Alegerea primarilor in doua tururi nu aduce neaparat un plus de reprezentativitate si nici nu face din candidati primari mai buni, in schimb „turul doi presupune negocieri murdare intre partide”, subliniaza fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean.

„Daca merg pe varianta angajarii raspunderii, se poate depune motiune de cenzura, in schimb, daca se adopta ordonanta de urgenta, PSD nu mai poate face nimic imediat. Insa, OUG trebuie depusa urgent pentru dezbatere in Parlament. In Constitutie chiar scrie (art.115, n.red.) ca daca Parlamentul este in vacanta, se convoaca obligatoriu in sesiune extraordinara, in cel mult 5 zile. Deci dezbaterea se face urgent, iar in Parlament OUG poate fi respinsa”, a explicat Augustin Zegrean, la solicitarea Ziare.com.

Intrebat daca in cel de-al doilea caz nu exista riscul ca Parlamentul sa respinga ordonanta de urgenta privind alegerea primarilor in doua tururi pana la alegerile locale din iunie, adica OUG sa fie adoptata degeaba, pentru ca nu ar fi pusa in aplicare, Augustin Zegrean a confirmat: „Asa este”.

„Riscuri exista si intr-un caz si in celalalt”, a adaugat fostul presedinte al CCR.

„Daca ne uitam in urma, am avut si primari alesi intr-un tur, si primari alesi in doua tururi. Au fost mai buni cei alesi in doua tururi? Incepand din anii ’90 incoace, stiti vreo perioada in care a fost mai bine? Intreb public: Stie cineva o perioada in care a fost mai bine pentru ca primarii au fost alesi in doua tururi?”, a declarat acesta.

Intrebat despre reprezentativitatea pe care ar trebui sa o aiba un edil local, care ar fi mai mare in cazul in care scrutinul are doua tururi, Augustin Zegrean a raspuns tot printr-o intrebare:

Alegerile prezidentiale de anul trecut au fost in doua tururi, ati socotit cati l-au ales pe presedintele Iohannis?„.

Augustin Zegrean spune, insa, ca „am avut alegeri si intr-un tur, si in doua tururi si nu cred ca ati simtit ca din cauza asta am avut un primar mai bun”.

„De ce? Pentru ca oamenii cand se duc la vot ii au pe toti pe lista si voteaza fiecare pe cine vrea in primul tur. Daca exista si turul doi, in mod normal eu, cel care nu a votat cu niciunul dintre cei doi ramasi, nu ma mai duc la vot, pentru ca daca il voiam pe unul dintre ei, il votam de la inceput”, argumenteaza acesta.

„Atunci mai bine nu am avea ALEGERI.Dar sa stiti ca de cele mai multe ori cine castiga turul unu castiga si al doilea tur. Uitati-va, avem primari care sunt la al cincilea mandat. Au fost alesi si intr-un tur, si in doua tururi. Au facut mai mult cand au fost alesi in doua tururi? Diferenta e ca fac ei, de la partide, golanii intre tururi. Se asociaza partidele si zic: ‘Tu imi dai atatea voturi, ca sa voteze oamenii aia cu mine, si eu iti dau apoi anumite locuri in primarie‘. Asta e un aspect care nu ar trebui sa fie adus in fata. Turul doi presupune negocieri murdare intre partide.Dar sa stiti ca asta nu inseamna ca nu sunt de acord cu alegerile in doua tururi. Din partea mea pot sa fie si cinci, ca tot cine castiga in primul iese primar”, a insistat Augustin Zegrean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.