„Lebăda neagră de pe Balaton: Viktor Orban și o obsesie asumată, publicată de de Editura brașoveană Creator, parte a grupului de firme LIBRIS, reprezintă o biografie alcătuită de mai mulți autori, împreună cu coordonatorul volumului, cunoscutul jurnalist Romeo Couți. Cartea care cuprinde interviuri cu specialiști de prestigiu pe problematica maghiară a început să „facă valuri” în toată țara, în special după ce, înainte cu câteva ore de lansare, pe 15 martie, la Miercurea Ciuc, autoritățile au tras cortina și-au anulat evenimentul. Mai exact, sala Bibliotecii Județene, unde trebuia să aibă loc lansarea nu mai era liberă, iar pretextul folosit pentru decizia autorităților a fost că autorii fac politică, ceea ce nu se potrivește într-o bibliotecă publică. 

Până la urmă cartea a fost lansată tot în Miercurea Ciuc, la un restaurant unde au fost prezenți un număr considerabil de cititori, dornici să afle adevărata poveste din spatele premierului ungar, Viktor Orban. 

Pe 23 martie, la Cluj-Napoca, în cafeneaua din incinta Cinematografului Florin Piersic, a avut loc o întâlnire cu cinci dintre contributorii volumului „Lebăda neagră de pe Balaton- Viktor Orban și o obsesie asumată”, mai exact cu profesorul universitar Tibori-Szabó Zoltán, diplomatul Alexandru Ghișa, directorul ziarului Gazeta de Cluj, Liviu Man, jurnalistul Cosmin Puriș și colonelul în rezervă Tudor Păcuraru. La evenimentul care a durat aproape două ore, au participat aproximativ 200 de persoane. 

Cei prezenți au putut asculta câteva expuneri a unor oameni valoroși, care au contribuit la acest proiect, după care a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri. Evenimentul a debutat cu discursul fondatorul creaturii Creator și al companiei Libris, Virgil Oniță, care a precizat că lansarea volumului este una specială, având în vedere subiectul abordat. 

„Sunt convins că toți cei prezenți apreciază contributorii și că ați veniți să-i susțineți. Eu vă mulțumesc și vă spun că este extraordinar să ai asemenea oameni într-un catalog al unei edituri. Vă doresc lectură plăcută și să ne vedem la cât mai multe lansări fiindcă voi sunteți cei care ne susțineți și ne dați putere să mergem înainte”, a declarat Virgil Oniță. 

Jurnalistul Romeo Couți a fost invitat să spună câteva cuvinte despre cartea sa, acesta precizând că din punct de vedere jurnalistic, subiectul Viktor Orban mereu l-a pasionat, dar nu a avut în gând să scrie o carte despre el. 

Romeo Couți: Viktor Orban este un subiect important, cenzurat pentru a ajunge la opinia publică

 „După ce am realizat o emisiune cu Tudor Păcuraru și Alexandru Ghișa în care s-a vorbit despre prim-ministrul Ungariei, în mod inexplicabil, aceasta a fost oprită de la difuzare de conducerea televiziunii de la București. Acela a fost momentul când mi-am dat seama că pentru România, Viktor Orban este un subiect important, cenzurat pentru a ajunge la opinia publică, și am decis să lucrez la acest proiect. Sper să se citească ușor și un lucru important cu care vreau să închei: Volumul reprezintă ca o alternativă de informație și comunității maghiare care beneficiază doar de surse de informare oficiale care vin de la Budapesta”, a spus jurnalistul Romeo Couți. 

Seria alocuțiunilor contributorilor la această carte a fost deschisă de Tudor Păcuraru, filolog, editor, scriitor și militar român. El a vorbit despre data de 15 martie, punctul 0 al acestei cărți. 

„Acum 175 de ani, poporul maghiar s-a întors cu fața spre Europa. La Miercurea Ciuc au încercat să ne împiedice să lansăm cartea. Eram în tren când am aflat și chiar atunci ascultam pe Hunor spunând că:„Maghiarii și-au luat destinul în propriile mâini, ceea ce înseamnă că românii nu sunt mai puțini liberi”, dar nouă ne-a interzis să lansăm cartea. Până la urmă am lansat-o, discret. Reamintesc că această carte a fost cenzurată de două ori și nu înțeleg de ce. Vă rog să o citiți și să ne spuneți și nouă dacă a meritat să fie pusă la zid această carte”, a precizat Tudor Păcuraru. 

