Curtea de Apel Cluj l-a scăpat de pușcărie pe un fost primar judecat și condamnat pentru delapidare.

Inițial, Dorel Fogădăuan, fost primar al comunei Românaşi, judeţul Sălaj, a fost condamnat definitiv la finalul anului trecut la patru ani de închisoare cu executare. Însă, Curtea de Apel Cluj a modificat sentința fostului edil.

„În urma examinării şi coroborării probelor scrise şi testimoniale ale cauzei rezultă fără dubiu că apelantul se face vinovat de săvârşirea infracţiunii de delapidare”, se arată în motivarea Curţii. De asemenea, magistraţii clujeni au luat în calcul cei 64 de ani ai inculpatului, dar şi faptul că a recuperat o parte din prejudiciul cauzat, motiv pentru care au apreciat că „se impune redozarea pedepsei şi schimbarea modului de executare al acesteia, aplicate de instanţa de fond, stabilindu-se o sancţiune de 3 ani închisoare care se apreciază ca fiind suficientă pentru resocializarea pozitivă a apelantului, neexistând temeiuri pentru a fi recunoscute în favoarea acestuia de circumstanţe atenuante (…) În speţă, Judecătoria Jibou a aplicat o pedeapsă şi o modalitate de executare a acesteia netemeinică, raportat la vârsta inculpatului, circumstanţele personale ale acestuia şi a celor reale referitoare la faptă. Astfel, în privinţa inculpatului nu se poate ignora că este încadrat în muncă, este în vârstă de 64 ani, regretând săvârşirea infracţiunii”. Ca urmare, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Dorel Fogădăuan la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de şase ani.

Potrivit procurorilor care au instrumentat cazul, în calitate de administrator al Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Românaşi şi persoană împuternicită pentru a scoate bani din trezorerie, în colaborare cu administratorul financiar, în perioada 1 ianuarie 2010 – 30 iunie 2012, în repetate rânduri, a scos diferite sume de bani de la Trezoreria municipiului Zalău, în baza filelor cec completate de către inculpată. Banii astfel obţinuţi au fost folosiţi în interesul personal al inculpaţilor, fără a aduce documente justificative sau au fost depuse documente justificative care nu au fost aprobate de directorul şcolii, cauzând un prejudiciu total de 49.250,63 lei. Neregulile au ieşit la iveală în urma auditului financiar realizat de către reprezentanţii Curţii de Conturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here