Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au decis ca un proces care o miză de un milion de dolari să fie rejudecat. Este vorba despre disputa dintre firmele NEURODYANMICS SRL, pe de o parte, și RECOGNOS ROMÂNIA SRL și celebrul „unicorn” românesc – fostă vedetă a bursei americane – SC UIPATH SRL, pe de altă parte. Firma UiPath, deținută de Daniel Dines, unul dintre miliardarii din Top 3 Forbes, este acuzată că se folosește, fără a deține drepturile de proprietate intelectuală, de un produs creat de NEURODYANMICS SRL. 

Firma clujeană Neurodynamics, care aparține lui Raul Mureșan și Vlad Moca, cercetători în domeniul neuroștiințelor, acuză gigantul listat la bursa din New York și estimat la o valoare de peste 30 de miliarde de dolari că se folosește de o tehnologia lor în pofida faptului că acuzații nu dețin dreptul de proprietate intelectuală. Produsul dezvoltat de cei doi cercetători clujeni a ajuns la UiPath prin intermediul companiei Recognos, controlate de George și Andrei Roth. Ulterior, UiPath a cumpărat Recognos, iar foștii patroni au ajuns directori în cadrul ”unicornului”.

Pentru că nu au reușit să ajungă la o înțelegere pe cale amiabilă, cei doi cercetători clujeni au deschis un proces împotriva UiPath și Recognos.

Anul trecut, judecătoarea Oana Raluca Ghișoiu de la Tribunalul Cluj a decis că un produsul IT, estimat la peste 13 milioane de dolari, va putea fi folosit, în continuare, de  Uipath, societatea acuzată de furt intelectual.

Motivul pentru care judecătorul a dat acest verdict nu este că ar fi ajuns la concluzia că nu poate fi vorba despre acuzațiile respective, de furt intelectual ci că reclamanții nu au ”calitate procesuală”.

Însă, după ce această soluție a fost contestată, Curtea de Apel Cluj a decis că procesul trebuie rejudecat și a anulat sentința dată de judecătoarea Ghișoiu.

”În complet de divergenţă, cu majoritate, admite apelul declarat de reclamanta NEURODYANMICS S.R.L. împotriva sentinţei civile nr. 173/01.04.2022 pronunţată de Tribunalul Cluj în dosarul nr. 510/1285/2020*, pe care o anulează în parte, sub aspectul soluţiei admiterii excepţiei lipsei calităţii procesuale active a reclamantei şi, implicit, asupra admiterii excepţiei nulităţii absolute a contractului de cesiune a drepturilor de autor, cu consecinţele inerente. Dispune trimiterea cauzei spre rejudecarea cererii formulate de reclamanta NEURODYANMICS SRL Tribunalului Cluj. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată, azi, 24 mai 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Cu opinia separată a d-nei judecător Ramona Corina Vasile în sensul respingerii apelului declarat de reclamanta NEURODYANMICS S.R.L. sentinţei civile nr. 173/01.04.2022 pronunţată de Tribunalul Cluj în dosarul nr. 510/1285/2020*.”, arată soluția pe scurt a instanței superioare.

Dispute pentru ”bebelușul” inteligenței artificiale din piața IT clujeană 

Cei de la Neurodynamics au acuzat celelalte două companii de încălcarea drepturilor de autor în privința softului menționat anterior și de divulgarea ilegală a secretului comercial. În opinia celor doi cercetători care au dezvoltat tehnologia, valoarea ei este de un milion de euro, bani pe care îi cer de la Recognos și UiPath.

Această dispută a pornit după ce compania clujeană Recognos a apelat, în urmă cu mai mulți ani, la Neurodynamics pentru dezvoltarea unei soluții tehnice de identificare optică a tabelelor în documente scanate.

Între cele două companii s-a semnat un contract în care se stipulează că  soluția tehnică găsită va fi implementată într-un produs concret al Recognos. Însă, Neurodynamics va păstra drepturile de proprietate intelectuală asupra soluțiilor tehnice și prototipurilor dezvoltate. De asemenea, Recognos va dobândi o licență neexclusivă pentru utilizarea tehnologiei strict în produsul pentru care a fost dezvoltată de Neurodynamics.

În primăvara anului 2016, Neurodynamics a livrat către Recognos o primă variantă a proiectului de cercetare dezvoltat pentru Tabstract, iar după câteva luni au mai fost livrate fișierele sursă ale sistemului de extragere a trăsăturilor vizuale.

