Proiectul imobiliar al companiei Prodvinalco de pe strada Horea s-a plimbat de câteva ori prin Comisia de urbanism a municipalității până să fie aprobat. Prima propunere a fost discutată în urmă cu mai bine de an și abia în luna septembrie a fost aprobat planul. ”Dacă veneați de la început cu un proiect rezonabil, aveați deja autorizație”, spunea Boc.
Terenul de 3.836 mp este situat pe str. Horea nr. 33-35, dar are front și intrare și de pe str. Crișan. Acolo Prodvinalco are o serie de clădiri administrative și industriale, iar locul a fost folosit în ultimii ani ca spațiu temporar pentru evenimente culturale, fiind numit H33. Este și locul unde pe peretele clădirii învecinate Kero și Oku l-au pictat în premieră pe Omul Cosmos.
Prodvinalco dorește prin planul urbanistic de detaliu (PUD) de pe str. Horea nr. 33-35 și str. Crișan nr. 26 să demoleze clădirile existente și să construiască două imobile, unul mixt, cu servicii, comerț și locuire, și altul cu funcțiuni medicale.
Pe tot terenul se dorește edificarea unei construcții cu 52 de apartamente. Terenul este încadrat în două UTR-uri, așa că la strada Horea se propune o înălțime de subsol, parter, trei etaje și mansardă, iar la strada Crișan 5 niveluri de subsol, două etaje și mansardă.
Vecinii s-au opus proiectului
Proiectul imobiliar propus de compania Prodvinalco a fost pus pe așteptare în drumul spre avizare, după ce vecinii au acuzat mai multe probleme pe care proiectul le-ar avea. De fiecare dată când proiectul a fost prezentat în fața comisiei, vecinii au argumentat clar că noile clădiri îi vor priva de lumină naturală și că le va scădea dramatic calitatea vieții. Aceștia au ferestre de la bucătărie pe unde intră în apartamente singura sursă de lumină. Un arhitect, membru în comisie, a explicat că însorirea trebuie asigurată camerelor de living și dormitor, nu bucătăriilor.
În plus, vecinii spun că viitoarea construcție va aglomera extraordinar de mult strada Crișan.
”E o stradă în pantă care foarte des e blocată. Poliția vine de două ori pe săptămână aici, că se blochează tot, uneori stau autobuzele că sunt blocate. Pe de altă parte, aș vrea să știu cum putem vedea studiul geotehnic? Și cum vor fi asigurate parcările? Unde vor încăpea atâtea mașini care vin la viitoarele locuințe, la spațiile comerciale și la viitoarea clinică? ”, a spus nemulțumit unui dintre vecini.
Boc: ”Dacă veneați de la început cu un proiect rezonabil, aveați deja autorizație”
Într-una dintre ședințe, Emil Boc a spus că proiectul ar fi fost avizat de mult dacă era unul rezonabil.
”Dacă veneați de la început cu un proiect rezonabil, aveați deja autorizație. Veniți de doi ani cu proiectul pentru că solicitați ceea ce nu se poate da. E un model de proastă practică, după părerea mea. Le băgăm cu furca lucrurile… nu merge așa. E nevoie de bun simț și de eleganță. Veniți cu chestii decente și mergeți șnur. Sfatul acesta este pentru toți proiectanții și arhitecții care vin cu proiecte la comisie: nu vă lăsați captivi la dimensiunile maximale admise prin regulament!”, a spus Boc
Proiectul schimbat și aprobat
La ședința din luna septembrie, proiectul Prodvinalco a fost prezentat în formă modificată, iar viceprimarul Dan Tarcea a asigurat vecinii că noua formă a proiectului este mult mai bună. Una dintre modificări este că s-a renunțat la clădirea de pe strada Crișan. În schimb, vor fi apartamente mai generoase în corpul dinspre strada Horea.
Vecinii, prezenți din nou la ședință, au adus în discuție problemele legate de trafic, de zona verde și de parcări.
„Acum ei propun 66 de locuri de parcare, pentru cele 50 de apartamente și funcțiunile comerciale. Știm foarte bine că cei care vor veni aici sau cei din viitorul bloc vor ajunge să parcheze tot pe locurile noastre de parcare și că problemele de trafic pe care le-am semnalat vor rămâne. Strada Crișan e blocată în fiecare zi de coloane de mașini”, a semnalat un vecin.
Dan Tarcea i-a îndemnat pe oameni să sune la poliția locală în cazul în care vor exista probleme cu parcările. Cu privire la spațiul verde, viceprimarul a recomandat, după ce vecinii au propus, ca în aviz să se pună condiția ca proiectanții să pună o perdea verde de protecție cu arbori înalți spre imobilul vecini de pe strada Crișan.
Arhitectul din cadrul Arhimar, a spus în cadrul ședinței că oricum intenția lor era să pună copaci și arbuști în zona respectivă. În acest context, viceprimarul Tarcea a indicat ca viitorii copaci să fie de mari dimensiuni, în așa fel încât oamenii să nu aștepte 10 ani ca ei să crească.
Cât despre nemulțumirea legată de aglomerație, arhitectul șef a spus că parcările respective nu vor influența negativ traficul din zonă.
Inițial se doreau 52 de apartamente iar acum, în noua formă a proiectului, pe parcela de 3800 de mp s-au propus 50 de apartamente într-o clădire cu parter, trei etaje și mansardă pe strada Horea, plus o parcare cu trei subsoluri, demisol și parter la strada Crișan.
Într-un final, arhitectul șef a propus avizarea proiectului.
Prodvinalco e deținută majoritar de oamenii de afaceri Mircea Todea, președintele executiv al Consiliului de Administrație (25,35%), Vasile Albon, președintele CA (23,58%), Viorel Hosu (15,57%) Alin și Adrian Moraru (15,97%), restul de 20,31% dintre acțiuni fiind în posesia unor acționari minoritari.