Liderul AUR George Simion a criticat că decizia statului român de a crește exportul cerealelor din Ucraina izvorăște din ”prostie sau trădare”. Declarațiile au fost ieri într-un discurs susţinut la Universitatea de Vară Izvoru Mureşului.

„Victor Ponta, în calitate de consilier economic al Primului Ministru, ar putea foarte bine să îl sfătuiască pe primul ministru să ceară ceva în schimb, măcar pentru dublarea cotelor de cereale. E de noaptea minţii! Eu unul nu pot să-mi imaginez: ori eşti prost, ori eşti trădător dacă faci aşa ceva. Toate ţările din jur: Slovacia, Bulgaria, Polonia sistează, tu dublezi. Ai tu infrastructură? Nu portuară, că nu ai, şi nu primeşti investiţii. Măcar să îţi dezvolţi infrastructura, cu ocazia asta: feroviară, portuară şi aşa mai departe. Adică să profiţi de ocazie, să creşti şi România”, a afirmat George Simion, sâmbătă la Izvoru Mureşului.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri într-o declaraţie de presă comună cu premierul Ucrainei Denîs Şmîhal, că România plănuieşte în perioada următoare să dubleze volumul tranzitului de cereale prin România de la 2 milioane de tone pe lună cât este în prezent la 4 milioane de tone pe lună. „Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina”, a adăugat Ciolacu.

Albania și Ponta

Preşedintele AUR a subliniat că statul român nu a făcut demersuri de 33 de ani pe lângă statul albanez pentru a recupera proprietatea de la Marea Ionică, în ciuda faptului că Victor Ponta, noul consilier onorific al lui Marcel Ciolacu şi fost prim-ministru al ţării, şi premierul albanez Edi Rama sunt buni prieteni.

„România nu a făcut demersuri consistente pe lângă statul albanez pentru a recupera proprietatea de la Marea Ionică. O proprietate care poate însemna un consulat în zonă, poate reprezenta o punte cu acea parte a poporului român, care este încă vie. Faţă de vlahi, românii care trăiau odinioară în Polonia de astăzi, în regiunea Zakopane, după cum ne-a povestit la aceste cursuri de la Izvoru Mureşului la alte ediţii domnul profesor Avram Fiţiu, în Albania şi în Grecia încă avem o comunitate vie care în familie reuşeşte să îşi menţină datinile şi tradiţiile, în ciuda faptului că România în aceşti ani a avut relaţii bune, inclusiv la nivel de conducători”, a completat Simion.

„Cu Albania, Edi Rama e bun prieten cu cel care este noul consilier al economic al premierului Ciolacu, Victor Ponta. Victor Ponta şi cu Edi Rama sunt buni prieteni, dar nu s-a emis nici o solicitare în acest sens, niciun demers serios, după cum niciun demers serios nu s-a făcut nici pentru casa lui Aron Pumnul de la Cernăuţi şi nu se va face în actuala guvernare care e, de fapt, aceeaşi de 33 de ani. Ne minţim dacă credem că a fost alta”, a mai spus liderul AUR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.