Parlamentul Republicii Moldova a acordat votul de încredere Cabinetului de Miniştri condus de Iurie Leancă cu doar o oră înainte de expirarea termenului. Din cei 101 de deputaţi moldoveni, 58 au votat „pentru”, aceştia din urmă fiind membrii unei noi coaliţii de guvernare pro-europeană. În 31 mai noul guvern moldovean a fost învestit oficial în funcţie.

 

Votul de încredere pentru noul Executiv a fost acordat de 31 deputați din PLDM, 15 deputați PD, 7 deputați din grupul Hadârcă, dar și de 3 deputați din grupul Mișin, deputații Veronica Abramciuc și Sergiu Sîrbu, potrivit Unimedia. Prim-ministrul a prezentat Parlamentului Republicii Moldova și Programul de Guvernare, care a fost aprobat de către aleşi.
Deputaţii din grupul liberal al lui Mihail Ghimpu şi-a schimbat poziţia în cadrul şedinţei parlamentare, astfel că balanţa voturilor a fost echilibrată aproape de nivelul unei noi crize politice. În plus, acesta a refuzat să se conformeze prevederilor documentului la capitolul votul nominal acordat echipei guvernamentale şi deşi vicepreședintele Parlamentului Liliana Palihovici a subliniat că în acest context Regulamentul prevede doar două opțiuni: pentru sau contra, cei cinci liberali au ales-o pe a treia – abținerea, precizează Unimedia.

 

Ghimpu joacă la două capete

 

În discursul ținut în Parlament, însă, șeful liberalilor a lăsat să se înțeleagă că va acorda votul de încredere Cabinetului Leancă. „Domnule prim-ministru, eu încă în martie am discutat candidatura dumneavoastră la Bruxelles și am spus că am să votez dacă nu o să faceți în așa fel ca să dispară și următoarea coaliție. Sunteți gata ca în preajma Summitului de la Vilnius să nu avem criză politică și Guvernul să fie la locul lui? Eu nu am nimic împotriva dumneavoastră și o să aveți tot sprijinul nostru dacă o să faceți reforme și o să combateți tot ceea ce este rău. Dacă dumneavoastră și coaliția majoritară o să faceți acest lucru, veți avea tot sprijinul nostru, a Partidului Liberal, nu a celor șapte verzișori”, a declarat Mihai Ghimpu.
Structura Executivului a suferit câteva schimbări faţă de anteriorul cabinet Filat. În fruntea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene se află acum Natalia Gherman, care era anterior adjuncta lui Iurie Leancă. Anatol Șalaru de la Transporturi a fost înlocuit cu democratul Vasile Botnari, iar fotoliul lui Boris Focșa în fruntea Ministerului Culturii a fost ocupat de Monica Babuc, fosta consilieră a lui Vlad Plahotniuc. De asemenea, în locul lui Octavian Țîcu, reformatorii liberali l-au propus pe Octavian Bodișteanu.

În plus, şi alte structuri îşi păstrează conducere. Viorel Chetraru își va păstra funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA). La o înțelegere în acest sens s-a ajuns între PLDM și PD, în cadrul negocierilor pentru crearea Coaliției de Guvernare Pro-Europeană, potrivit Unimedia. Totodată, Vama și Fiscul vor fi organizate într-o structură comună care va fi trecută din subordinea ministrului Finanțelor, sub controlul direct al prim-ministrului.

 

Programul noului Executiv

 

Aceeaşi sursă arată că în cadrul negocierilor pentru crearea Coaliției pentru Guvernare Pro-Europeană au intervenit mai multe blocaje în cadrul partajării instituțiilor precum CNA, Fisc, Vamă și Procuratura Generală. În final, Centrul Anticorupție ar fi rămas la PD, iar Vama și Fiscul la PLDM. Totodată, se insistă că PG a rămas în afara partajărilor politice. Democrații au obținut ca directorul CNA să fie declarat inamovibil, iar liberal democrații au reîntors instituția în subordinea Guvernului și intenționau să-l înlocuiască pe Chetrau.

Programul de activitate al Guvernului prevede oferirea cadrului politicilor de guvernare a Republicii Moldova pentru perioada de 1,5 ani rămasă până la alegerile parlamentare ordinare. Potrivit documentului, noul Guvern “urmează să aducă procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană la un punct de ireversibilitate”, arată Timpul.md.

“Vom insista pe funcţionalitatea instituţiilor statului, pe o coordonare mai eficientă a activităţii ministerelor, minimalizând incursiunile politice în domeniul administrativ. Vom depune toate eforturilor pentru a nu admite ca una din instituţiile statului să fie folosite în interesul cuiva”, a spus Leancă. „Dacă astăzi veţi acorda vot de încredere Guvernului, acesta va fi cu siguranţă un vot pentru pregătirea ţării noastre de Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius”, a adăugat Premierul desemnat. Priorităţile noului Cabinet de Miniştri includ integrarea europeană, creşterea economică durabilă, reformarea sistemului judecătoresc şi a organelor de drept, combaterea sărăciei, administrarea publică eficientă, arată sursa citată.

 

Diana Gabor

 

Componența nominală a Cabinetului de Miniștri

 

(sursa: Unimedia)

Miniștri propuși de Partidul Liberal Democrat


Iurie Leancă – prim-ministrul Republicii Moldova
1. Veaceslav Negruța – ministrul Finanțelor
2. Oleg Efrim – ministrul Justiției
3. Dorin Recean – ministrul Afacerilor Interne
4. Vasile Bumacov – ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare
5. Maia Sandu – ministrul Educației
6. Andrei Usatîi – ministrul Sănătății
7. Natalia Gherman – ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene și vicepremier
8. Eugen Carpov – vicepremier pe reintegrare

Miniștri propuși de Partidul Democrat
1. Valeriu Lazăr – ministrul Economiei și vicepremier
2. Marcel Răducan – ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor
3. Vasile Botnari – ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor
4. Monica Babuc – ministrul Culturii
5. Pavel Filip – ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor
6. Valentina Buliga – ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei

Miniștri propuși de „Grupul Hadârcă”
1. Gheorghe Șalaru – ministrul Mediului
2. Vitalie Marinuța – ministrul Apărării
3. Octavian Bodișteanu – ministrul Tineretului și Sportului
4. Tatiana Potîng, vicepremier pe probleme sociale

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.