15 persoane au fost arestat în dosarul de evaziune fiscală a societăţii Romprest deţinută de Florian Walter, patronul Universităţii Cluj. Afaceristul este suspectat că s-ar ascunde în Cuba, în schimb, apropiaţii săi şi membrii presupusului său grup infracţional organizat vor sta timp de o lună după gratii. Culmea este că dosarul acesta este strâns legat de patronul Petrolului Ploieşti, Nicolae Capră, a cărui relaţie cu Walter au fost strânse de pe vremea de când acesta a fugit de la U Cluj către Ploieşti.
Judecătorul Alina Cristina Savu de la Tribunalul Prahova au decis arestarea preventivă pentru 15 oameni implicaţi în evaziunea fiscală de la Romprest. Magistratul vorbeşte despre evaziune fiscală de 80 de milioane de lei în viziunea procurorilor DIICOT. 23 de persoane sunt cercetate în cadrul dosarului, iar DIICOT vorbeşte despre 25 de martori. În dosar a fost percheziţionat şi Nicolae Capră, patronul de la Petrolul Ploieşti. Acesta mai este cercetat într-un alt dosar şi abia în aprilie 2015 a fost eliberat din arest preventiv şi mutat în arest la domiciliu.
”În vol.I , există un rechizitoriu prin care a fost trimis în judecată inculpatul Capră(n.r. patronul Petrolul Ploieşti-Nicolae Capră) care comite infracţiuni foarte grave. Inculpatul Capră are calitatea de suspect in acest dosar, dar a contribuit decisiv la cauzarea prejudiciului şi este persoana care a comis infracţiunea cu privire la clorură”, arată unul dintre apărătorii arestaţilor, conform motivării de la Tribunalul Prahova.
Cercetatea făcută de DIICOT Cluj
Procurorii DIICOT Ploieşti au dispus începerea urmăririi penale pe 5 mai faţă de Florian Walter pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, instigare la spălare de bani, dar şi asupra altor 19 oameni. În schimb, firul dosarului a început încă din 30 iulie 2014, când procurorii DIICOT din Cluj au dispus începerea urmăririi penale in rem, adică împotriva faptei de constituire de grup infracţional organizat.
”Cecetarea a fost efectuată de Parchetul DIICOT Cluj. Nu există justificarea unei măsuri faţă de o persoană care teoretic a comis o infracţiune cu mult timp înainte ca parchetul să formuleze o propunere de arestare. Din punctul său de vedere, probele obţinute în cursul zilei de ieri, sunt lovite de nulitate absolută, pentru că se încalcă dreptul la apărare a inculpaţilor. Este vorba despre declaraţiile unor persoane audiate în calitate de martori sau suspecţi. Apărătorul nu a fost încunoştiinţat, a fost anunţat prin telefon. Să se analizeze de instanţă legalitatea întocmirii actelor în cursul zilei de ieri în dauna clienţilor săi”, arată un alt avocat în cadrul şedinţei.
Profesorul de la UBB implicat în dosar
Iustin Pop, lector la Facultatea de Business de la UBB, va sta şi el 30 de zile dupa gratii, el fiind unul dintre liderii acestei grupării infracţionale, conform DIICOT. Mai mult decât atât, un alt asociat de-al său, Molnar Arpad Jozsef, a fost şi el arestat preventiv în cadrul acestui dosar, precum şi fratele lui, Molnar Botond Tibor. Iustin Pop a fost unul dintre principalii susţinători ai lui Irimie ”Jerremy” Emil Popa, consilier local PSD, când acesta a dorit să ajungă deputat în colegiul 4 din Cluj. A şi pierdut această bătălie, de altfel. Iustin Pop şi Jerremy sunt de altfel asociaţi în cadrul unei societăţi.
Iustin Pop, cel mai indisciplinat profesor
Colegii din UBB ai lui Iustin Pop spun despre acesta că nu a fost implicat în domeniul universitar, deoarece el desfăşura în paralel afaceri de contabilitate.
