Potrivit unui comunicat emis de MediaSind, președintele director general al Televiziunii Române, Doina Gradea, s-a substituit Consiliului de Administraţie şi a numit personal, ilegal, conducerile studiourilor teritoriale.

Mai mulţi membri ai CA au cerut întrunirea de urgenţă a Consiliului de Administraţie.

„MediaSind TVR protestează împotriva modului abuziv în care a fost schimbată conducerea studioului teritorial TVR Cluj de către preşedintele-director general al Societăţii Române de de Televiziune Doina Gradea (foto). Aceasta, fără a aştepta Hotărârea CA privind numirea conducerii, substituindu-se unui întreg Consiliu de Administraţie, a decis schimbarea întregului Comitet Director de la TVR Cluj. Prin propria decizie, aceasta şi-a numit apropiaţii în funcţiile de conducere ale studioului teritorial.”, se arată în comunicatul MediaSind.

De asemenea, potrivit comunicatului emis de jurnaliștii MediaSind, în Ajunul Crăciunului, Doina Gradea a semnat şi deciziile de numire a celorlalţi membri ai Comitetelor Directoare de la TVR Iaşi, TVR Timişoara, TVR Craiova şi TVR Tg. Mureş, fără a avea aprobarea Consiliului de Administraţie.

„MediaSind TVR atrage atenţia că şefa TVR a încălcat prevederile art. 35 din Legea nr.41/1994 de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV potrivit cărora aceste numiri se pot face doar de către Consiliul de Administraţie: „Art. 35. – (1) Conducerea studiourilor teritoriale şi a celorlalte unităţi funcţionale autonome este asigurată de comitete directoare proprii, numite de consiliul de administraţie al societăţii respective, în limitele competenţelor care le-au fost delegate” dar şi prevederile art. 297 Cod penal:(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Având în vedere aceste nelegalităţi flagrante, reprezentanţii salariaţilor din Consiliul de Administraţie, Monica Ghiurco şi Karen Sebeşi, reprezentantul PNL, Cristian Petcu, reprezentantul USR, Bogdan Ghiu, şi reprezentantul PSD, prof.univ. Sorin Ilieşiu, au notificat-o pe preşedintele-director general, Doina Gradea, să convoace de urgenţă, până cel târziu 29 decembrie 2020, şedinţa CA, în sesiune extraordinară, pentru numirea conducerilor studiourilor teritoriale. În caz contrar, activitatea tuturor structurilor teritoriale va fi blocată începând cu data de 1 ianuarie 2021, când expiră actualele mandate ale membrilor comitetelor directoare!

În consecinţă, SRJ MediaSind solicită Parlamentului României să o demită de urgenţă pe Doina Gradea din funcţia de preşedinte-director general al SRTV, iar Direcţiei Naţionale Anticorupţie să soluţioneze cu celeritate sesizările primite privind activitatea şefei TVR, precum şi plângerea penală depusă de deputatul USR Emanoil Ungureanu privind afacerea imobiliară cu terenul de la TVR Cluj”, se arată în comunicatul emis de jurnaliștii MediaSind.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here