În România, conform statisticii oficiale furinzate către Libertatea de Ministerul Justiției condus de Tudorel Toader, peste 500 de pedofili sunt în libertate, executând condamnări fără executare.Asta pentru că legislația nu doar că permite, ci chiar încurajează aceste pedepse cu suspendare, scrie libertatea.ro.

Pe rând, un întreg deceniu, indiferent de culoarea lor politică, Guvernul și Parlamentul au eșuat în a proteja victimele.  

În acest timp, România a pierdut la CEDO mai multe cazuri în care abuzurile sexuale asupra copiilor nu au fost cercetate corect și exigent de către justiție.

GUVERNUL BOC ȘI GUVERNUL CIOLOȘ AU FIXAT MAXIMUMUL PEDEPSEI LA CINCI ANI

Vechiul Cod Penal, cel adoptat în 1968, prevedea că “actul sexual, de orice natură, cu o persoană care nu a împlinit 15 ani se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani”.

Noul Cod Penal, adoptat în 2009 de Guvernul Emil Boc, ministru al justiției era Cătălin Predoiu, coboară maximumul pedepsei de la 10 la 5 ani.

Actul sexual cu minor devine Articolul 220, în vechiul cod penal era Articolul 198.

În 2011 vine Recomandarea UE. Apoi, este declanșată procedura de infringement împotriva României în cursul anului 2014.

În 2016, Guvernul Dacian Cioloș, ministru al justiției era Raluca Prună, modifică Codul Penal, ca să îl pună în acord cu Directiva UE.

Dar lasă pedeapsa maximă pentru “Actul sexual cu minor” exact cum era, la 5 ani, ceea ce înseamnă minimumul cerut prin recomandarea UE!

ÎNSĂ MAXIMUMUL RECOMANDAT DE 10 ANI NU L-AM RESPECTAT, AM RĂMAS LA 7 ANI!

În Directivă, se spune că dacă “se recurge la constrângere, forță sau amenințări este pasibilă de aplicarea unei pedepse cu închisoarea cu maximul de cel puțin zece ani, dacă copilul nu a ajuns la vârsta consimțământului sexual, și de cel puțin cinci ani, dacă a copilul a depășit vârsta respectivă”.

În acest caz, România nu ține cont de recomandare!

În Codul nostru Penal, și cel din 2009, și cel modificat în 2016, ca să crească pedeapsa de la 2 la 7 ani sau de la 2 la 10 ani, trebuie:

  1. Fie ca minorul să nu aibă 13 ani.
  2. Fie ca fapta să “fi pus în pericol viața acestuia”.

O amenințare poate pune sau poate să nu pună în pericol viața celui abuzat.

Citește mai multe pe libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.