Dr. Florin Vasile Dincă, şeful secţiei de Urologie de la Spitalul Militar Cluj-Napoca, a vorbit pentru Gazeta de Cluj despre procedurile chirurgicale specifice pe care le realizează şi despre cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se prezintă pacienţii săi. Dr. Dincă este medic primar urolog, dar şi medic primar în chirurgie generală, dublă specializare care îi conferă expertiza pentru realizarea unor operaţii care nu se fac la alte spitale din Cluj-Napoca.
Principalele proceduri pe care se concentrează dr. Florin Dincă, şeful secţiei de Urologie de la Spitalul Militar Cluj, sunt operaţiile reconstructive în chirurgia cancerului de vezică urinară, intervenţii chirurgicale pe tumorile renale mari, complicate cu tromboză venoasă, şi chirurgia glandelor suprarenale.
Medicul urolog operează cu predilecţie vezica urinară, realizând şi derivaţii urinare în cazul extirpării acesteia. „Am fost și rămân preocupat în special de intervențiile chirurgicale deschise legate de vezica urinară în special, rinichi şi glandele suprarenale. Practicarea îndelungată a chirurgiei generale mi-a permis ca după extirparea vezicii urinare pentru cancer să efectuez toate tipurile de derivaţii urinare cunoscute în care se folosesc în diverse moduri intestinul subţire şi intestinul gros”, arată dr. Florin Dincă.
Construcţia unei neo-vezici
Mai precis, atunci când este extirpată vezica urinară, pacientul nu mai are pe unde urina. De la rinichi, pleacă două uretere care pot fi scoase în două pungi, practica obişnuită a urologilor în acest caz. Dr. Florin Dincă, datorită pregătirii sale în chirurgie generală, ne-a vorbit despre alte trei soluţii medicale în acest caz. În prima variantă, cele două uretere se pot coase la intestinul gros, şi atunci urina se elimină odată cu materiile fecale. O altă alternativă este să se facă din intestinul subţire un segment, care se scoate în afara tranzitului digestiv, un conduct prin care să se elimine urina.
Soluţia a treia, şi cea mai interesantă, este când din intestinul subţire se face o nouă vezică, care va fi pusă în locul celei extirpate, iar pacientul va putea urina normal, la fel ca înainte. Practic, se scot 20-25 de centimetri de intestin subţire în afara sistemului digestiv, şi din acesta se coase într-un mod specific, pentru a crea o neo-vezică, care are forma unei vezici urinare. Această operaţie se pretează însă numai la bărbaţi, şi în special la cei tineri şi foarte robuşti, deoarece durează 7-8 ore.
„La Secţia de Urologie din cadrul Spitalului Militar Cluj-Napoca, pacienţilor li se oferă alternative de a avea după extirparea vezicii urinare o situaţie mult mai bună legată de calitatea vieţii, datorită unor intervenţii care nu se fac în alte secţii de urologie din Cluj şi nici în judeţele limitrofe”, ne-a explicat dr. Florin Dincă.
O calitate a vieţii mai bună
Acesta a arătat că, deşi au această alternativă, mulţi pacienţi aleg să meargă pe mână primului medic la care se prezintă, fără a cunoaşte mai multe detalii despre ce implică extirparea vezicii. „Am participat la diverse manifestări ştiinţifice naţionale unde am prezentat aceste tipuri de operaţii şi rezultatele pe care le-am avut, dar, din păcate, faptul că nu suntem o secţie clinică nu a dus la o creştere semnificativă a acestor tipuri de intervenţii”, arată medicul.
De multe ori pacienţii aleg operaţiile din cunoştinţă de cauză, pentru că au studiat problema sau au consultat mai mulţi medici. Însă uneori, în faţa medicilor vin pacienţi care nu pun nici o întrebare şi acceptă operaţia fără a căuta variante. Chiar dacă această alternativă înseamnă să nu fie nevoiţi să trăiască cu două pungi lipite de corp toată viaţa.
Din fericire, spune dr. Dincă, există şi pacienţi care nu acceptă ca dat orice soluţie prezentată de primul medic pe care îl văd, şi pun întrebări sau citesc mai multe despre procedurile chirurgicale între care pot opta. Astfel, la secţia de Urologie de la Spitalul Militar, pacienţii au şansa „de a avea nu numai o operaţie de îndepărtare a vezicii urinare canceroase, ci şi o calitate a vieţii mai bună, dată de un tip de diversie a urinei mai confortabil”.
Tumori la vârste tot mai tinere
Tumorile vezicale (patologia canceroasă) sunt tot mai frecvente în ultimii ani. „E o patologie în creştere, atât la nivel mondial, naţional, cât şi în secţia pe care o conduc, şi care apare la vârste tot mai tinere. Am avut cazuri cu tumori şi la 23 de ani. Bineînţeles, acestea sunt excepţii. De obicei, apar după 50-60, trebuie să se adune factorii de risc, trece o vreme până ajungi la o asemenea boală”, precizează medicul.
