Cele trei studii de fezabilitate pentru spitalele regionale care se vor construi în Cluj, Craiova și Iași au fost făcute de un consorțiu format din trei societăți: Planet SA (Grecia), Conseil Sante SA (Franța) și TIEG (Franța). Compania grecească vine ”la pachet” cu o serie de asocieri care au finanțat în România axa Udrea – Cocoș – Bittner, ițele afacerii ducând până la Dosarul Microsoft. Celelalte firme sunt conectate adânc la contractele acordate de Uniunea Europeană, persoanele aflate la conducerea societăților fiind foști sau actuali angajați în structura administrativă a Uniunii Europene. Finanțarea proiectelor este făcută netransparent, prin intermediul unor ”organisme” financiare care fac ”rotițele” fondurilor UE să se învârtă într-un sens sau altul.

Potrivit biroului de presă al Comisiei europene toate studiile de fezabilitate pentru cele trei Spitale Regionale de Urgență care se vor construi în Cluj, Iași și Craiova sunt făcute. Autorul lor este consorțiul de firme format din Planet SA (Grecia), Conseil Sante SA (Franța) și TIEG (Franța), însă valoarea contractelor nu este publică din cauza unui artificiu. Finanțarea, chiar dacă este făcută din bani europeni și fonduri guvernamentale, este făcută prin intermediul Consultantului European pentru consultanță în investiții (EIAH), un hub al Băncii Europene pentru Investiții, care este o entitate privată a băncii.

Prin acest artificiu, detaliile vizavi de cheltuirea fondurilor sunt sub ”umbrela” secretului comercial.

Compania grecească Planet SA este controlată, instituțional, de Banca Națională a Greciei, care are o relație deosebită cu statul german. Compania de consultanță a Planet S.A. a fost înființată în 1987, în Atena, și s-a axat pe consultanță în management, domeniul dezvoltării și ingineriei. În anul 2000, Planet S.A a fuzionat cu Ernst & Young, formând divizia  pentru Europa de Sud-Est. Ernst & Young este una dintre cele mai mari companii de consultanță financiară și audit din lume. Compania a fost creată în anul 1989 și face parte din grupul celor mai mari patru firme de audit din lume numit Big Four, alături de KPMG, PricewaterhouseCoopers (PwC) și Deloitte Touche Tohmatsu.

Giannakopoulos Christos, CEO-ul Planet SA, este și director executiv în cadrul firmei de consultanță Valeu Consulting, o companie formată prin fuziunea dintre Planet SA și Intrasoft International, o altă companie grecească de care statul român nu este complet străin. Intrasoft și Intrarom au câștigat contracte de zeci de milioane de euro în România, în asociere cu firme precum Siveco, de la Ministerul Justiției sau Loteria Română. Ițele acordării acestor contracte trec prin filiera Udrea – Cocoș – Bittner, detaliile afacerilor fiind publicate în mai multe serii de anchete jurnalistice. De asemenea, afacerile respective sunt tangențiale și cu dosarul Microsoft.

Suveica grecilor din contractele românilor

în 25 iulie 2007, Centrul Naţional SIS a atribuit Intrarom SA, prin negociere directă, un contract în valoare de 1.074.312,4 lei fără TVA, pentru furnizarea de servicii de mentenanţă evolutivă. În 21 decembrie 2012, Intrarom primeşte, tot prin negociere directă, un contract de 2.397.556,59 lei fără TVA, pentru furnizarea de servicii software. Contractele au continuat şi după plecarea Corinei Artopolescu de la conducerea Centrului Naţional SIS. În 30 aprilie 2014, prin licitaţie, Intrarom este desemnată să livreze servicii de mentenanţă şi suport tehnic pentru echipamentele de comunicaţii şi securitate, în valoare de 4.078.722 lei fără TVA. Un contract similar, în valoare de 1.357.437 lei fără TVA, a fost încheiat în 9 mai 2014. În 30 aprilie acelaşi an, Intrarom mai primeşte un contract, în valoare de 8.833.996 de lei fără TVA, pentru mentenanţă şi suport tehnic pentru produsele hardware şi software IBM instalate şi configurate, iar, în 16 mai 2014, aceeaşi companie primeşte de la Centrul Naţional SIS un alt contract, în valoare de 3.523.489 lei fără TVA.

 Intrarom, alături de Fujitsu Siemens, a participat la mai multe proiecte ale Microsoft România, începând cu anul 2003.

Intrarom SA, clientul Centrului Naţional SIS, deţine, din 2001, acţiuni la o companie denumită Lotrom SA. La momentul respectiv, din Lotrom mai făceau parte, ca acţionari, Intralot SA Gecia, Morton Fininvest Holding Luxemburg, doi greci (Tsoukalidis Konstantinos şi Antonopoulos Constantinos), Switel Corporation din Liechtenstein, precum şi controversatul personaj Ion Petre, paravan al lui Dorin Cocoş şi Alexandru Bittner în zeci de firme.

