În perioada 2016 – 2019, din cele 83 de unități administrativ teritoriale (comune, orașe și administrația județeană) din județul Cluj, 79 au primit fonduri din partea guvernului PSD. Dintre acestea, cele 33 de comune și orașe conduse de primari PSD au primit 548.653.681 lei, restul localităților, inclusiv CJ Cluj, care au o altă coloratură politică, au beneficiat de fonduri în valoare de 680.650.841 lei din totalul de 1.229.304.522,88 lei. Banii au fost dați prin programele naționale de dezvoltare rurală și locală, dar și prin intermediul Companiei Naționale de Investiții. Cele mai puține sume de bani le-au primit localitățile conduse de politicieni UDMR.

Din această situație mai reiese faptul că majoritatea investițiilor făcute în localitățile PSD nu sunt concretizate în proiecte finalizate, ci în curs de contractare sau în implementare.

Grigore Fati, primarul PSD din Apahida, administrează investiții totale în valoare de peste 20,2 milioane lei. Unul dintre contractele care se derulează prin intermediul fondurilor guvernamentale este ”EXTINDERE REȚEA CANALIZARE ÎN SATELE DEZMIR, S NNICOARĂ ȘI APAHIDA ÎN COMUNA APAHIDA”, în valoare de 3.460.969,61 lei și care a fost câștigat de firma Aqua Serv din Cluj Napoca. Firma a mai câștigat trei contracte în localitatea Baciu în valoare de aproape 15 milioane euro. Până acum, în localitatea Apahida au fost finalizate investiții în valoare de 400.000 lei. Unul dintre cele mai mari contracte în curs de licitație, în valoare de peste 12 milioane lei, este construirea unei rețele de canalizare menajeră în localitatea Pata.

Florin Muresan, primar Baciu

Localitatea Baciu este condusă de Ioan Florin Mureşan (PSD). În comună nu a fost finalizată nicio investiție prin infuziile guvernamentale. Însă, suma investițiilor în derulare este de 21.900.019,00 lei, iar totalul investițiilor contractate este de 10.378.616,00 lei. Spre exemplu, contractul “Regenerare urbană pe strada Privighetorii, în localitatea Baciu, Judeţul Cluj”, în valoare de 1.116.265,65 lei, fără TVA, a fost câștigat de firma Cridov.

Valoare totala a proiectelor de investiții din comună este de 34.093.385,00 lei. O parte din aceste sume vor fi folosite pentru construirea unei grădinițe sau înființarea unei rețele de canalizare în localitățile Săliștea și Popești.

”Oameni de treabă”

Comunei Băişoara, condusă de liberalul Ghib Liviu, îi sunt atribuite fonduri guvernamentale în valoare de peste 16,7 milioane de lei. Până acum, din acești bani s-a reabilitat o școală și sunt în lucru lucrări de modernizare a drumurilor și a rețelelor de apă.

Primarul liberal Liviu Ghib din comuna Băișoara spune că banii nu vin în funcție de coloratura politică. ”Banii nu vin și nici nu ar trebui să vină în funcție de culoarea politică a primarului. Nici nu cred că cei din Guvern gândesc în modul acesta! Noi facem proiectele și dacă sunt bune primim banii. Avem în derulare proiecte de drumuri, pentru că oamenilor de aici, de la munte, nu le strică niște drumuri, reabilităm rețelele de apă, avem multe proiecte!”, spune primarul comunei Băișoara.

Spre exemplu, contractul ”Proiectare si executie lucrari pentru obiectivul de investitii „REFACERE SISTEM RUTIER PE DC 101, MUNTELE SACELULUI, L=3000 M, 11 PODETE TUBULARE DN1200, COM. BAISOARA, JUD. CLUJ”, în valoare de 816.162,5 lei, fără TVA, a fost atribuit societății Napoca SA. În comuna mai sunt, în faza de contractare, proiecte de modernizare a străzilor din stațiunea Muntele Băișorii și modernizarea rețelei de iluminat public.