Alexandru Ghișa: Viktor Orban este exponentul națiunii maghiare și are aceeași longevitate  ca Angela Merkel

Alexandru Ghișa a fost următorul contributor care a luat cuvântul și a vorbit despre cartea Lebăda neagră de pe Balaton. Istoricul a precizat despre carte că nu este despre Viktor Orban, ci despre Ungaria și relațiile pe care le are cu România. Mai mult, Alexandru Ghișa a precizat că opinia publică din țara noastră știe foarte puține lucruri despre Ungaria, față de cei din Ungaria, care știu tot despre țara noastră. 

„Când Couți m-a provocat să colaborez i-am acceptat provocarea tocmai știind faptul că opinia publică din România știe foarte puțin despre Ungaria. Cei din Ungaria știu tot ce se intampla la noi. Ungaria nu este doar o țară vecină ci și foarte importantă atât pentru nostalgiile care le are față de Transilvania, cat si pentru maghiarii de aici. Este o carte care prezintă relațiile dintre Ungaria și România. Viktor Orban este exponentul națiunii maghiare și are aceeași longevitate la fel ca Angela Merkel, aproape 16 ani de zile și va mai merge în continuare. El practică o relație de multe ori duplicitară. El spune că nu-l interesează România, dar îl interesează Transilvania”, a declarat istoricul Alexandru Ghișa. 

Directorul Institutului pentru Studii de Holocaust și Genocid de la Universitatea Babeș Bolyai, Tibori-Szabó Zoltán a afirmat că atât Ungaria, cât și România au o problemă serioasă. Profesorul universitar a fost de părere că în momentul în care ambele țări au aderat la UE și-au luat angajamentul de a lucra la proiectul construcției europene fără xenofobie și ură între popoare. 

„Astăzi observăm că această construcție deraiază și asistăm la crearea unor state xenofobe și lipsite de răbdare în ceea ce privește construcția europeană. Unica noastră șansă pe acest continent este reușita construcții europene, iar Ungaria se îndepărtează de acest scop”, a conchis Tibori-Szabó Zoltán. 

Directorul general al ziarului Gazeta de Cluj, Liviu Man, a spus despre această carte că nu este un manifest împotriva lui Orban sau pamflet la adresa Ungariei. 

„Aici ar trebui să nuanțăm niște lucruri. Viktor Orban are aproape 16 ani în fruntea Ungariei și a fost ales în mod legitim în 4 rânduri de alegeri. Să spunem că el nu ar reprezenta Ungaria este o mare prostie. Modul în care Orban și-a consolidat puterea, pe mine mă face invidios. Mi-aș fi dorit să avem un om politic român ca el. Avem premieri slabi și ghidați de serviciile secrete. Uitați cum arată politica externă românească și cea ungurească. Trebuie să vedem că Ungaria are o voce pe plan internațional. Noi nu mai avem o politică externă din anii 90, Guvernul nostru repetă până la sațietate toate tezele care vin de la ambasadele din București. Trebuie să vedem cum a reușit sa facă acest lucru. Răspunsul este simplu: el duce o politică suveranistă, dar care i-a făcut pe unguri să fie mândri de țara lor. Cartea este foarte interesantă, niciun text nu seamănă cu altul, fiecare dintre cei care au contribuit au o altă istorie, vă recomand să citiți cartea, merită. Vă mulțumesc”, a precizat Liviu Man. 

Jurnalistul Cosmin Puriș a încheiat seria alocuțiunilor amintind tuturor despre modul în care, timp de decenii, a acordat o atenție sporită relațiilor Ungariei și României, nu neapărat comunității maghiare din România. 

„Am asistat la foarte multe momente care au avut loc în aceasta relatie. Tot ce a insemnat procesul de retrocedate confiscate de regimul comunist, iar acum bineînțeles că ne preocupă la cele programe pe care Budapesta le derulează în România: culturale și economice. Considerăm că aceste programe sunt cadouri otrăvite. Printre aceste pachete, au fost și cele legate de susținerea presei. Zeci de ziare au funcționat cu finanțare de la Budapesta. din acest an regimul Orban a retras finanțarea pentru presa scrisă, zeci de ziare încetând să mai apară. Sute de ziariști au rămas fără loc de muncă și este destul de grav, mai ales în această perioadă când avem un război la graniță și lumea trebuie să fie bine informată. Când a venit domnul Couți să propună acest proiect, bineînțeles că am acceptat invitația deoarece am considerat că ar fi interesant ca toată activitatea noastră în zona aceasta să fie sintetizată și prezentată publicului. Vă invit să citiți cartea și să vedeți cum au evoluat lucrurile în acest domeniu”, a conchis jurnalistul Cosmin Puriș. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.