Conform ultimului sondaj IRES, grupul PNL ar urma să câștige la Cluj-Napoca cel mai mare număr de voturi cu privire la alegerea primarului, astfel actualul primar Emil Boc este favoritul cetățenilor din municipiu, cu un scor de peste 42%, ceilalți candidați fiind ”departe” de edil. Astfel, PNL-ul își va asigura o majoritate confortabilă în forul administrației locale.

Potrivit IRES, Emil Boc se află în topul preferințelor clujenilor cu un scor de peste 42%. Octavian Buzoianu, candidatul independent susținut de ALDE și PSD este cotat pe locul al doilea cu un scor de peste 17%. Astfel, PNL mizează că va câștiga minim 14 din cele 26 de mandate de consilieri locali, arată liderii partidului. Jurnalistul Liviu Alexa candidatul Partidului Mișcarea Liberală este clasat pe locul 3.Sondajul arată că actualul primar ar câștiga un nou mandat cu 42% dintre voturi, Octavian Buzoianu cu 17%, iar Liviu Alexa cu 7%. Anna Horvath ar obține 4%, iar candidații Mircia Giurgiu (PSRO) și Irina Pop (M10) ar obține sub 2% dintre voturi.

IRES a stârnit nemulțumiri

Ultimele sondaje IRES au creat unele nemulțumiri că ar fi incorecte, după cum afirmă și Valentin Jucan, membru CNA și care s-a autosesizat printr-o solicitare către Direcția Monitorizare a CNA pentru întocmirea unui raport care să verifice corectitudinea datelor care au fost prezentate de postul Digi24 în emisiunea Proiect de țară, fără a prezenta elemente mandatorii de transparență.

Jucan a declarat că sondajele prezintă diferențe majore ce nu se încadrează, unii candidați fiind prezentați cu 30 de procente mai puțin.

La dezbaterea organizată recent de Digi24 cu candidații la Primăria Cluj-Napoca, au refuzat să participe candidații Emil Boc și Liviu Alexa.

Liviu Alexa, se declară nemulțumit de sondaje și consideră că ce a făcut Digi24 ”este o mizerie ieftină”:

”Eu nu sunt supărat pe datele din sondaj, dar mi se pare TOTAL neprofesionist să arunci din stomac niște cifre fără să dai eșantionul și marja de eroare, fără să spui ce metodă de colectare ai folosit. În plus, manipularea evidentă de la Digi24 era menită să îl crească în mod artificial pe candidatul „independent” susținut de PSD care, vă spun eu, stă foarte rău în sondaje”, a declarat Liviu Alexa, candidatul Mișcării Liberale pentru Primăria Cluj-Napoca.

Cum va arăta Consiliul Local după alegeri

Prin urmare, bătălia pentru Primăria Cluj-Napoca se dă între PNL și PSD, principalele partide. Surpriza a venit din partea social-democraților, care au ales o abordare nouă și anume să-l susțină pentru funcția de primar pe independentul Octavian Buzoianu.

Pentru Consiliu Local, liberalii au propus o listă în care îi promovează pe tineri, însă păstrându-i totodată și pe seniorii partidului.  În schimb, PSD a poziționat pe locuri eligibile oameni tineri, care au deja o carieră profesională în spate, dar care nu au mai avut contact cu administrația publică locală.

În urma fuziunii PDL-PNL, ocuparea locurilor în forul Consiliului Local s-a făcut prin înțelegerea de a împărți locurile în mod egal, însă problema a apărut când PDL-iștii au numit mai mulți candidați. În final, Boc s-a impus, astfel în capul listei la Consiliul Local este Emil Boc, iar candidatul la șefia Consiliului Județean, Alin Tișe.

Lista cu cei care vor ajunge să guverneze interesele clujenilor în următorii patru ani continuă cu Florin Stamatian , din vechiul PDL are 64 de ani și este de profesie medic ginecolog. A fost prefect al Clujului, fost consilier local și apropiat al liderilor Emil Boc și Daniel Buda. Reactivat in noul PNL, Stamatian ocupa prima poziție pe lista consilierilor locali.

Dan Tarcea, 38 de ani, om de afaceri, face parte din tabăra vechiului PNL fiind și președinte al liberalilor de la municipiu. Consilierul nu are un raport de activitate foarte bogat, remarcându-se mai degrabă prin intervenții decât prin inițiative și proiecte. În această campanie, l-a însoțit zilnic pe Emil Boc pe străzile Clujului.

Radu Moisin, 34 de ani, avocat de profesie. A fost viceprimar în mandatul PDL-ilistului Sorin Apostu, fost primar condamnat la închisoare pentru acte de corupție. Consilierul local PNL Radu Moisin nu are publicat un raport de activitate pe site-ul Primăriei, pe anul trecut. Singurul raport publicat este vechi și vizează activitatea sa din anul 2012.
Ovidiu Florian, 49 de ani, inginer de profesie. Face parte din tabăra vechiului PNL. Se află la al doilea mandat de consilier, iar despre el s-a scris în presa locală că își manifestă votul în forul local, în funcție de interesele imobiliare pe care le-ar avea. Numele acestuia este legat de dosarul în care este implicat fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Gheorghe Șurubaru , 53 de ani, viceprimar, care la început de mandat a fost implicat într-un proces de incompatibilitate pentru că nu a demisionat în timp util din funcția de administrator la o firmă privată, însă a câștigat procesul cu ANI.
Florin Gliga , 40 de ani, contabil de profesie și a intrat în politică în anul 2005 şi face parte din vechiul PDL, acum noul mare PNL. Gliga este, în calitate de consilier local, membru în Comisia pentru Buget şi Finanţe.  În ce priveşte funcţiile de partid, Gliga este vicepreşedinte la organizaţia municipală a PNL.