Primăria Bonţida, condusă de liberalul Emil Cîrhaț, beneficiază de peste 15 milioane lei din fondurile guvernamentale destinate județului Cluj. Până acum niciun proiect nu este finalizat, dar sunt în lucru construirea unei grădinițe, reabilitarea căminului cultural și modernizarea străzilor din două sate arondate comunei.

”Am fost oameni de treabă! Păi dacă depui proiecte corecte și bine fundamentate, de ce să nu dea guvernul bani. Primarul nostru a fost la București, a susținut proiectele corect și banii au venit. Nu avem niciun proiect finalizat pentru că lucrurile se mișcă destul de greu cu avizele și toate documentațiile respective. Dar sperăm ca anul ăsta să terminăm cu construirea grădiniței, a căminului cultural și urmează să ne apucăm de modernizarea străzilor”, spune viceprimarul din Bonțida, Stefan Gruz. 

Fonduri guvernamentale de aproape 50 de milioane de lei pentru Chinteni

Lucia Suciu primar chinteni

Printre comunele PSD din Cluj în care au intrat bani guvernamentali se numără Chinteni, unde primar este Lucia Suciu. Până acum au fost finalizate investiții în valoare de aproape 15 milioane de lei care s-au concretizat în modernizarea unui drum și a unui sistem de canalizare și epurare a apelor menajere. În comuna Chinteni, valoarea totală a proiectelor de investiții finanțate prin programele guvernamentale este de peste 47, 6 milioane de lei. Spre exemplu, licitația ”Sistem centralizat de canalizare a apelor uzate menajere cu stație de epurare in satele Macicasu si Sanmartin comuna Chinteni judetul Cluj”, în valoare de 5.811.807,51 de lei, fără TVA, a fost atribuită firmei AQUA SERV S.R.L.

Una dintre achizițiile comunei PSD Bobâlna, ”Servicii de proiectare (Proiect tehnic, Detalii de executie, documentatii necesare pentru obtinerea acordurilor, avizelor si autorizatiilor aferente obiectivului de investitii si Asistenta tehnica din partea proiectantului pe durata executiei lucrarilor) si executie lucrari pentru proiectul: “CONSTRUIRE POD PESTE VALEA BABDIULUI IN LOCALITATEA SUARAS, COMUNA BOBILNA, JUDETUL CLUJ” a fost încheiată cu firma dejeană SAMUS TEC SA. Valoarea acestui contract este de 473.241,64 lei, fără TVA.

În comuna Jucu valoarea totală a proiectelor de investiții este de peste 12,6 milioane de lei, însă până acum nu a fost finalizat niciunul. Primarul Valentin Dorel Pojar (PSD) a atribuit contracte pentru canalizarea menajeră în Jucu de Sus (4,5 milioane lei) și modernizarea unui drum comunal (4,3 milioane lei). Contractul ”EXTINDERE CONDUCTĂ DE CANALIZARE ÎN LOC. JUCU DE MIJLOC ȘI REALIZARE RACORDURI CANALIZARE” a fost câștigat de Grup 4 Instalații pentru suma de 982.053,31 lei, fără TVA. Proiectul ”MODERNIZARE STRĂZI ȘI DRUM COMUNAL DC 40 ȘI ÎNFIINȚARE POD PESTE R UL SOMEȘ” a fost atribuit firmei Opentrans pentru suma de 3.474.175,31 lei, fără TVA. Această societate a mai câștigat contractul în valoare de 3,1 milioane lei, fără TVA, pentru modernizrea străzilor din comuna Săcuieu, condusă tot de un primar PSD. Opentrans SRL este patronată de STANCIU IOAN GABRIEL, un om de afaceri din Târgu Lăpuș care face afaceri în tandem cu firmele din grupul TEC, patronate de dejeanul Ioan Tecar.