”În general cei care sunt contabili, cum este şi cazul lui Iustin Pop, şi predau şi în mediul universitar sunt mai preocupaţi de afacerea lor. Iustin Pop face parte din categoria celor mai indisciplinaţi profesori pentru că ei vin numai la ore şi apoi îşi văd de businessurile lor. Ce pot să vă spun este că el a fost principalul susţinător al lui Irimie Popa în campanie pentru Camera Deputaţilor”, a declarat pentru Gazetadecluj.ro un coleg de-al lui Iustin Pop.
Firmele lui Iustin Pop
Iustin Pop avea două firme ”active” din care în una nu şi-a declarat cifră de afaceri, iar a treia este în lichidare. Nu prea înţelegem cum Iustin Pop ar putea fi un bun contabil şi să câştige mulţi bani din moment ce acesta nu are societăţi pe care îşi desfăşoară activitatea. Firma aflată în lichidare este intitulată Publiart şi este deţinută de Irimie Emil Popa(foto jos), conferenţiarul universitar la FSEGA şi consilier local PSD, precum şi de Pop Iustin Atanasiu şi de Pop Floris Cosmin. Societatea nu şi-a mai declarat bilanţul de 13 ani de zile, respectiv din 2002.
O altă firmă deţinută de arestatul din cazul lui Florian Walter este Green Energetic Line, înfiinţată în urmă cu doi ani de zile şi care nu are nicio cifră de afaceri. Societatea este deţinută de Iustin Pop Atanasiu împreună cu Molnar Arpad Jozsef, arestat şi el în cadrul cauzei, dar şi de Bogdanffy Almo Istvan. Firma a declarat în 2013 o cifră de afaceri 0 şi un profit negativ de -2.583 de lei. Obiectul de activitate a societăţii este lucrări de instalaţii sanitare.
Molnar Arpad Jozsef, celălalt clujean arestat în dosarul lui Florian Walter, este asociat în cadrul societăţii Mab Estate, înfiinţată în 2012. Firma mai este deţinută de Molnar Botond Tibor, care este acţionar majoritar. Societatea şi-a declarat în 2013 o cifră de afaceri 0 şi un profit negativ de -4.325 de lei. Nici în anul precedent firma acestia nu a declarat cifră de afaceri.
De altfel şi procurorii vorbesc despre firmele fantomă ale acestora.
” De asemenea, rezultă că, inculpatul MOLNAR BOTOND TIBOR este angajat cu contract de muncă, în cadrul Cabinetului Individual de contabilitate condus de inculpatul POP IUSTIN-ATANASIU, inculpatul MOLNAR ARPAD JOZSEF este asociat cu coordonatorul său în acţionariatul firmei GREEN ENERGETIC LINE SRL, iar inculpatul VIZI CAROL-MARK a fost interpus de POP IUSTIN-ATANASIU, în calitate de administrator al firmelor „fantomă” din grupul „NAPTRIF” ”, arată procurorii.
”POP IUSTIN ATANASIU, persoană care, prin intermediul Cabinetului Individual de Contabilitate Pop Iustin-Atanasiu, sub acoperirea realizării de activităţi de audit şi contabilitate supervizează traseele financiare realizate de membrii grupului infracţional, persoană care preia solicitările transmise de Walter Florian, stabileşte modalităţile concrete de acţiune pentru retragerea fondurilor din circuitul financiar al ………………… şi le transmite membrilor grupului, preia de la aceştia fondurile în numerar, se deplasează ritmic pe raza mun. Bucureşti şi le predă coordonatorului grupării, a contribuit la realizarea circuitului comercial fictiv şi a dirijat demersurile de înfiinţare a firmelor fantomă interpuse în circuitul comercial fictiv, a condus evidenţa contabilă a acestor firme, a depus electronic declaraţiile în numele lor, a negociat cu reprezentanţii băncilor condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor fantomă, au iniţiat un grup infracţional organizat, ce a desfăşurat activităţi ilicite, în mod repetat, în perioada anilor 2012 – 2014, profilat pe săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor, prin reducerea artificială a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată, grup la care au aderat şi 16 oameni”, se arată în motivarea de la Tribunalul Prahova.
Şase oameni arestaţi în dosarul de evaziune a societăţii Romprest, deţinută de Florian Walter, sunt aşa de săraci încât nu şi-au permis un avocat şi au primit unul din oficiu.