Produsul Tabstract a fost prezentat în cadrul conferinței Innoteque 2016, ocazie cu care a fost recunoscut public aportul Neurodynamics pentru crearea produsului.

În 2017, Recognos a primit de la Neurodynamics o variantă complexă a tehnologiei, antrenată pentru detecția inteligentă de tabele cu o acuratețe de peste 97%.

Afacerile din IT ul clujean făcute în stil de valutist

În cursul anului 2018, Recognos a trecut în patrimoniul UiPath, la pachet cu tehnologia dezvoltată de Neurodynamics. În presă, tranzacția a fost prezentată ca prima afacere românească IT cotată la peste 1 miliard de dolari.

Cei de la Neurodynamics au cerut lămuriri vizavi de dreptul de proprietate intelectuală pe care îl au asupra tehnologiei dezvoltate, dar reprezentanții Recognos i-au asigurat pe cercetători că în urma acestei tranzacții vor fi recompensați pe măsură.

De altfel, șeful UiPath, Daniel Dines, a fost informat despre problemele care gravitau în jurul acestei tehnologii, dar s-a făcut că plouă. 

Ținând cont de acest aspect, este demn de luat în seamă că cei de la UiPath știau, înainte de perfectarea tranzacției cu Recognos, că licența nu este una exclusivă și că softul poate fi folosit doar pentru aplicația Tabstract.

”Corespondența cu CEO-ul UiPath, Daniel Dines (email din 5 aprilie 2018) și întâlnirile avute cu reprezentanții UiPath confirmă în integralitate că preluarea Tabstract s-a făcut în cunoștință de cauză și cu încălcarea drepturilor de autor ale Neurodynamics asupra TDT”, arată actele de la dosar.

În luna martie 2018 reprezentanții Neurodynamics au fost contactați telefonic de directorul general al Recognos, Andrei Roth, care le-a solicitat să cedeze în favoarea Recognos dreptul exclusiv asupra tehnologiei.

Solicitarea avea la bază intenția UiPath de a achiziționa produsul Tabstract. Or, acest produs nu putea fi vândut în condițiile în care Recognos nu avea dreptul de a transmite tehnologia către UiPath în lipsa unui acord.

La jumătatea anului 2019, cei de la Neurodynamics și-au dat seama, că, de fapt, erau duși cu vorba în mod sistematic. Astfel că au transmis celor de la UiPath o ofertă pentru produsul lor:  13.222.000 dolari pentru cesionarea licenței asupra Tehnologiei de Detectare a Tabelelor. Răspunsul a venit din partea lui Andrei Roth, care își vânduse deja firma celor de la UiPath. El a considerat că produsul valorează mult mai puțin: 50.000 de euro pentru rezolvarea pe cale amiabilă a neînțelegerilor. În discuțiile ulterioare cei care se foloseau de produs au început să nege faptul că au avut ceva de-a face cu divulgarea sau dobândirea unei tehnologii pentru care nu beneficiau de drepturi de autor. Astfel, negocierile s-au mutat în sălile de judecată.

Tehnologie care simulează raționamentul creierului uman

Fondatorii Neurodynamics sunt cercetători de renume în domeniul neuroștiinței recomandați de o vastă experiență în cercetarea științifică. Misiunea lor a fost să dezvolte un soft care să se comporte ca un sistem vizual artificial și care să îi permită să conducă raționamente similare creierului uman pentru a identifica, extrage și prelucra informația regăsită în tabele grafice. Totodată, algoritmul urmează să învețe din experiența anterioară (machine learning).

Tehnologia realizată de Neurodynamics pentru Recognos este compusă în principal din:

  • Codul sursă al unui program pentru calculator reprezentând un sistem de extragere de trăsături vizuale care simulează principii de operare ale sistemului vizual uman, înglobând cunoștințe despre structurile din creier (cortex vizual) care contribuie la recunoașterea pattern-urilor vizuale complexe;
  • Arhitectura unei rețele neurale artificiale care poate fi antrenată pe aceste trăsături vizuale și integrată în aplicații concrete, cum este și situația Tabstract;
  • Detalii ale soluției tehnice necesare pentru implementarea în software a sistemului de extragere de trăsături vizuale și a rețelei neurale artificiale, incluzând parametrii preciși, componentele necesare, precum și implementarea algoritică și funcționarea fiecărei componente;
  • Baza de date antrenată de Neurodynamics ce permitea asamblarea rețelei neurale artificiale, respectiv regulile și principiile de structurare a bazei de date și a procesului de antrenare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.