Din cadrul afacerii CFO Integrator, firma care deține contractul de pozare a cablurilor de transmitere de date în Cluj-Napoca, face parte și Giovani Francesco, fostul soț al Ioanei Băsescu. Anul trecut, grupul de oameni de afaceri clujeni care controlau CFO Integrator, Valentin Nica, Petre Stefan și Iulian Nicolae Badiu, au vândut afacerea către RCS&RDS, iar în cadrul acționariatului a intrat și firma Integrasoft, societate deținută de RDS și administrată de Ioan Bendei, mâna dreaptă a lui Zoltan Teszari, patronul RDS. În cadrul Integrasoft figurează ca acționar și Giovani Francesco, prin intermediul Music Channel.
Anul trecut, RDS a cumpărat integral acțiunile firmei clujene CFO Integrator, societatea care gestionează afacerea Duct City, de pozare a cablurilor de transmitere de date (internet și telefonie) în subteran. După tranzacție, acționariatul CFO Integrator era format din RCS&RDS și INTEGRASOFT SRL, companie controlată tot de Zoltan Teszari. Această firmă deține acțiuni la SC Music Channel, o afacere administrată și controlată, în proporție de 50%, de Giovani Francesco, fostul soț al Ioanei Băsescu.
În anul 2006, Primăria Cluj Napoca a dat un contract pentru realizarea unei rețele subterane în care să fie îngropate cablurile de transfer de date (telefonie, internet, etc) care sunt agățate pe stâlpii din Cluj Napoca. Societatea câștigătoare, CFO Integrator, controlată de grup de oameni de afaceri cu opțiuni liberale, s-a obligat ca în termen de trei ani să facă o rețea de circa 300 de kilometri, pe care să o administreze timp de 20 de ani. În contrapartidă, Primăria Cluj Napoca trebuie să primească 1% pe an din veniturile provenite din exploatarea rețelei și se obliga să îi convingă pe operatorii de date să își mute cablurile de pe stâlpi în subsolul Duct City. Afacerea Duct City este extrem de bună, astfel că “amenințările” care transpar din acest nu sunt decât un mod prin care societatea comercială forțează mâna municipalității, care la rândul ei, îi va presa pe operatorii de date. Conectarea la Duct City va băga în conturile acționarilor CFO Integrator sume de bani care gravitează în jurul sutelor de mii de euro lunar.
În urma unor consultări între primărie și acționarii CFO, s-a hotărât ca suma pe care vor trebui să o plătească viitorii chiriaşi ai acestei reţele, adică firmele de telefonie şi de internet, va fi nu mai mare de 18 euro/100 de metri de microtub/lună. La un calcul sumar, dacă fiecare metru al acestei reţele va fi închiriat la acest preţ, în fiecare lună, în conturile CFO Integrator va intra circa un milion de euro. Din această sumă, firma va trebui să plătească Primăriei Cluj-Napoca o sumă anuală de 1% din venitul brut, dar nu mai puţin de 100.000 de euro, iar contractul cu municipalitatea este încheiat pentru o perioadă de 20 de ani, după care reţeaua Duct City va intra în administrarea primăriei.
O rețea similară cu Duct City este cea dezvoltată în București, Net City. Cea din București este afacerea lui Tiberiu Urdăreanu, care o controlează prin intermediul firmei UTI. Conform unor informații, Urdăreanu a scos la vânzare rețeaua Net City, iar printre cei interesați se numără și RDS.
Cine a vândut afacerea Duct City
Milionarii clujeni care au vândut afacerea celor de la RDS, sunt Valentin Nica şi Nicolae Badiu, care au acaparat şi o parte din afacerea Tetarom. Cei doi au avut un proiect de dezvoltare al unui proiect hotelier în parcurile industriale Tetarom I şi II, dar afacerea a eșuat. Nicolae Badiu a fost proprietarul AsRo Medica, al restaurantului Sinaia şi acţionar la Arcada Grup şi Imobiliare DPM. Valentin Nica figurează alături de Ştefan Petre în cadrul SC Mobitelco, firmă care susţine “U” Mobitelco. Nica mai deţine şi SVF Management Prod Serv SR. Oamenii de afaceri au fost apropiaţi de PNL, însă i-au finanţat și pe social-democraţilor clujeni în campania din 2004. Conform datelor din Monitorul Oficial, Valentin Nica, în numele societăţii SVF Management, a donat către PSD Cluj 35.000 de lei pentru campania electorală din 2004. Ulterior, Valentin Nica a câştigat mai multe licitaţii de la CJ Cluj, iar în comisiile respective se afla şi Şerban Graţian, unul dintre foștii consilierii judeţeni ai social-democraţilor clujeni. Drept exemplu stă faptul că CBC Development a câştigat, prin licitaţie, terenurile din Tetarom I şi Tetarom II, pentru a construi şi administra centrele de servicii pentru personalul ce va fi angajat în cele două parcuri industriale. Nicolae Badiu mai deţine şi complexul de locuinţe Europort, despre care Gazeta de Cluj a sesizat o serie de nereguli. Cei care s-au mutat în locuinţele respective nu au fost mulțumiți de locuințele cumpărate pentru că apartamentele au fost racordate extrem de târziu la reţeaua de gaz. De asemenea, dezvoltatorii imobiliari au fost acuzați că nu au respectat termenele de predare, iar finisajele nu s-au ridicat la înălţimea promisiunilor făcute.
Duct City dă avize de construcție
Mai mult, pentru ca afacerea să fie completă, odată cu finalizarea reţelei, toţi care vor dori să construiască în Cluj-Napoca vor avea nevoie de un aviz din partea CFO Integrator pentru a-şi putea edifica proiectele. Acest aviz va costa 50 de lei, astfel că afacerea nu va duce lipsă de fonduri. În cazul Duct City a intervenit Consiliul Concurenţei, care a semnalizat faptul că, dacă o singură societate gestionează transferul de date, se creează o situaţie monopolizantă. Răspunsul venit din partea autorităţilor clujene a fost sec. Dacă cineva va dori să realizeze o altă reţea subterană, să depună oferte.
Istoria Duct City
În 2006, primăria şi-a anunţat intenţia de asociere cu o firmă privată pentru realizarea acestui proiect. În acelaşi an a fost făcut un anunţ, prin care cei interesaţi puteau depune oferte, iar în scurt timp a fost aleasă o societate formată din două companii de renume european (EFS European Financial Services S.G. şi Windmill International LTD) şi SC Mobitelco SRL, o firmă din Bucureşti care aparţine lui Valentin Nica şi lui Petre Ştefan. După câştigarea acestei afaceri, în 2007, companiile de renume european au început să se retragă.
După ce firma CFO Integrator a început să construiască rețeaua, au apărut o serie de acuzații de monopol din partea ANCOM. “Furnizorii de reţele de comunicaţii electronice care şi-au dezvoltat reţele de acces în municipiul Cluj-Napoca consideră că implementarea proiectului de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca va determina o re-monopolizare a pieţei de infrastructură, va obliga operatorii existenţi să suporte costuri uriaşe în vederea alinierii la noile reglementări şi va afecta, în acelaşi timp, utilizatorii finali de servicii de comunicaţii electronice”, se arată într-un raport al ANCOM, care a fost expediat către Consiliul Concurenţei şi către municipalitatea clujeană.