Patronul Iulius Mall, Iulian Dascălu, a mai adunat sub aripa lui încă un angajat cu epoleţi. Este vorba de fostul şef al Penitenciarelor din România şi al celui din Timişoara, generalul Ioan Bala, care a fost angajat de Dascălu să se ocupe de administrarea proiectului imbiliar  Openville din Timişoara. Printre angajaţii lui Dascălu se numără mai mulţi foşti ofiţeri de Securitate sau cadre militare trecute în rezervă. Proiectul Openville de la Timişoara implică o investiţie de aproximativ 220 de milioane de euro.

 

Potrivit unor schimbări de manageriat administrate de afaceristul ieşean Iulian Dascălu, patronul Iulius Mall Cluj Napoca, fostul şef al Penitenciarelor din România se va ocupa de unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare ale magnatului ieşean. Ioan Bala, fostul comandat general al penitenciarelor din România, a fost desemnat de Dascălu să se ocupe de dezvoltarea şi securitatea ansamblului urbanistic Openville din Timişoara.

Bala a fost în perioada 2008-2012 comandant general al penitenciarelor din România, însă după ce a ieşit în public cu o serie de declaraţii demne de un scenariu hollywoodian, el a fost schimbat din funcţie de Titus Corlăţeanu şi s-a reîntors la conducerea Penitenciarului Timişoara. Înainte de a fi demis din funcţia de şef al penitenciarelor din România, el a susţinut în faţa ziariştilor prezenţi la o conferinţă de presă că a dejucat planurile unei grupări teroriste. „Planurile acestor grupări teroriste erau de eliberare a unor lideri interlopi aflaţi în sistemul de detenţie. Deţinem informaţii că aveau maşini inscripţionate cu însemnele Poliţiei şi cu dotările corespunzatoare, fiind îmbrăcaţi chiar şi în ţinute de politişti. Din fericire, am reuşit la timp destructurarea acestor reţele, mai ales că nu s-ar fi sfiit să folosească şi arme de foc”. Liderul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), Sorin Dumitraşcu, l-a calificat atunci pe fostul director general al ANP drept „amator de scenarii”, spunând că fostul oficial „minte funcţional şi din reflex”.

Astfel, după ce în 2012 a fost demis, el s-a reîntors la conducerea Penitenciarului timişoara, funcţie din care s-a pensionat în cursul lunii trecute.

La scurt timp, Bala a primit oferta din partea lui Iulian Dascălu care şi-a construit o adevărată armată de gradaţi în jurul lui.

 

Dascălu şi-a făcut ”brigadă” de ochi albastri

Pe statele de plată ale diferitelor afaceri gestionate de Dascălu s-au mai aflat Gen. Vasile Alexoaie (fost şef de Securitate la Roman, după 1989 în structura de conducere a SRI Iaşi, fost preşedinte al FNI Iaşi), Gen. Gheorghe Atudoroaie (fost ofiţer de Securitate în Timişoara, implicat în represiunile din decembrie 1989, condamnat la închisoare pentru asta, ulterior eliberat şi reîncoporat la SRI), gen. Tiberiu Simion (fost şef SRI Iaşi până în 2006), Col. Florin Vezeteu (fost şef al SRI Iaşi, Col. Cornel Huţanu (fost şef Contrainformaţii SRI pe Moldova, apoi fost şef SRI Suceava) sau Dorin Mocanu (fost ofiţer SRI). De asemenea, fostul şef al SRI Iaşi, Cornel Dogaru, a fost cooptat de Iulian Dascălu în cadrul afacerilor pe care patronul Iulius Mall de deţine. În 2002, în urma unui scandal, Dogaru a fost dat afară din SRI, dar a fost ”recrutat” de Iulian Dascălu. De asemenea, printre apropiaţii lui Dascălu se numără şi Relu Fenechiu. Legătura între Fenechiu şi Iulian Dascălu este realizată printr-o serie de atribuiri de lucrări făcute de Dascălu către o firmă de construcţii de-a deputatului liberal. firma lui Fenechiu a lucrat la proiectul Palas, după ce Fenechiu a făcut lobby la Ministerul culturii pentru ca proiectul să primească un aviz de începere a lucrărilor. De asemenea, atribuirea subevaluată a terenului pe care a fost edificat proiectul Palas a fost facilitată de consilierii liberali ai Primăriei Iaşi, la acea dată conduşi de relu Fenechiu. Firma Palas International Resort, controlată de Fenechiu, a obţinut contractul de construcţii la proiectul Palas.

