Guvernul a aprobat săptămâna trecută planul îmbunătăţit de măsuri privind creşterea economică a ţării. Această variantă a planului se axează pe salvarea locurilor de muncă din industria auto şi pe încurajarea economisirii. Prin acest plan „anticriză”, se suspendă taxa de primă înmatriculare pentru o perioadă de 13 luni, începând cu 1 decembrie 2008.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută noul plan îmbunătăţit de măsuri privind creşterea economică şi locurile de muncă. Această variantă a planului se axează pe salvarea locurilor de muncă din industria auto şi pe încurajarea economisirii. Prin acest plan, cunoscut drept „planul anticriză”, se suspendă taxa de primă înmatriculare pentru o perioadă de 13 luni, începând cu 1 decembrie 2008. Astfel, prin hotărârea de Guvern adoptată în cursul şedinţei de miercuri s-a decis suspendarea taxei auto pentru toate automobilele noi, a căror capacitate cilindrică nu depăşeşte 2.000 de centimetri cubi. Premierul Tăriceanu a menţionat că se aşteaptă răspunsul unei scrisori care a fost trimisă la Comisia Europeană, prin care este înştiinţată asupra suspendării taxei de primă înmatriculare. „Din discuţiile preliminare nu a reieşit că oficialii europeni ar avea ceva împotriva suspendării taxei auto pentru maşinile noi”, a declarat primul ministru la finalul şedinţei de Guvern. De asemenea, Ministerul Mediului a primit sarcina să redistribuie în „regim de urgenţă” cotele neutilizabile din cadrul programului „Rabla”. Potrivit premierului, principalii beneficiari vor fi producătorii şi dealerii de automobile ieftine, printre care se încadrează şi Dacia. Tot pentru salvarea industriei auto, Guvernul a decis aplicarea din nou, în 2009, a programului de reînnoire a parcurilor auto cu automobile noi.

România are nevoie de noi locuri de muncă

În privinţa stimulării economisirii, Executivul a hotărât să elimine impozitul pe câştigul rezultat în urma dobânzilor aferente depozitelor bancare. Alte măsuri care au mai fost aprobate sunt reducerea cu două puncte precentuale a contribuţiilor asigurărilor sociale, de la 39,5% la 37,5%, începând cu 1 ianuarie 2009 şi acordarea unei bonificaţii de 5% pentru toţi românii care îşi vor plăti obligaţiile fiscale cu cel puţin 10 zile înainte de termen. În acelaşi timp, TVA-ul pentru locuinţele livrate instituţiilor locale în vederea transformării în locuinţe sociale, cămine, case de copii sau centre de recuperare a fost readus la 5%. Această măsură este valabilă şi pentru cetăţenii care achiziţionează o locuinţă de maxim 120 de metri pătraţi, a cărei valoare nu depăşeşte 380.000 de lei, iar impozitul pe dividentele reinvestite a fost anulat. „Este esenţial să susţinem creşterea economică pentru a putea crea noi locuri de muncă sau pentru a le proteja pe cele existente, în timp ce consumul trebuie limitat”, a mărturisit Călin Popescu Tăriceanu.

Planul implementat înainte de 1 ianuarie

Cu ceva timp în urmă, primul ministrul a declarat că „planul va fi implementat înainte de 1 ianuarie 2009. Nu voi aştepta 1 ianuarie pentru că sunt câteva limite”. Şeful Executivului a mai declarat săptămâna trecută că partidul care acceptă planul liberal de măsuri economice va putea fi partenerul PNL. "În acest moment, cred că cel mai important pentru PNL va fi nu să discute poziţii sau partide, ci să spunem că avem un plan pentru creştera economică, pentru continuarea creşterii economice şi păstrarea locurilor de muncă, care este esenţial pentru perioada următoare. Cine e dispus să accepte acest plan şi să meargă alături PNL atunci sigur că va putea să fie partenerul nostru. Dar vă spun că nu are niciun rost, şi mă refer aici la negocierea politică, până nu aşteptăm rezultatul alegerilor", a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.

Planul Guvernului, ofertă electorală

Juan Jose Fernandez Ansola, reprezentantul regional al Fondului Monetar Internaţional pentru România şi Bulgaria a declarat că „Planul de creştere economică şi a locurilor de muncă, prezentat de către Călin Popescu Tăriceanu ca o strategie viabilă pe timp de criză, este doar o ofertă electorală”. Oficialul FMI l-a acuzat pe premierul României că nu a specificat sursele de finanţare pentru susţinerea acestui plan, a cărui valoare totală urmează să se ridice la zece miliarde de euro. În viziunea reprezentatului FMI, o strategie de criză, spre deosebire de o ofertă electorală, trebuie să amintească şi de o revizuire a planului de cheltuieli pe 2009 din partea Guvernului, precum şi de un plan de priorităţi pe anul viitor în condiţiile scumpirii finanţărilor externe. Deşi toate schemele prezentate au primit deja acordul Uniunii Europene, după cum a declarat Călin Popescu Tăriceanu, reprezentantul FMI, Juan Jose Fernandez Ansola consideră că punerea în practică a acestui plan va adânci deficitul bugetar peste 3%.

Andreea Mitrică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.