După zece luni în care a fost ţinut în arest la domiciliu, fostul şef al AJOFM Cluj, Daniel Don, a fost pus în libertate în 29 august dintr-o greşeală a unui judecător. Mandatul de arest la domiciliu a expirat în data de 25 august 2016, iar Curtea de Apel Cluj a pus în discuţie prelungirea acestei stări la data de 29 august, adică după patru zile. La termenul din 29 august, judecătorul a constatat din oficiu că măsura arestului nu a mai fost prelungită şi că Don este liber.

 

Dosarul lui Daniel Don a plecat de la Cluj la Bucureşti, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde s-a judecat o cerere făcută de fostul director al Agenţiei de Şomaj Cluj. Cererea a fost declarată inadmisibilă, dar dosarul a stat la Bucureşti timp de trei săptămâni, revenind la Cluj abia în 26 august, dar mandatul de arestare expirase din 25 august.

Scuza nu a fost acceptată de către procurorii DNA, care susţin că judecătorul putea să judece prelungirea sau neprelungirea mandatului de arestare, şi fără dosar.

 

Încheierea penală

”La apelul nominal făcut în şedinţa camerei de consiliu se prezintă inculpatul Daniel Don personal, aflat în stare de arest la domiciliu şi asistat de apărători aleşi av. A.P. şi av. M.O.R., ambii din cadrul Baroului Cluj, cu delegaţii la dosar. Procedura de citare este legal îndeplinită. S-a făcut referatul cauzei după care, din oficiu, judecătorul de cameră preliminară învederează că termenul de astăzi a fost fixat de urgenţă, pentru a se pune în discuţie încetarea de drept la data de 25 august 2016 orele 24.00 a măsurii arestului la domiciliu. De asemenea, mai arată că ultima verificare a legalităţii şi temeiniciei măsurii arestului la domiciliu a avut loc la 27 iulie 2016, iar inculpatul a formulat contestaţie împotriva încheierii pronunţate la acea dată, motiv pentru care întreg dosarul a fost trimis la ÎCCJ, inclusiv cel de urmărire penală, instanţă care s-a pronunţat la 23 august 2016, dosarul fiind restituit Curţii de Apel Cluj doar la 26 august 2016.

Reprezentanta Parchetului solicită a se constata că a intervenit încetarea de drept a măsurii arestului la domiciliu dispusă faţă de inculpat. Apărătorul inculpatului, av. M.O. solicită în temeiul art.241 alin.1 lit.a rap.la art.208 alin.2 C.pr.pen. a se constata că măsura preventivă a arestului la domiciliu dispusă faţă de inculpat a încetat de drept la data de 25 august 2016 orele 24.00. Potrivit art.271 C.pr.pen. în calculul termenelor privind măsurile preventive, ora sau ziua de la care începe şi cea la care se sfârşeşte termenul intră în durata acestuia, iar potrivit art.241 alin.1 lit.a C.pr.pen. măsura preventivă încetează de drept la expirarea termenului prevăzut de lege.

De asemenea, potrivit art.208 alin.2 C.pr.pen. verificarea legalităţii şi temeiniciei măsurii preventive trebuie să se facă înainte de expirarea acestei durate. Depune la dosar o cerere de încetare de drept a măsurii preventive, cu precizarea că aceasta a fost redactată încă de vineri, 26 august 2016. Apărătorul inculpatului, av. A.P. solicită a se constata încetată de drept măsura preventivă a arestului la domiciliu şi să se dispună punerea de îndată în libertate an inculpatului. Inculpatul D.D., având ultimul cuvânt, arată că potrivit art.20 şi 21 din Constituţie, art.6 şi 13 din CEDO şi potrivit Convenţiei 13/2012 are dreptul la un proces echitabil. Solicită a se constata că măsura arestului la domiciliu a încetat de drept şi totodată, arată că doreşte să se apere în libertate”, se arată în încheierea penală.

 

”Împotriva acestei încheieri a formulat contestaţia inculpatul Daniel Don”

”Prin încheierea penală nr. 114 din 27 iulie pronunţată în dosarul 928/117/2016/a1.8 judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Cluj a dispus respingerea cererii inculpatului Daniel Don, cu măsura preventivă a controlului judiciar prev. de art. 202 alin. 4 lit. b C.p.p.

În temeiul art. 348 alin. 2 C.p.p raportat la art. 207 alin. 6 C.p.p. s-a menţinut măsura preventivă a arestului la domiciliu dispusă faţă de inculpatul Daniel Don, pe o durată de 30 de zile.

Împotriva acestei încheieri a formulat contestaţia inculpatul Daniel Don, dosarul fiind înaintat în integralitatea sa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ca şi instanţă ierarhic superioară.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în data de 23 august 2016 în sensul respingerii contestaţiei formulate de inculpat.

În data de 26 august 2016, dosarul a fost restituit Curţii de Apel Cluj însă, la data de 25 august ,măsura preventivă a arestului la domiciliu menţinută faţă de inculpat prin încheierea din 27 iulie, a expirat.

Astfel, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Cluj constată că sunt incidente dispoziţiile art. 241 alin 1 Cpp, conform căruia la expirarea termenelor prevăzute de lege sau stabilite de către organele judiciare măsura preventivă încetează de drept.

Observăm că faţă de inculpat s-a dispus menţinerea măsurii arestului la domiciliu, pe o durată de 30 zile, perioadă care a fost atinsă la data de 25 august 2016.

Pentru aceste considerente, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Cluj, din oficiu va constata încetarea de drept a măsurii arestului la domiciliu, conform dispozitivului prezente”, se mai arată în încheierea penală.

 

Daniel Don acuzat că a cerut mită

Don este acuzat că a luat 884.045 de lei, bani care provin din bugetele unor proiecte finanţate din fonduri europene, prin programele POSDRU şi FEAG.

”Din actele cauzei rezultă faptul că, în activitatea de implementare a proiectelor în care AJOFM Cluj are calitatea de beneficiar sau partener erau cooptate de către Don Daniel persoane provenind din rândul angajaţilor AJOFM, subordonaţi ai acestuia ori din rândul foştilor angajaţi suspendaţi din funcţie, aceştia fiind desemnaţi în calitate de experţi ai proiectelor”, susţin anchetatorii.

Procesul lui Daniel Don va continuă, dar va fi judecat în stare de libertate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.