Poetul Octavian Goga s-a stins din viaţă în urmă cu 75 de ani la Ciucea. Gazeta de Cluj a vorbit cu Dan Brudaşcu, unul dintre cei mai mari specialişti în viaţa şi opera poetului, care ne-a povestit cum Goga a fost otrăvit de regele Carol al II-lea, cum trupele SS a lui Hitler au venit să cerceteze circumstanţele, dar şi cauzele acestei întâmplări nefericite.
La masa cu otravă era şi primarul Clujului
„Eu am scos o carte care se numeşte Goga şi Francmasoneria, în care public mai multe documente în legătură cu moartea tragică a lui Octavian Goga. În data de 5 mai 1938, aici la Cluj, la restaurantul New York, cum i se spunea pe atunci Continentalului, lui Octavian Goga i s-a introdus pe atunci otravă în berea pe care o bea de obicei. Veturia Goga nu era pe atunci în Cluj-Napoca. Despre evenimentul acesta, Sebastian Bornemisa, care fusese de curând membru în Guvernul Clujului în funcţie de secretar de stat, şi care era pe atuncea primar al Clujului, îl informează pe Regele Carol al II-lea despre acest demers pe care l-a făcut Goga la Cluj. Goga revine la Ciucea, unde i se face rău. Este chemat doctorul din comună, sunt chemaţi şi alţi doctori de la spitalul din Huedin. Primul doctor pune un diagnostic care ar fi greşit şi fatal în acelaşi timp. Veturia Goga a fost informată despre această situaţie. Ea se găsea la Bucureşti pentru a-l informa pe ministrul de Externe despre întâlnirile avute de el pe tema revizionismului provocat de către autorităţile maghiare. Veturia Goga trimite o echipă de medici printre care şi doctorul Iuliu Haţieganu (n.r. Universitatea de Medicină din Cluj îi poartă numele) şi alţi medici. Doctorul Haţieganu constată eroarea de diagnosticare şi îl apostrofează pe primul medic. Îi spune că dacă ar fi pus un diagnostic corect s-ar fi putut salva. Nu se mai putea salva, otrava deja îşi făcuse efectul. Eu am mai publicat în ediţia a doua a cărţii menţionate textul unui individ care la data respectivă era grădinar la Ciucea şi care a fost martor la faptul că Octavian Goga a fost otrăvit.
Trupele SS intervin
Mai mult decât atât, un alt element important este că Veturia Goga neavând siguranţa asupra autorilor acestui crime solicită lui Hitler să verifice situaţia. Ea se întâlneşte la Ciucea după moartea lui Goga cu nişte oameni trimişi de serviciile secrete germane pentru a vedea care este cauza morţii şi vinovaţii. S-a descoperit în acest sens că moartea a fost comandată de regele Carol al II-lea şi a fost efectuată prin otrăvire. Sunt însă o serie de elemente care nu doresc să se specifice acest lucru. Veturia Goga nu a făcut publice datele ce i-au fost comunicate pentru că îşi punea în pericol viaţa personală. Înainte, erau o parte dintre făptuitori la putere, iar după aceea altă parte a făptuitorilor a revenit la putere, aşa încât ea nu a făcut public acest lucru. Veturia Goga m-a rugat să nu mai spun această versiune pentru că îi fac rău. Datorită acestei insistenţe a ei eu am refuzat să mai pomenesc despre modul în care a murit Octavian Goga vizitatorilor de la muzeul din Ciucea. Spuneam doar că a murit în jurul orei 14:15. Am reţinut că nu mai am asupra mea certificatul înregistrării morţii lui Octavian Goga făcut de către avocatul Laurean Gabor în data de 8 mai în jurul ore 14. Octavian Goga a dorit să fie înmormântat la Ciucea.