„Tumorile de vezică urinară sunt strâns legate de fumat. Oamenii ştiu că fumatul produce numai cancer pulmonar. E adevărat, procentul nu e la fel de mare, însă fumatul este unul din principalii factori de risc. Anumite substanţe din tutun, şi mai ales din hârtia care înveleşte ţigara ajung în urină, iar urina stă câteva ore în vezica urinară. Astfel, prin contact cu pereţii acesteia, cauzează cancer.”, adaugă acesta. Un alt factor de risc, ne povesteşte medicul urolog, îl reprezintă gazele de eşapament de la motoare. Dintre pacienţii care se prezintă cu tumori canceroase, fumătorii şi şoferii profesionişti sunt printre cei mai frecvenţi.
Centru de excelenţă în Urologie
Una dintre problemele cele mai mari cu care se confruntă medicii este agravarea bolii din cauza ezitării de a recurge la tratamentul recomandat. „Din păcate, aceste tipuri de intervenţii se adresează în mod frecvent unor pacienţi care, pe lângă boala canceroasă sunt pacienţi în vârstă, cu multiple alte afecţiuni, ceea ce duce la o rată semnificativă de complicaţii şi chiar decese. Pentru aceşti pacienţi cu tumori de vezică urinară, puşi în faţa variantei de a li se extirpa vezica, refuză de multe ori, dar revin la intervenţie după câteva luni bune, timp în care boala s-a agravat semnificativ, iar rezistenţa lor biologică a avut sensibil de suferit”, precizează şeful secţiei de Urologie.
Dr. Florin Vasile Dincă ne-a vorbit şi despre unul din proiectele sale de viitor pentru secţia pe care o conduce. „Una dintre dorinţele mele vechi este crearea unui centru de excelenţă pentru tumorile vezicii urinare la Spitalul Militar. Un centru de excelenţă înseamnă un centru bine dotat material, tehnic uman, care să atragă un număr mai mare de persoane care vor să facă astfel de operaţii”, a precizat medicul.
Diana Gabor
Sunt sigur ca aceasta maladie ne’a aparut din inspiratia gazului de Cocserie de la acea fabrica care era in CRISENI.Acum eu am extirpata vezica urinara,am lucrat la cocserie 7 ani de zile si tin minte ca mi-a intrat gazul si in oase,mai am un var care locuia acolo si inca unul care la fel are acele simtome cel putin la unul di veri are aceeasi extirpare.Ma intreb „are uin efect asa de intarziat,deci cu 50 de ani in urma?”
Am acesta impresie ca „tumora” pe vezica urinara,se prezinta in aceasta forma(Gulie)si este formata ca urmare a actiuni acestui gaz de COCSERIE,depus in sange.Nu stiu repercusiunile care au urmat pe parcursul vieti.Stiu ca trebuie descoperit aceste cauze,pantru ca viata omului este scumpa si durerea este mare.
In decursul acestei expuneri,am constatat ca nu se depune nici’un efort pentru vindecarea aceste matformatii de scoarere a vezici urinare.Deci am dat (statul)milioane de lei si nu se face lucru ca lumea,dece ?,fiindca nu se verifica calitatea acestor pungi,toate curg.Daca cineva ar fi intersat in aceasta problema ,sunt rugati sa ma contacteze pe mine.Am telefonul mobil 0743074447.
Asa asa nu’si fac datoria organele de control,de ex.Pungile care colecteaza urina pentru picior,toate curg.Nu le incearca ca lumea nu au rabdare ce-i care controleaza.Atea bani sau investit in aceste pungi si nu sunt practice,toate au mici fisuri.Daca cineva il intereseaza,este rugat sa ma sune pe telefonul mobil 0743074447.sau dat milioane de lei,pentru aceste pungi si nu sunt bune,curg.Cand o fi ceva care sa se schimbe,atunci asa trebuie sa schimbi,sa faci un control de calitate,nunumai arunci bani pe fereasta,aiurea.
Asa asa nu’si fac datoria organele de control,de ex.Pungile care colecteaza urina pentru picior,toate curg.Nu le incearca ca lumea nu au rabdare ce-i care controleaza.Atea bani sau investit in aceste pungi si nu sunt practice,toate au mici fisuri.Daca cineva il intereseaza,este rugat sa ma sune pe telefonul mobil 0743074447.sau dat milioane de lei,pentru aceste pungi si nu sunt bune,curg.Cand o fi ceva care sa se schimbe,atunci asa trebuie sa schimbi,sa faci un control de calitate,nunumai arunci bani pe fereasta,aiurea.
Asa asa acum sunt in posesia de a „Am pungi montate pe abdomen,si sa recidivat boala,la rect,un loc ascuns”asa ca numai este nimic de facut numai sa mor.
Dece nu se face un aranjament intre CSAS si om ca atunci cand vine vorba de asemenea aspect,sa te duca intr’o incapere si acolo pe muzica de „Motzart”sa te stingi in viata,fara dureri.Ce bine ar fii ?
acum cand sunt in al doilea an si jumate de chin ci insatalarea de pungi pe exterior,mi-am format o concluzie :Cand ajunngi in faza sa depisteze acea tumoare in vezica ,sa nu mai faci operatie de extirpare a tumori ca nu este bine.Tot ce tebuie sa faci,sa lasi cancerul cum evoluiaza el si sa’l tratezi cat este posibil,ca numai este cale de intoarcere.Asa ca aceasta metoda este neavenita si nu duce dacat la rau,nu la prelungirea vietii.
Oare dece nu raspunde nimeni la ceeace am scris eu aici ?