Subinspectorul Alin Pintican şi inspectorul principal Adrian Balaj, foşti angajaţi ai BCCO Cluj, au fost condamnaţi definitiv în 2011 pentru purtare abuzivă. Cei doi au bătut o persoană pe care o anchetau pentru că le-a făcut o observaţie referitor la exprimarea incorectă gramatical a unuia dintre ei. Ulterior, conectat cu acest dosar, a mai apărut unul unde poliţiştii BCCO erau judecaţi, de data aceasta alături de victima din primul proces şi alţi colegi care au fost martori, pentru favorizarea infractorului pentru infracţiunile de instigare la fals în declaraţii, fals în declaraţii, uz de fals, fals intelectual şi denunţare calomnioasă. Curtea de Apel Cluj i-a achitat pe toţi cei inculpaţii în dosar, dar Parchetul a făcut apel la Înalta Curte, unde procesul este acum la cel de al cincilea termen.

 

Patru agenţi ai BCCO  Cluj, dintre care doi condamnaţi penal, au încercat să obţină o hotărâre favorabilă chiar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), prin intermediul unor declaraţii mincinoase date în faţa unor notari publici. Este vorba despre poliţiştii Alin Pintican, Adrian Balaj, Plitea Adrian şi seful lor, Filip Petru, cu toţii acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în declaraţii.

 

Martori importanţi la ICCJ

Potrivit rechizitoriului, ”după condamnarea lor în prima instanţă şi anterior judecării recursului de către ICCJ, Pintican Alin şi Balaj Adrian, în cursul lunii august 2011, au solicitat numiţilor J.I.M şi M.A să se prezinte în faţa notarului public F.T.M. pentru a face declaraţii despre o discuţie ce ar fi avut loc între Pintican Alin şi Mureşan Radu Vadim, în legătură cu procesul penal ce se afla pe rolul instanţei supreme. Din cele două declaraţii rezultă faptul că învinuitului Mureşan Radu Vadim i-ar fi părut rău că a depus plângere penală contra lui Pintican şi Balaj, deoarece vinovat pentru săvârşirea faptei de purtare abuzivă ar fi fost doar Pintican Alin”.

Declaraţiile mincinoase date în faţa notarului public aveau menirea de a-l scoate din situaţia neplăcută de a fi condamnat penal pe agentul Balaj Adrian, încercându-se obţinerea unei sentinţe favorabile la ICCJ şi scoaterea ca nevinovat a acestuia. La termenul de pe 19 februarie, de la Înalta Curte da Casaţie şi Justiţie au fost luate declaraţiile celor patru agenţi BCCO, iar la ultimul termen, judecat pe 2 aprilie, Horia Oltean, şeful BCCO Cluj, a depus mărturie alături de Jonas Iosif Mihai şi Man Emilian Tiberiu.

 

O greşeală gramaticală îndreptată cu pumnii

În rechizitoriul din dosarul penal numărul 962/33/2010 se arăta că doi angajaţi ai BCCO, care se ocupau la acel moment de o anchetă în care era implicat Mureşan Radu Vadim, l-au bătut pe cel cercetat pentru că ar fi îndrăznit să corecteze o  greşeală de exprimare a unuia dintre anchetatori

Conform rechizitoriului, “din declaraţiile părţii vătămate rezultă că învinuitul  Pintican Vasile Alin l-a întrebat în mod ironic raportat la discuţiile contradictorii anterioare dacă “este profesor de română”, şi după ce i-a cerut să ocupe loc pe un scaun, i-a aplicat o lovitură de picior peste tibia piciorului stâng şi mai multe lovituri cu palma în zona capului. În această altercaţie a intrat şi Balaj Petrică Adrian, care a aplicat o lovitură de picior în zona ochiului drept al părţii vătămate Mureşan Radu Vadim. Tot din declaraţiile părţii vătămate rezultă că în timp ce a fost lovit ar fi fost înjurat de mamă de învinuitul Pintican Vasile Alin, care l-ar fi făcut de asemenea “jegos şi drogat”, promiţându-i că până la terminarea anchetei îl va transforma într-o “zână”, se preciza în rechizitoriu.

 

Mureşan a început să ia bătaie şi şi-a făcut apariţia Petru Filip, coleg cu Pintican şi Balaj în cadrul BCCO Cluj. Cei doi au încetat să îl mai bată pe Mureşan şi l-au mutat într-un alt birou de anchetă. Conform declaraţiilor date de Pintican şi Balaj, în acest interval de timp Mureşan şi-ar fi tras un genunchi în ochi, chiar dacă era încătuşat cu mâinile la spate. După ce a fost bătut, tânărul şi-a sunat avocatul pentru a depune plângere împotriva celor doi poliţişti, şi i-a solicitat şefului de tură din cadrul arestului să consemneze faptul că a fost adus de la interogatoriu cu urme de lovituri pe corp. Chiar dacă au fost găsiţi vinovaţi, pe parcursul procesului, cei doi poliţişti de la Brigada clujeană nu au recunoscut niciodată că l-au bătut pe Mureşan, susţinând că acesta s-ar fi lovit singur.

“Inculpaţii au susţinut în mod constant, atât în cursul urmăririi penale, cât şi pe parcursul cercetării judecătoreşti, că nu au lovit-o pe partea vătămată şi că aceasta s-a autovătămat. Susţinerile acestora sunt, însă, infirmate de probele administrate în cauză”, arată motivarea judecătorului Curţii de Apel Cluj, Maria Boer.

 

Minciună în încercarea de a răsturna verdictul

După ce au fost condamnaţi de Curtea de Apel pentru purtare abuzivă si anterior judecării recursului la Înalta Curte, Pintican Alin şi Balaj Adrian le-au cerut lui Jonas Iosif Mihai şi Man Emilian Tiberiu să se prezinte în faţa unui notar pentru a face declaraţii despre o discuţie ce ar fi avut loc între Pintican Alin şi Mureşan Radu Vadim, în legătură cu procesul penal ce urma să se desfăşoare la ICCJ. Din cele două declaraţii rezulta faptul că lui Mureşan Radu Vadim i-ar fi părut rău că a depus plângere penală contra lui Pintican şi Balaj, deoarece vinovat pentru săvârşirea faptei de purtare abuzivă ar fi fost doar Pintican Alin. Cele două declaraţii urmăreau să îl scoată basma curată pe agentul Balaj Adrian  şi să răstoarne, în ceea ce-l priveşte pe Balaj, sentinţa de condamnare la amendă penală dată de Curtea de Apel Cluj.  Înalta Curte nu s-a lăsat manipulată, arătând că ”cele doua declaraţii au fost prezentate în faţa ICCJ, la judecarea recursului, însă raportat la probele administrate în cauză şi ţinând cont de declaraţiile contradictorii date de inculpaţi, element ce relevă nesinceritatea acestora asupra derulării evenimentelor, iar, pe de altă parte ţinând cont de declaraţiile părţii vătămate, care se coroborau cu cele ale martorilor şi cu actele medicale, instanţa a respins recursul formulat de către Pintican Alin şi Balaj Adrian.”

După rămânerea definitivă a sentinţei Curţii de Apel Cluj, care îi condamna pe cei doi poliţişti la amendă penală în cuantum de 5000 de lei fiecare, în data de 5 mai 2011, prin ordin de la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), s-a dispus excluderea lui  Pintican Alin şi Balaj Adrian din BCCO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.