Ieri, Tribunalul Cluj a dat o sentință în cazul subprefectului Gyorke Zoltan destituit intempestiv din funcție.
”Respinge, ca neîntemeiată, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a SECRETARIATUL GENERAL AL GUVERNULUI, invocată prin întâmpinare. Suspendă executarea Hotărârii de Guvern nr. 54/08.02.2019 privind aplicarea în privinţa reclmanatului a mobilităţii din funcţia publică de subprefect al judeţului Cluj în funcţia publică de inspector guvernamental, până la soluţionarea pe fond a acţiunii în contencios-administrativ având ca obiect anularea actului administrativ atacat. Suspendă executarea Deciziei Primului-Ministru nr. 24/08.02.2019 privind numirea prin mobilitate a reclamantului în funcţia publică de inspector guvernamental, până la soluţionarea pe fond a acţiunii de contencios administrativ având ca obiect anularea actului administrativ indicat. Respinge ca neîntemeiată, cererea de intervenţie accesorie formulată de către intervenientul accesoriu Ministerul Afacerilor Interne, în interesul Guvernului României. Executorie de drept. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, cererea de recurs se va depune la Tribunalul Cluj, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată în şedinţa publică azi, 12.03.2019.”, arată soluția pe scurt a instanței.
El a mai fost demis în timpul Guvernului Ponta, dar și-a recâștigat postul în instanță. Gyorke Zoltan, fost subprefect de Cluj din partea PNL în perioada 2008-2009, a fost dat afară din funcţia de inspector guvernamental al Secretariatului General al Guvernului pe 31 iulie 2013, după ce acesta solicitase Guvernului condus de Victor Ponta să fie repus în funcţia de subprefect, care era vacantă. Guvernul, folosindu-se de ordonanţa de urgenţă 77/2013, pentru reducerea numărului de posturi din administraţia locală, l-a dat însă afară din funcţia de inspector guvernamental pe Gyorke Zoltan. De altfel, OUG 77/2013 a fost ulterior, în 2014, declarată neconstituţională.
Drept urmare, pe 22 octombrie 2013, Gyorke Zoltan l-a dat în judecată pe prim-ministrul Victor Ponta, Guvernul României, Secretariatul General al Guvernului, MAI, Ministerul Dezvoltării Regionale, precum şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), solicitând să fie repus în funcţie, iar fostul angajator, Guvernul României prin SGG, să aplice principiul mobilităţii funcţionarilor publici în interesul acestora, adică să-l numească subprefect de Cluj, aşa cum Gyorke ceruse.
Procesul a fost câştigat definitiv de Gyorke Zoltan în 4 martie 2015, când Curtea de Apel Cluj a respins recursurile lui Victor Ponta şi celorlalte instituţii de stat, şi i-a obligat să îl numească pe Gyorke subprefect de Cluj şi să îi plătească salariile indexate şi majorate cu rata inflaţiei, de la data eliberării din funcţie până în prezent, adică pe aproape 2 ani.