct cu 2.630.938 lei, CDS Tegemento cu 138.473 lei, Clima Therm Invest cu 17.794 lei, Danielle Wood cu 147.744 lei, Smith Rotrans cu 220.942 lei, Cec Bank SA cu 2.698.146, Obiter Tech Inox SRL cu 21.038 lei şi Samus TEC SA cu 488.962 lei.
Trei dintre firme sant tot ale lui