Ioan Tecar

Peste 40 milioane de lei în două comune liberale din Cluj

Comuna liberală Ţaga, a primit de la Guvernul PSD aproape 8 milioane de lei. Primarul Romulus Mîrza (PNL) a contractat lucrări pentru modernizarea de drumuri, construcția unei școli și extinderea rețelei de alimentare cu apă. Contractul pentru rețeaua de apă a fost câștigat de firma PROJECT EXCAV SRL patronată și administrată de Balc Roxana Maria, cadru universitar la UTCN. Valoarea contractului încheiat este de 1.398.831,57 lei, fără TVA.

În comuna Vad, primarul liberal David Prunean a primit din 2016 până acum fonduri de peste 33 milioane de lei, din care investițiile finalizate sunt în valoare de peste 17,2 milioane lei. Banii au fost cheltuiți pe asfaltarea străzilor și introducerea rețelelor de apă și canalizare. Din cel3 33 de milioane de lei, contractul MODERNIZARE SCOALA GIMNAZIALA IN SATUL VAD, COMUNA VAD, în valoare de 1.997.468,06 lei, fără TVA, a fost câștigat de Samus Tec SRL, patronată de omul de afaceri dejean Ioan Tecar.

Comuna Iara, condusă de liberalul Ioan Dorin Popa beneficiază, prin intermediul programelor guvernamentale, de peste 36,2 milioane lei. Până acum nicio investiție din acești bani nu este finalizată dar sunt în lucru proiecte de reabilitare de drumuri, extinderea de rețele de apă, etc.

Proiectul  „MODERNIZARE INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ ÎN COMUNA IARA” a fost câștigat de societatea Napoca SA, contractul fiind de 4.132.467,93 lei.

”Fondurile sunt bine-venite, problema este să le putem face pentru că ne confruntăm cu foarte multe documentații, PUZ-uri, avize și tot felul de documente. Banii aceștia i-am primit nu neapărat că guvernul e PSD, ci pentru că avem 13 sate în comună și mulți oameni depind de aceste fonduri. Nu ar trebui să conteze că un primar e de la PSD sau de la PNL pentru a primi fonduri. Trebuie să se țină cont de strategii și de priorități. Spre exemplu, avem câteva blocuri în comună și am vrut să accesăm fonduri europene pentru canalizare, dar nu le-am primit că nu am făcut punctajul necesar, însă am primit bani prin programele guvernamentale”, declară primarul Ioan Dorin Popa.

Scandal pe banii județului

Pe de altă parte, la distribuirile bugetare făcute de administrația județeană, condusă de Alin Tișe, care au avut loc la sfârșitul anului trecut, primarii PSD de comune din județ au acuzat că banii sunt împărțiți preferențial.

Conform proiectului de hotărâre privitor la comunele clujene, cei mai mulți bani au fost dați comunelor Izvorul Crișului (primar UDMR), Mihai Viteazu (UDMR), Moldovenești (UDMR), Săvădisla (UDMR), Sâncraiu (UDMR),, Unguraș(UDMR). Fiecare dintre aceste comune vor primi câte 275.000 lei.

Proiectul a fost aprobat cu 24 de voturi „pentru”, 5 abțineri, iar 2 persoane nu au votat. Consilierul PSD Vladimir Mătușan a cerut explicații în plen referitoare la modul în care a fost făcută această repartizare a banilor, însă președintele CJ Cluj nu i-a oferit niciun răspuns.

„Care este până la urmă criteriul? Văd că și acum primăriile care au primari PSD sau la care a câștigat PSD au aceeași sumă, iar restul fluctuează. Nu mi se pare normal, pentru că, indiferent dacă suntem consilieri județeni cu domiciliul în Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Gherla, Huedin, ar trebui să găsim o formulă ca toți cetățenii acestui județ să fie egal reprezentați sau să găsim niște criterii în baza cărora fiecare UAT de la noi din subordine să primească fondurile necesare pentru a-și dezvolta proiectele. Este o problemă pe care deja de 3 ani nu am rezolvat-o”, s-a adresat Mătușan colegilor din CJ.

