Mircea Dinculescu este unul dintre arhitecții clujeni obișnuiți cu instanțele de judecată. După ce a fost condamnat definitiv pentru corupție și a primit o pedeapsă cu suspendare, Dinculescu este acuzat de soții Patricia și Cătălin Bobolicu de înșelăciune.

Cătălin Bobolicu este director tehnic în cadrul firmei Napoca Trek, societate prin care sunt controlate afacerile Softvision și hotelul City Plaza, businessuri aflate în sfera de influență a lui Laurențiu Russo, unul dintre cei mai proapeți milionari clujeni.

Revenind la acuzațiile de înșelăciune făcute împotriva arhitectului clujean, pe parcursul procesului, soții Bobolicu s-au împăcat cu arhitectul Dinculescu, și acuzațiile au fost retrase. Însă, instanța a reținut împotriva lui Dinculescu o faptă de fals în declarații și l-a condamnat la plata unei amenzi penale în valoare de 8.000 de lei.

”Încetează procesul penal faţă de inculpatul DINCULESCU MIRCEA, fără antecedente penale, studii superioare, ocupaţia arhitect, sub aspectul infracţiunii de înşelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 C.pen., ca urmare a împăcării intervenite între inculpat şi persoanele vătămate BOBOLICU CĂTĂLIN-VASILE şi BOBOLICU PATRICIA, ambii cu domiciliul procesual ales la Cabinet de Avocat Ilinca Dan, situat în Cluj-Napoca, str. Salcâmului, nr. 37, ap. 78A, jud. Cluj. În baza art. 396 alin. 2 C.proc.pen., cu reţinerea art. 61 alin. 4 lit. b) C.pen., condamnă inculpatul DINCULESCU MIRCEA la pedeapsa de 8000 de lei amendă penală (200 zile-amendă x 40 lei), pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, prev. de art. 326 C.pen. În baza art. 559 alin. 1 C.proc.pen. pune în vedere inculpatului că este obligat să depună recipisa de plată integrală a amenzii la judecătorul delegat cu executarea din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe. În baza art. 63 alin. 1 C.pen. atrage atenţia inculpatului că în caz de neexecutare, cu rea-credinţă, a pedepsei amenzii, în tot sau în parte, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoarea. II. În baza art. 159 alin. 2 C.pen. constată stinsă acţiunea civilă exercitată de părţile civile BOBOLICU CĂTĂLIN şi BOBOLICU PATRICIA împotriva inculpatului DINCULESCU MIRCEA. În baza art. 398 rap. la art. 274 alin. 1 şi art. 275 alin. 1 pct. 2 lit. d) C.proc.pen. stabileşte cheltuielile judiciare avansate de stat la cuantumul de 570 de lei, din care obligă inculpatul la plata sumei de 500 de lei, iar persoanele vătămate la plata sumei de câte 35 de lei de fiecare”, arată soluția pe scurt a Judecătoriei Cluj Napoca.

Condamnat cu suspendare pentru luare de mită

Dinculescu este autorul blocului ilegal din intersecţia Şapte Străzi din cartierul Gruia și a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Procurorii DNA l-au acuzat că ar fi cerut o mită de aproape 40.000 de lei.

În urma procesul de luare de mită, arhitectul clujean a primit o condamnare definitivă la 3 ani cu suspendare și 100 de zile de muncă în folosul comunității la AJOFM Baia Mare. În același dosar, omul de afaceri Florin-Mihăiță Vaida a fost și el condamnat pentru dare de mită la un 1 și 4 luni de închisoare. Instanţa a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatului pe un termen de 2 ani la pachet cu prestarea a 60 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Baia Mare.

Potrivit procurorilor, în perioada 2015-2016, inculpatul Dinculescu Mircea, în calitate de arhitect şef în cadrul Primăriei Baia Mare, a pretins de la inculpatul Vaida Florinel — Mihăiţă bani şi bunuri în valoare totală de 37.750 lei, din care a primit 300 euro şi 100 lei. Foloasele respective au fost pretinse şi primite de inculpatul Dinculescu Mircea în vederea facilitării obţinerii avizelor necesare pentru un imobil construit de omul de afaceri în municipiul Baia Mare, în condiţiile în care arhitectul şef avea cunoştinţă despre faptul că acesta din urmă nu respectase proiectul de construcţie, că modificase proiectul de structură şi despre alte aspecte care impuneau demolarea construcţiei.

Autorul unui bloc ilegal între case

Mircea Dinculescu este arhitectul care a executat proiectul unui bloc din cartierul Gruia din apropierea intersecţiei Şapte Străzi, care s-a edificat pe baza unei autorizaţii de construcţii de extindere a unei case. Abia anul acesta, zidul de faţadă a casei respective, care fusese lăsat de formă, a fost demolat pentru că blocul a fost terminat. Cu toate acestea, Mircea Dinculescu este asistent universitar al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism şi, la data edificării şi proiectării blocului era membru în COMISIA TEHNICĂ DE AMENAJARE A TERITORIULUI şi DE URBANISM din cadrul CONSILIULUI JUDEŢEAN CLUJ.

Pe lângă faptul că străzile din zonă nu vor putea absorbi traficul care se va crea odată cu mutarea a câtorva sute de persoane pe un spaţiu de aproximativ 3-4000 de metri pătraţi, vecinii din zonă şi-au exprimat în mod făţiş nemulţumirea faţă de acest proiect. Cu toate acestea primăria a preferat să fie de partea investitorului, în loc de cea a clujenilor care locuiesc acolo de zeci de ani şi nu au dorit ca în apropierea caselor spaţiul să fie sufocat de un bloc.

Autorizaţia de construcţie a fost semnată de primarul interimar din 2011, Radu Moisin cu girul consilierilor locali care, puşi în faţa ilegalităţilor, s-au fâstâcit ca nişte adolescenţi acneici în faţa unei matroane. Un comportament similar l-a avut şi Prefectul Gheorghe Vuşcan care a declarat că a atacat în instanţă autorizaţia de construcţie. Cu toate acestea, blocul de şapte etaje a fost edificat fără nicio problemă.

Potrivit presei băimărene, în spatele finanţatorul din spatele beneficiarilor acestui bloc ar fi edilul Cătălin Cherecheş

2 COMENTARII

  1. Sublinierea “fără antecedente penale”, la infracţiuni de înşelăciune pe art. 244 alin. 1 C. pen, şi fals, raportată la “Condamnat cu suspendare pentru luare de mită”, fapt penal existent în trecutul inculpatului şi de care instanţe nu ţin seama la stabilirea non-pedepselor, e contradicţie în logica juridică, sau e mascarada unei infracţiuni complexe ce ar putea fi cercetată de Secția Specială pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ) ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.