Mănăstirea în memoria lui Goga
După moartea fratelui său în 1935, Eugen Goga, care a fost şi ziarist şi autor de literatură beletristică. De asemenea, a lăsat ca întreaga proprietate de la Ciucea să se constituie într-o fundaţie pe care să o încredinţeze pentru administrarea unei mănăstiri de călugăriţe. În acest sens Veturia Goga a înfiinţat o mănăstire de măicuţe care au funcţionat la Ciucea până în 1946 care datorită ocupaţiei ruseşti şi politicii de ateizare a fost desfiinţat. Am întâlnit, prin anii 1990 la mănăstirea Topliţa din judeţul Harghita pe ultima stareţă a mănăstirii de la Ciucea, care era într-o stare terminală, a şi murit la o lună jumătate. Ea mi-a vorbit despre perioada celor 6-7 ani cât a funcţionat mănăstirea de la Ciucea. După 1990 împreună cu preotul din sat am încercat să reconstituim mănăstirea. Ne-am întâlnit personal cu mitropolitul Antonie Plămădeală reuşind în cele din urmă să reînfiinţăm mănăstirea de la Ciucea care poartă hramul Maicii Domnului. Anul acesta, dat fiind faptul că se împlinesc 75 de ani de la moartea lui Octavian Goga, şi dat fiind faptul că Goga a fost cetăţean de onoare al Clujului, a fost Doctor Honoris Causa al Universităţii Daciei Superioare, a fost profesor de jure la universitatea clujeană. Nu a mai apucat să predea pentru că moartea l-a surprins pe neaşteptate, nu printr-o banală congestie cerebrală cum se spune, ci, aşa cum am demonstrat, datorită otrăvirii pentru că mai există persoane care se îndoiesc. Nu se îndoiesc pentru că au documente sau probe, ci se îndoiesc pentru că aşa îi place românului să se îndoiască. Eu am sugerat că există posibilitatea verificării ştiinţifice, dincolo de orice dubiu, să se verifice cauza morţii lui Octavian Goga.
În momentul în care Goga a fost numit prim-ministru de către regele jucător Carol al II-lea, amanta sa Elena Lupescu, a părăsit România plecând la Paris. A spus că se va întoarce numai când Goga va dispărea din viaţa publică şi politică. În al doilea rând, Goga a venit pe valul unei îndreptări a populaţiei româneşti spre extrema dreaptă, pe fondul crizei economice prelungite, a nesiguranţei politicii revizioniste a ungurilor, bulgarilor. Populaţia noastră se îndrepta înspre partidele populiste şi de extremă dreaptă. Exista riscul ca această putere de extremă dreaptă să se contureze. Încă de la venirea sa în ţară, de la 1930, Carol al II-lea a urmărit destabilizarea vieţii politice interne şi constituirea dictaturii sale personale. La 10 februarie 1938 s-a şi declarat înfiinţarea primei dictaturi din istoria românească. Pe baza acesteia au fost desfiinţate partidele politice, a fost demis parlamentul, partidele politice a fost înlocuit cu un singur partid, Frontul Salvării Naţionale care era partid monarhist. A fost pus un Parlament nu prin alegeri libere, ci prin numirile făcute de Carol al II-lea. Printre alţii şi Lucian Blaga a fost chemat din Portugalia, unde era ambasador, şi a fost numit senator în acest parlament de „mucava” al lui Carol al II-lea. Carol al II-lea s-a mai temut de un alt aspect: Goga era foarte cunoscut în Occident, mai ales în spaţiul german şi fascist. El a avut legături personale cu ducele, cu apropriaţi ai lui Hitler, şi ascensiunea extremei drepte occidentale ameninţa interesele personale, nu naţionale ale lui Carol al II-lea. El s-a gândit că în cazul în care nu acţionează cu eliminarea guvernului acesta se va consolida”, arată doctorul Dan Brudaşcu, unul dintre cei mai mari specialişti în Octavian Goga.
Tiberiu Hrihorciuc
Foarte bun articolul, doar ca sunt gresiti 2 ani…1930 a fost anul intoarcerii lui Carol al II-lea (nu 1940) si anul 1938 a fost anul introducerii dictaturii (nu 1948). Toate cele bune
Multumim! Am corectat erorile.