În același timp, în perioada 2016 – 2019 valoarea totală a proiectelor de investiții acordate de guvern administrației județene este de 78.390.511,21 lei, sumă din care CJ Cluj a finalizat investiții în valoare de 4.042.749,38 lei.

”Mașina de vor liberală”

Nemulțumirea legată de distribuția sumelor a fost exprimată și de președintele PSD Cluj, Horia Nasra.

Horia Nasra

„Astăzi, maşina de vot a majorităţii liberale din CJ Cluj a recidivat fiind complice la mizerabila împărţire a sumelor din impozitul pe venit pe UAT-uri”, a susținut Nasra. Potrivit acestuia, Daniel Buda, preşedintele PNL Cluj, și primarul Emil Boc ar fi complici pentru că „pun la rându-le umărul la subfinanţarea a treizeci de comune clujene, doar pentru că în acele localităţi nu s-au votat candidaţii PNL la alegerile locale. Chiar dacă Guvernul României a alocat în mod echilibrat sute de milioane de lei UAT-urilor din Cluj prin Programul National de Dezvoltare Locală, indiferent de culoarea carnetului de partid, finanţând chiar şi creşele şi podurile lăudărosului Emil Boc, în judeţul Cluj, PNL din punct de vedere administrativ a rămas în anii ’90. Sigur, ce ne mai poate surprinde la liderii PNL Cluj, care fiind campioni la populism nu au susţinut nici cererile propriilor primari, privind Codul Administrativ şi alte doleanţe enunţate în ultimii doi ani. Ce ne mai poate surprinde la modul cum e condus CJ? Absolut nimic! De la distrugerea unor societăţi din subordine şi până la nerealizarea promisiunilor din campania electorală, instituţia a ajuns într-un top al ruşinii naţionale”, arată deputatul Horia Nasra într-un punct de vedere.

21,6 milioane lei merg în comuna Beliș

În localitatea Beliș, care este condusă de PSD-istul Viorel Matiş, valoarea totală a investițiilor este de peste 21,6 milioane lei. 

Până acum, din acești bani s-a modernizat un drum comunal și s-a îmbunătățit infrastructura turistică. Pe viitor se dorește modernizarea și dotarea dispensarului medical din comună, un proiect în valoare de 1,1 milioane lei.

Dispensar la Cojocna

În Cojocna, singura comună din Cluj condusă de un țărănist, Teodor Bucur (PNŢCD), valoare totală a proiectelor de investiții este de peste 17,2 milioane de lei. Din acești bani, aproximativ un milion de lei sunt cheltuiți în cadrul contractului ”Proiectare (PT+PAC+CS+DDE+Asistenta tehnica din partea proiectantului pe perioada executiei lucrarilor ) si executie „Construire dispensar uman in loc.Cojocna, comuna Cojocna,jud.Cluj” câștigat de ACOMIN S.A. din Deva.

Liderul romilor din Câmpia Turzii se ocupă de banii bonțidenilor

Un alt contract al primăriei Bonțida, ”Modernizare strazi comunale in comuna Bontida, judetul Cluj”, în valoare de 1.884.006,81 lei, fără TVA, a fost atribuit firmei SC AGM GROUP GC SRL, patronată de liderul rom Gligor Dandoci și soția lui, Camelia. El a fost membru în Consiliul Local Câmpia Turzii. În 1991, si-a deschis o fabrică de mobilă unde lucrează în mare parte etnici țigani si este preşedintele unei asociaţii care se ocupă de rezolvarea problemelor cu care se confruntă etnicii din zonă.

Firma lui Dandoci a câștigat o licitaţie organizată de Domeniul Public Câmpia Turzii SA în situația în care compania avea datorii la administrația turdeană.

Gabriel Dandoci, fiul patronului AGM Group, a câștigat de la ANRP despăgubiri în valoare de 54 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.