În cursul anului 2013, Curtea de Conturi a României şi Consiliul Concurenţei au constatat grave nereguli cu privire la modul în care Compania Naţională Loteria Română a încheiat mai multe contracte cu un grup de trei firme, în perioada 2003-2013. Este vorba despre Intralot SA, Intracom SA şi Lotrom SA, care, în 2013, împreună cu Loteria Română, au fost amendate cu 3,8 milioane de euro, după ce Consiliul Concurenţei a constatat că au realizat o înţelegere privind implementarea programului videoloterie în România, stabilind o obligaţie de neconcurenţă în cadrul contractului de credit-furnizor.

Foștii șefi ai UE se ocupă de consultanța fondurilor europene

TIEG este un concern european, care activează preponderent în domeniul fondurilor europene. Membrii acestui grup financiar acționează împreună, din punct de vedere juridic, ca o singură organizație. Gruparea a fost înființată în 2012 și de atunci a oferit servicii de consultanță pentru politicile de dezvoltare ale Comisiei Europene și ale altor donatori internaționali, în special guvernele țărilor UE. Grupul se ocupă de gestionarea contractelor-cadru ale Uniunii Europene, ocupându-se de identificarea, pregătirea, monitorizarea și evaluarea proiectelor (co)finanțate de UE.

Compania îi aparține lui Michel DOUMONT, fost director adjunct în cadrul Comisiei Europene în perioada 2001 – 2005 în cadrul programelor de finanțare UE Phare-Ispa. El mai ocupă funcția de director executiv în cadrul grupului european Nookom EEIG, care are același domeniu de activitate: consultanță pe fonduri UE

Unul dintre directorii companiei este Jaime Bernis, delegat permanent la Bruxelles din 2004 și consultant reprezentativ al proiectelor pe fonduri europene.

Cum s-a născut consultanța în UE

Numeroși consilieri străini, în principal din Statele Unite, Marea Britanie sau Suedia, lucrau adesea cu instituțiile financiare internaționale și cu programe de asistență tehnică bilaterale sau multilaterale. Aceștia au favorizat mai degrabă comerțul liber și convertibilitatea cursului de schimb decât protecția comerțului și controlul capitalurilor, care ar fi putut opri ieșirile de capital. Ei au avut tendința de a sprijini privatizarea fără o restructurare industrială anterioară; o excepție a fost în Germania de Est unde Treuhand (Agenția de Încredere) a pregătit întreprinderile de stat pentru piață, cu un cost considerabil pentru guvern. Programele de asistență tehnică occidentală au fost înființate de Uniunea Europeană – prin intermediu programele Phare și TACIS – și de alți finanțatori (inclusiv Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (US AID), Fondul britanic Know-How și PNUD) și de FMI, Banca Mondială, BERD și KfW. care, de asemenea, au acordat împrumuturi pentru stabilizarea economiei, ajustări structurale, restructurare industrială și protecție socială. Asistența tehnică a fost realizată prin schimbul de funcționari publici și prin consultanți manageriali,ce proveneau de la firme de consultanță precum Agriconsulting, Atos, COWI, Ernst & Young, GOPA, GTZ, Human Dynamics, Idom, IMC Consulting, Louis Berger, NIRAS, PA Consulting Consultanță, PwC și SOFRECO.

Peste 2.000 de contracte cu UE

Conseil Sante SA din Franța este o companie axată pe consultanța din domeniul medical care primește pe bandă rulantă contracte din partea Uniunii Europene și a Băncii Mondiale. Societatea este o subsidiară a grupului francez Sofreco condus din 1977 de Claude UNGERE. Grupul SOFRECO are în portofoliu peste 2000 de contracte de asistență tehnică finanțate cu zeci de milioane de euro de către Banca Mondială, Uniunea Europeană și guvernele a peste 130 de țări

2 COMENTARII

  1. ….fondurile europene se intorc la UE…prin fosti sau actuali functionari ,care ne obliga sa facem consultanta ,utilarea investitiilor si chiar executia, cu firmele lor……o maaare mizerie invelita intr-o propaganda abila
    si nimeni nu spune adevarul…dna CRETU ,mare comisar ,a omis sa spuna adevarul….ca e bine la Bruxelles, leafa mare …si de ce sa-l spuna ,acum se crede de-a lor ,pt romani am vazut ca are ,numai cerinte si s-a lipit de Ponta,pe care e usor sa-l pacalesti …..daca te dai timida si neajutorata….!!,….la Fermele de vaci cu fonduri europene consultanta era cu firme nemtesti ,aduse la Sibiu,utilajele erau franceze- Laval,germane sau olandeze,iar executia era tot cu ele….romanii nu erau buni….acum se repeta vad,la spitale….poate scapam la drumuri….!!…nu mai zbierati ca psd-istii nu vor fonduri europene,…vor dar nu sa le dam banii inapoi la UE , si pe deasupra si din banii guvernului ,adica tot ai romanilor …macar sa le facem noi si sa ne aducem romanii acasa….!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.