Una dintre firmele la care este ”racordată” Mihaela Geoană, soţia ex-liderului PSD, Mircea Geoană este Sof Medica. Societatea încheie, cu precădere, contracte în domeniul medical şi este patronată de acţionari greci. Din 2012 până în prezent, această firmă a încheiat contracte cu spitalele clujene de peste 5,5 milioane de lei, la nivel naţional numărul contractelor încheiat cu diverse spitale fiind de peste 200. În Cluj Napoca, spitalele care au încheiat cele mai mari contracte cu Sof Medica sunt Spitalul Clinic Municipal Cluj Napoca şi INSTITUTUL INIMII „Niculae Stăncioiu”, fiecare spital parafând contracte de peste 1,6 milioane de lei.

În cadrul firmei Sof Medica figurează ca acţionari SOFIANOS GEORGIOS (acţionar majoritar), SOFIANOU AIKATERINI ARGYRO şi SOFIANOS PANTELIS. SOFIANOU AIKATERINI ARGYRO. Legătura dintre Mihaela Geoană şi această societate constă în faptul că SOFIANOU AIKATERINI ARGYRO este vicepreşedintele Fundaţiei Renaşterea, asociaţie caritabilă medicală care este condusă de Mihaela Geoană. Pe vremea când soţul ei era pe ”cai mari”, în anul 2008, Fundaţia “Renaşterea” a fost recunoscută, prin hotărâre aprobată de Guvern, ca fiind de utilitate publică, statut care conferă, printre altele, drept preferenţial la bunuri proprietate publică şi fonduri bugetare.

La nivel naţional, firma sof Medica câştigă licitaţii pe bandă rulantă cu diverse spitale din ţară. La Cluj, din 2012 şi până acum valoarea contractelor încheiate cu această societate este de peste 5.580.240 milioane de lei, fără TVA.

Spre exeplu, anul acesta UMF Cluj a încheiat cu Sof Medica contractul “Materiale Consumabile pentru realizarea operaţiilor de tip cateterism în operaţiile demonstrative/de tip pacemaker/chirurgicale/pompă extracorporală” pentru suma de 84.465,44 de lei, fără TVA.

Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj a încheiat cu aceeaşi firmă un contract în valoare de 6.920 de lei, fără TVA.

Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj a încheiat un contracte în valoare totală de 994.304 de lei, fără TVA.

Spitalul Clinic Municipal Cluj Napoca a plătit acestei societăţi suma de 1.632.487 de lei, fără TVA, pentru contractele încheiate până acum, iar INSTITUTUL INIMII „Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca a încheiat contracte în valoare totală de 1.610.538 de lei, fără TVA. De asemenea, Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuţă Cluj-Napoca a plătit firmei greceşti 169.060 de lei, fără TVA, iar valoare contractelor încheiate între Sof Medica şi SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ CLUJ este de 1.082.466 de lei, fără TVA.

 

Mihaela preferă Ministerul Sănătăţii

Nu este pentru prima dată când Mihaela Geoană, prin intermediul fundaţiilor din care face parte se asociază cu diverse societăţi comerciale care câştigă contracte cu statul. Gazeta de Cluj a prezentat în numerele anterioare cum firma Deltamed, unul dintre principalii furnizori de ambulanţe şi aparatură medicală de specialitate, a câştigat un contract de câteva milioane de euro de la stat. Între 2010 şi 2012, SC Deltamed, firma clujeanului Dan Gorgan, a câştigat peste două milioane de euro de pe urma licitaţiilor organizate de diverse administraţii judeţene care au dorit să cumpere ambulanţe tip SMURD şi aparatură conexă serviciilor medicale de acest tip. La data respectivă, Ministerul sănătăţii a cumpărat centre mobile pentru recoltarea sângelui în valoare de peste un milion de euro. Afacerea a fost făcută prin intermediul subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, unul dintre apropiaţii patronului SC Deltamed, Dan Gorgan.Ulterior, ambulanţele furnizate de Deltamed au ajuns să fie folosite de fundaţia Crucea Roşie, din care făcea parte şi Mihaela Geoană în calitate de membru onorific.

