Piața Mărăști

Artizanul monstruoasei Piețe Mărăști, Costică Pocol, și fratele acestuia Valer Pocol sunt la cuțite de mai bine de șase ani. Conflictul dintre cei doi ar fi pornit după ce firma deținută de Valer Pocol, POCOL IMPEX SRL, ar fi contractat un împrumut în valoare de 190.000 de euro de la Banca Italo Romena pentru a ridica o clădire în Piața Mărăști. Imobilul a fost edificat, însă în anul 2010 instituția bancară a deschis procedura insolvenței împotriva firmei debitoare. Valer Pocol a pierdut clădirea care a fost cumpărată tocmai de fratele acestuia, Costică Pocol. 

Costică și Valer Pocol au tras cot la cot pentru construcția unui imobil care pătează fața Clujului de ani de zile. Cei doi frați au început să ridice clădiri în Piața Mărăști, însă banii au rupt orice legătură de sânge și i-a transformat în cei mai aprigi dușmani. Valer Pocol, în calitate de asociat unic și administrator al firmei POCOL IMPEX SRL, a obținut un împrumut de la Banca Italo Romena în valoare de 190.000 de lei pentru ridicarea unei clădiri în Piața Mărăști. Banii s-au cheltuit rapid odată cu ridicarea imobilului, însă Valer Pocol nu își întinsese sforile la fel de bine precum fratele său și firma a rămas rapid cu buzunarele goale. În anul 2010, Banca Italo Romena a cerut deschiderea procedurii de insolvență împotriva firmei POCOL IMPEX SRL pentru recuperarea creanțelor. La masa credală s-au înscris Municipiul Cluj-Napoca,  Direcția Generală a Finanțelor Publice a Județului Cluj, ITM Cluj și Filiala de Furnizare a Energiei Electrice „Electrica Furnizare Transilvania Nord SA”. În consecință a fost desemnat lichidatorul judiciar Radu Bercean. Un an mai târziu, Tribunalul Comercial Cluj a dispus deschiderea procedurii generale a falimentului împotriva societății POCOL IMPEX SRL. 

Frate, frate, dar brânza-i pe bani

Clădirea construită de Valer Pocol a fost scoasă la licitație și cumpărată în schimbul sumei de 230.000 de euro de către Costică Pocol, Gheorghe Bondane și Teofil Tripon. După această tranzacție relațiile dintre cei doi frați s-ar fi răcit și chiar au ajuns să nu-și mai vorbească. 

Potrivit surselor noastre Valer Pocol a rămas proprietar asupra unor spații de la subsolul clădirii care a ajuns pe mâna fratelui său, spații pentru care încă plătește impozite și taxe, dar pe care le folosește Costică Pocol. 

Abia în anul 2021, magistrații de la tribunalul comercial Cluj au dispus închiderea procedurii generale a falimentului în cazul societății POCOL IMPEX SRL.

„Solutia pe scurt: Admite cererea formulată de lichidatorul judiciar C.I.I. B R, în cadrul procedurii insolvenţei privind pe debitoarea S.C. P I S.R.L. şi, în consecinţă: Dispune închiderea procedurii generale a falimentului a debitoarei S.C. P I S.R.L. Dispune radierea debitoarei S.C. P I S.R.L., din evidenţele Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj. Dispune notificarea prezentei sentinţe Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj. Descarcă pe lichidatorul judiciar de îndatoriri şi responsabilităţi. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cu depunerea apelului la Tribunalul Specializat Cluj. Pronunţată în Ședința publică, azi, 20.10.2021. Document: Hotarâre  1983/2021  20.10.2021”, arată soluția pe scurt a instanței.

Magistrații clujeni l-au iertat pe Costică Pocol de o datorie de 5 milioane de euro

Tot în anul 2021, Costică Pocol a fost iertat de instanțele clujene de plata unei datorii în valoare de 5 milioane de euro. Firma deținută de Costică Pocol, Center Star SRL a încheiat, în anul 2007, trei convenții de credit cu Banca Italo Romena. Este vorba despre un împrumut în valoare de 2.000.000 euro, un altul de 2.500.000 euro, iar cel de-al treilea în valoare de 240.000 euro. Pentru a obține creditul, Pocol a apelat la societatea Agromărăști SRL care a gajat împrumutul cu terenul pe care a fost construit Parking Mărăști. Data scadentă de rambursare a împrumuturilor a fost în anul 2019, însă a fost prelungită ulterior până în 2025. 

