La sfârşitul anului trecut, Executivul a considerat că Legea nr. 341/2004, a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, ”nu mai corespunde realităţilor social-politice şi economice actuale”, iar ”aplicarea greşită sau abuzivă a generat inechităţi şi multiplicarea numărului beneficiarilor”. Modificările pe care le-a adus pentru a îndrepta aceste probleme au atras însă critici din partea revoluţionarilor care s-au trezit peste noapte că faptele lor au fost şterse cu buretele pentru că s-au aflat de partea greşită s calendarului. Este cazul celor din Turda, care, deşi s-a tras în ei în 23 decembrie, nu se mai încadrează în prevederile ordonanţei de guvern.

 
Luni, 9 februarie, Guvernul Ponta a emis normele de aplicare ale OG 95, în textul căreia a introdus un nou titlu de revoluţionar, cel de „luptător cu rol determinant” şi a decis că indemnizaţii se vor acorda doar persoanelor care obţin un nou certificat, menit să le ateste şi această calitate.

Indemnizaţiile de revoluţionar le vor primi doar persoanele care, la Revoluţia din decembrie 1989, au participat la acţiuni de stradă în Bucureşti, Timişoara, Caransebeş, Sibiu, Cugir, Lugoj, Tîrgu-Mureş şi Cluj-Napoca. Potrivit normelor de aplicare ale Ordonanţei Guvernului nr. 95, din 29 decembrie 2014, posesorii certificatelor de revoluţionar care au participat la acţiunile desfăşurate în alte localităţi, printre care şi la Turda, vor trebui să prezinte documente emise de către Parchet sau să conteste procedura.

Prin aplicarea prevederilor OG 95, se estimează o reducere a numărului revoluţionarilor, de la circa 22 de mii, în prezent, la sub 5 mii. Numele şi ocupaţia din acel moment a revoluţionarilor care vor mai primi indemnizaţii, potrivit prevederilor OG 95, vor figura pe site-ul secretariatului de stat pentru problemele revoluţionarilor. Acolo vor fi descrise şi faptele pentru care acele persoane vor primi indemnizaţie de revoluţionar.

 

Consacră termenul de ”revoltă”

Textul OG 95 consacră termenul de “revoltă” prin care se înlocuieşte cel de “revoluţie anticomunistă” şi introduce încă o categorie de revoluţionari: cei cărora li se va acorda titlul de „luptător cu rol determinant”. Numai aceştia vor mai primi indemnizaţia lunară de revoluţionar , adică persoanele care, în perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, dar numai în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului Nicolae Ceauşescu, adică până la ora 12 şi 10 minute a zilei de 22 decembrie 1989.

Normele de aplicare ale OG 95, stabilesc că doar în localităţile mai sus menţionate au fost ucise persoane. „Pentru alte localităţi, care nu se regăsesc printre cele enumerate, dar în care, în urma confruntărilor cu forţele de represiune, au fost ucise, rănite sau reţinute persoane până la fuga dictatorului, s-a introdus o modalitate de determinare a acestora, prin atestare cu ajutorul unor acte normative emise în acest sens sau cu documente oficiale, eliberate de Parchetul General” se precizează în normele de aplicare ale OG 95, din 29 decembrie 1989.

 

O medalie în loc de indemnizaţie

Coincidenţa face că o săptămâna înainte de publicarea acestui document în Monitorul Oficial, o delegaţie a Asociaţiei Luptătorilor din 22 Decembrie 1989 Turda a fost chemată la Guvern de către Adrian Sanda, secretarul de stat de la Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989. Acesta le-a înmânat revoluţionarilor turdeni o medalie, prin care li se recunoaşte acestora contribuţia la victoria Revoluţiei din decembrie 1989. Cu asta au şi rămas. Destinatarii distincţiei au fost apoi sunt scoşi în afara istoriei evenimentelor petrecute cu peste 25 de ani în urmă.

Marian Popescu, liderul celor 65 de membri ai asociaţiei revoluţionarilor turdeni, consideră că prin textul articolului 1 din OG 95 se falsifică adevărul istoric cu privire la evenimentele desfăşurate la Turda cu ocazia Revoluţiei din Decembrie 1989. “Guvernul consideră că cei 13 morţi şi cei 28 de răniţi consemnaţi la Turda, nu au căzut destul de eroic, deoarece aceste victime au apărut după momentul fugii dictatorului Nicolae Ceauşescu”.

 

Parlamentarii stau şi se uită la lege

Asociaţia Luptătorilor din 22 Decembrie 1989 Turda a solicitat parlamentarilor modificarea textului articolelor 1 şi 3 din OG 95, cele ce exclud localitatea din istoria Revoluţiei Române. “Cerem revenirea la sintagma de revoluţie anticomunistă, în locul celei de revoltă şi recunoaşterea contribuţiei la victoria revoluţiei a persoanelor care au ieşit în stradă şi s-au aflat pe baricade până la judecarea şi împuşcarea dictatorului Nicolae Ceauşescu şi nu până la fuga acestuia din clădirea Comitetului Central al Partidului Comunist Român, eveniment petrecut în 22 decembrie 1989” a precizat Marian Popescu.

Parlamentarii de Turda şi Câmpia Turzii, deputaţii Mircea Irimie şi Ion Moldovan, cărora li s-a alăturat senatorul Alexandru Cordoş, au strâns semnături de la colegii lor, în favoarea modificării textului OG 95. Mircea Irimie a precizat într-o conferinţă de presă de la începutul anului că, pe lângă modificarea textelor incriminate din OG 95 din 29 decembrie 2014, ce au ca şi consecinţă scoaterea Turzii de pe harta Revoluţiei Române, alături de ceilalţi doi parlamentari din zonă, respectiv deputatul Ion Moldovan şi senatorul Alexandru Cordoş, au propus acordarea titlului de oraş-martir pentru Turda.

În urmă cu două săptămâni, Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 s-a adunat pentru a discuta Hotărârea privind modalitatea de soluţionare a contestaţiilor depuse în baza art. 9 alin. (7), din Legea nr. 341/2004 aşa cum a fost ea modificată prin OUG nr. 95/2014 şi comisia care se va ocupa de acestea. Adică după mai bine de nouă luni de nedreptate, revoluţionarii pot depune în sfârşit contestaţii.

 

 

Guvernul vrea o selecţie deosebit de dură pentru victimele comunismului

Adrian Sanda, secretarul de stat de la Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989, citat de portalul expressdebanat.ro, declara în urmă cu un an că indemnizaţia nu mai trebuie acordată celor care “nu s-au remarcat cu absolut nimic în această Revoluţie, pentru că este incorect ca cei care au continuat în zilele de 18, 19, 20, 21 decembrie, inclusiv ziua de 22 decembrie, prin gestul pe care l-au făcut, cât Ceauşescu era încă la putere şi conducea tot ceea ce se putea conduce, şi şi-au manifestat voinţa de a-l da jos de la putere… Ori acorzi la o ţară întreagă, ceea ce nu este iarăşi corect, pentru că după 22 decembrie au ieşit toţi în stradă de bucurie şi aşa au intrat şi s-au certificat, ori într-adevăr facem o selecţie deosebit de dură şi la 25 de ani vreau şi eu să port cu mândrie titlul de revoluţionar, copiii mei să ştie că sunt revoluţionar autentic şi ţara, ca orice ţară serioasă care îi cinsteşte pe cei care au făcut serios, să o facă şi pentru noi“, a mai spus Adrian Sanda la Reşiţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.