 

Din fost cofetar a ajuns la prăjitura Securităţii

Iulian Dascălu e un ieşean modest (părinţii săi sunt foşti muncitori la Moldomobila), născut într-un cartier muncitoresc (Bularga), un băiat care n-a făcut multă şcoală (la Revoluţie era expert cofetar, abia peste 10 ani comandându-şi o diplomă universitară) şi care a muncit în tinereţe pentru a-şi face un rost. Potrivit publicaţiei ieşene topiasi.ro, Dascălu a început în 1991 să facă mici afaceri, dar în ciuda eforturilor nu a reuşit să rupă gura târgului. Asta până în 1998 când pe statul său de plată apare primul general de Securitate iar afacerile îi explodează brusc.

Ca să fie clar, un afacerist puternic reuşeşte cu greu să racoleze un securist de soi, foarte greu un colonel, dar mai nimeni nu poate pune mâna pe un general de Securitate. Mai ales pe unul de talia lui Gheorghe Atudoroaie, cel condamnat pentru omorârea şi incinerarea a peste 40 de timişoreni la Revoluţie. Ei bine, în 1998 Iulian Dascălu, un afacerist modest, l-a angajat oficial pe celebrul Atudoroaie, securist greu înainte de 1989 şi apoi transformat de regimul Iliescu în şef al Diviziunii de Protecţie a SRI.

Foarte rapid s-au îngrămădit pe statele de plată ale lui Dascălu şi alţi generali sau colonei de Securitate(generalii Vasile Alexoae şi Tiberiu Simion, coloneii Huţanu, Dogaru, Mocanu şi Feraru sau primul şef al SRI Iaşi, Florin Vezeteu). E greu de crezut că o asemenea colecţie de oameni grei ai sistemului de informaţii, pile şi relaţii ajung doar din coincidenţă în slujba aceluiaşi afacerist. Şi n-am pomenit decât de o parte din toţi securiştii din jurul lui Dascălu. Neoficial se ştie că în spatele afacerilor sale a stat permanent Patriarhul Bisericii Ortodoxe, cel care ar fi salvat până la urmă de la ilegalitate afacerea PALAS şi ar fi asigurat garanţiile uriaşe cerute de bănci. Deloc întâmplător, PF Daniel este văzut şi el de multă lume informată drept „om al Securităţii”

Ioan Bala - opiniatimisoarei

Un proiect de peste 220 de milioane de euro!

Openville este un proiect multifuncţional de regenerare urbană dezvoltat de compania Iulius Management Center. Openville va deveni un reper pentru dezvoltarea durabilă a Timişoarei, reunind funcţiuni de office, retail, parc şi entertainment, desfăşurate pe o suprafaţă total construită de 594.000 mp. Locaţie vibrantă, demnă de o Capitală Culturală europeană, care promovează o gamă amplă şi variată de evenimente culturale, artistice şi sociale, Openville este creat după un nou concept de lifestyle şi oferă o experienţă unică de business şi de shopping, unde te poţi bucura de viaţă. Un concept cosmopolit, dezvoltat într-o locaţie centrală, un loc plin de experienţe minunate, o destinaţie de brand care se adresează întregii regiuni de vest, Openville se concentrează asupra viitorului şi este dedicat acestuia.

 

Lupte penale între mall-urile Clujului

De Iulius Mall se leagă şi un “război” între Arpad Pazkany şi iulian dascălu. Cei doi au concurat, fiecare cu armele din dotare, pentru deschiderea primului mall din Cluj şi pentru obţinerea unei locaţii comerciale cât mai bune. Pe de o parte, Iulian Dascălu, om de afaceri sprijinit de liberali, i-a avut ca aliaţi pe reprezentanţii PNL care conduceau administraţia judeţeană la data respectivă, pe de altă parte, Paszkany era sprijinit de un concern mondial, Immoeast. În primă fază, pe plan local a câştigat Dascălu, care a primit de la Consiliul Judeţean Cluj, condus la vremea respectivă de liberalul Marius Nicoară, terenul, relativ central, din zona Univers T. Paszkany, pe de altă parte, a obţinut terenul din zona Şapca Verde, situat între Cluj Napoca şi localitatea Floreşti, iar administraţia judeţeană a ţinut blocată edificarea proiectului până nu s-a clarificat situaţia referitoare la construirea mall-ului concurent.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.