Anul trecut, Primăria Cluj Napoca a cumpărat o ambulanţă de la SC Deltamed, firmă patronată de Dan Vasile Gorgan, prietenul secretarului de stat, Raed Arafat. Pentru licitaţia ”Autospecială de intervenţie necesară Departamentului Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca”, municipalitatea clujeană a dat 178.800 de lei, fără TVA.

În urmă cu câteva luni, compania clujeană Deltamed, specializată în afacerile cu Ministerul Sănătăţii, a încheiat un contract cu Universitatea Babeş Bolyai în valoare de 324.500 de lei. Contractul ”Achizitie de instalatii, echipamente si instrumente independente pentru cercetare si componentele acestora” a fost atribuit în urmă cu aproximativ o săptămână prin procedura ”invitaţie de participare”, adică cei de la UBB au lansat o invitaţie firmei Deltamed, care a venit cu o ofertă.

Catherine Sofianou

Cu Dumnezeu şi militarii

Printre ultimele contracte încheiate de Sof Medica se numără unul extrem de interesant dintre firma grecească şi concernul Amicom. Firma Amicom a oferit pentru un proiect medical serviciile de publicitate firmei Sof Medica. Valoarea contractului nu este publică pentru este vorba de două societăţi comerciale private, însă această asociere are anumite conotaţii. Acţionarii Amicom sunt  ROGOBETE COSTENA CRISTINA , RADU MIHAI FLORIN şi RADU IULIA. Ca notă de interes, acţionarii sunt teologi cu lucrări publicate, însă se ocupă de campaniile media ale unor companii de exploatare minieră sau a celor din industria apărării, cum ar fi BAE Systems. AMICOM CONSULTING & STRATEGY deţine acţiuni majoritare la firma GOVEXPERT INTERNATIONAL, unde printre acţionari se regăseşte BILBIIE CORNELIU CRISTIAN, fratele Colonelului Răduţ Marian Bîlbîie, fostul purtător de cuvânt al MApN. LA Amicom a lucrat Andreea Gheorghiţescu, care ulterior s-a angajat la SRI. Compania este apropiată de grupuri de interese în centrul cărora se află magnatul constănțean Gabriel Comănescu, președintele companiei Grup Servicii Petroliere, și Iulian Iancu, deputat PSD și una dintre ”săgețile” Gazprom.


 

Este de notorietate contractul încheiat între Sof Medica şi Ministerul Sănătăţii pentru achiziţionarea de robotică operatorie de specialitate, cunoscută sub numele de programul DaVinci. Grecii au câştigat patru milioane de euro, în urmă anulării unei licitaţii pentru roboţi medicali, bani proveniţi din bugetul Sănătăţiide pe vremea când ministrul Sănătăţii era PSD-istul Ion Bazac. În ultima zi a mandatului său, Bazac a alocat patru milioane de euro pentru achiziţionarea a doi roboţi de către două unităţi medicale. Licitaţia a fost organizată  cu un singur ofertant, firmă Sof Medica pe motiv că „nu s-a respectat principiul concurenţei şi al transparenţei”, iar la scurt timp ministerul a susţinut prin declaraţii oficiale că renunţă la roboţi şi că banii vor fi realocati către Programul naţional de dotare cu monitoare, ventilatoare şi echipamente de anestezie şi terapie intensiva. Totuşi, în ultima zi petrecută de Ion Bazac la Ministerul Sănătăţii, el a alocat patru milioane de euro către două spitale pentru a-şi cumpără roboţi.  „Sumele ar fi fost altfel pierdute de minister. În plus, deschiderea finanţării s-a făcut la sfârşitul lunii, fără nicio legătură cu încheierea mandatului meu, având în vedere OUG 34/2009, art.36, care prevede explicit că, din raţiuni financiare, deschiderea de finanţări se face între 24-31 ale fiecărei luni. Ceea ce primesc în mod efectiv solicitanţii la alocarea de fonduri reprezintă de fapt file bugetare. Banii însă se transferă în contul instituţiei numai după îndeplinirea tuturor condiţiilor legale”, explica fostul ministru Ion Bazac.

Sebastian Albescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.