Cu toate acestea banca l-a acționat în instanță pe Pocol pe motiv că nu și-a îndeplinit obligația de a rambursa creditele la termenele scadente, în data de 26.01.2017, codebitorul solidar Agromărăști S.R.L. figura în evidențele Băncii cu sume restante în valoare de 6.342.506,50 euro și 659.212,56 lei”, însă magistrații clujeni au respins cererea de chemare în judecată. 

Tribunalul Comercial Cluj a concluzionat că Agromărăști are calitatea de terț garant ipotecar, nu de codebitor. Prin urmare, a respins cererea de deschidere a procedurii de insolvență depusă împotriva firmei Agromărăști și banca Italo Romena a fost nevoită să achite suma de 15.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

„Chiar dacă a fost folosit termenul ”gajare” raportat la faptul că s-a arătat că se dorește garantarea creditelor luate de Center Star SRL de la Banca Italo Romena, la conținutul acestor contracte și luând în considerare natura bunului, respectiv un imobil, se reține că intenția acționarilor Agromărăști SA a fost de a ipoteca terenul în favoarea băncii. AGROMĂRĂȘTI SRL nu a fost parte în contractele de credit 103/04.09.2007 și 160/16.11.2007 și nu s-a obligat să garanteze obligațiile rezultate din acestea, în calitate de codebitor sau fideiusor. (…) AGROMĂRĂȘTI SRL nu s-a obligat ca fideiusor sau codebitor al debitoarei Center Star SRL, astfel cum rezultă din cele arătat și din 983 Vechiul cod civil conform căruia convenția trebuie interpretată în favoarea celui care se obligă” arată motivarea judecătorului Todea Rosina Valentina de la Tribunalul Comercial Cluj.

Șmecheriile imobiliare ale lui Pocol

Costică Pocol și-a pierdut și și-a recâștigat casa de pe strada Sitarilor nr. 12 într-o singură zi prin intermediul unor persoane interpuse. 

În urmă cu câțiva ani, Costică Pocol a cumpărat mai multe camioane în baza unui împrumut baban de la Banca Comercială Română (BCR). Pentru a obține creditul, Pocol a gajat cu casa pe care și-a construit-o tot ilegal pe strada Sitarilor la numărul 12, din cartierul Dâmbu Rotund. Pentru că nu și-a plătit datoriile, față de Costică Pocol a fost demarată procedura de executare silită în anul 2014. Tot atunci, executorul judecătoresc, Iosif Nicolae Popan, a scos la vânzare prin licitație casa deținută de Pocol, însă timp de 8 ani nimeni nu s-a înghesuit să o cumpere. Imobilul a fost vândut abia în primăvara acestui an, când în urma licitației organizate la Baia Mare casa și-a găsit un proprietar. 

La licitație s-au prezentat numai două persoane: un apropiat al lui Costică Pocol și omul lui Teofil Tripon, Dorniel Benche, acesta din urmă fiind „fericitul” câștigător. 

Cu toate că proprietatea scoasă la licitație este formată din patru camere, terasă deschisă, piscină, garaj auto, cramă și un teren de 399 de metri pătrați, prețul pe care Dorinel Benche, administratorul firmei Tripstar SRL, l-a plătit este unul derizoriu având în vedere cum evoluează piața imobiliară din Cluj-Napoca. Acesta a scos din buzunar numai 33.000 de euro.

Potrivit surselor noastre, Dorin Benche nu a cumpărat casa pentru el, ci ar fi fost numai un pion care l-a ajutat pe Costică Pocol să își redobândească casa de pe strada Sitarilor nr. 12. Astfel Pocol și-a pierdut și și-a recâștigat casa într-o singură zi, pentru că, nu-i așa, prietenul la nevoie se cunoaște. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.