Giacomo Dreoni , 57 de ani, consilier local, apropiatul copreședintelui PNL, senatorul Marius Nicoară. De altfel, Dreoni ocupă un post de consultant și în biroul senatorial. Inițiativele sale rămân o necunoscută, deși este implicat în politică de ani buni.
Constantin Tomoș , 54 de ani, inginer de profesie, este la al doilea mandat de consilier local, dar până în prezent nu s-a remarcat prin niciun proiect administrativ.

Ionică Pop, 70 de ani, fizician de profesie, a migrat de la PRM la PD, iar în anii trecuți se remarca drept cel mai guraliv dintre consilierii locali. A migrat de la PRM la PD.
Sabin Sărmaș, 31 de ani, inginer IT, antreprenor și face parte din tabăra liberală, fiind co-președintele organizației municipale de partid.
Radu Constantea , 33 de ani, politolog de profesie, este liberal, dar face parte din vechiul PDL. A „răsărit” de nicăieri în politica locală în 2011-2012, chiar înaintea alegerilor, singurul lui merit fiind acela că e fiul dr. Nicolae Constantea, directorul Spitalului Municipal. Și prieten cu Radu Moisin, fost viceprimar și șef al tineretului PDL-ist.

Gabriela Moldovan, 29 de ani, psiholog de profesie, are un job în cadrul Direcției de Asistenta Sociala. Vine din garda tânără a liberalilor.

Radu Rațiu , 33 de ani, consilier local și directorul societății care administrează stadionul „Cluj Arena”. Acesta vine din tabăra tinerilor PDL.
Loredana Pop, 35 de ani, avocat de profesie și consilier local. Aceasta vine din vechiul PDL.

Rareș Ferdean , 35 de ani, antrepreno, face partea din vechiul PNL. Feredean a susținut în declarațiile din presă că și-ar dori să devină un intermediar pentru oamenii de afaceri care vor veni sa calce pragul Primăriei.

Bashar Molhem , 24 de ani, cel mai tânăr candidat de pe lista propusă la Consiliul Local. Molhem este cetățean român, de origine siriană și în prezent este student, dar totodată e implicat si în afacerile pe care le desfășoară familia sa.

 

Oamenii din PSD propuși să guverneze municipiul

După ce Aurelia Cristea, candidata pentru Primăria Clujului s-a retras din cursă, PSD a decis să mizeze pe independentul Octavian Buzoianu, păstrând însă unele propuneri ale Aureliei Cristea, dar eliminând de pe listă numele controversate din PSD. În urma coaliției electorale formate din ALDE și UNPR, a inclus pe listă și consilieri din aceste formațiuni politice.

Lista începe cu Dan Morar, 36 de ani, economist de profesie, conduce o filială de bancă. Este consilier local și în prezent.

Horia Nasra , 31 de ani, absolvent de Istorie si Antropolgie, este purtătorul de cuvânt al PSD Cluj.

Corina Croitoru , 29 de ani, a fost propusă de Aurelia Cristea pe lista de consilieri locali. Este profesor de limba romana la un liceu din Cluj-Napoca si asistent cercetător la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Adrian Mureșan, 34 de ani, antreprenor, consilier local. A fost pentru un nou mandat de grupul ALDE. Mureșan a avut pretenția ca ALDE să-l desemneze candidat pentru Primărie, deși acesta nu s-a remarcat prin absolut nimic până în prezent.
Tothfalusi Andras, 43 de ani, economist. A fost propus pe lisa de consilieri locali din partea UNPR, în baza coaliției electorale formate cu PSD.

Mihnea Stoica – 27 de ani, politolog, asistent cercetător în cadrul Univeristatii Babes Bolyai. A fost de asemenea remarcat si propus de Aurelia Cristea pe lista de consilieri locali. Mihnea Stoica s-a remarcat în spatiul public pentru că a înfiintat Centrul Cultural si Academic Olandez, în cadrul UBB Cluj, cu sprijinul Ambasadei Olandei si al unui grup de investitori olandezi.

Ioan Păcurar, 55 de ani, profesor universitar în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. A fost nominalizat pe lista de consilieri din partea liderului PSD, Remus Lăpușan.

Gabriel Oniga, 34 de ani, antreprenor, consilier local și în prezent. Oniga s-a numărat printre susținătorii fervenți ai Aureliei Cristea.

Gabriela Ciot, 41 de ani, conferențiar universitar în cadrul Universității Babeș-Bolyai și provine din vechiul PSD.

, 26 de ani, jurist de profesie, a fost propusa pe lista Consiliului Local din partea UNPR.

Sorin Ionescu, 29 de ani, provine societatea civilă. S-a remarcat în spațiul public prin numeroase acțiuni de susținere a drepturilor persoanelor cu dizabilități.
Marcel Dirija, 53 de ani, este profesor în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, nominalizat pe lista consilierilor locali din partea ALDE.

Danci Alin, 28 de ani, jurist de profesie, vine din noul PSD . A fost consilierul fostului președinte al Consiliului Județean, Ioan Oleleu. In prezent, Alin Danci conduce Biroul de Administrare Patrimoniu din cadrul Consiliului Județean.

 

Bătălia pentru fotoliul de primar, ocupat timp de 12 ani de Emil Boc continuă. Rămâne de văzut dacă realitatea corespunde cu sondajele IRES .

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.