Corpul de control al primului-ministru a sesizat organele de urmărire penală competente în legătură cu comiterea de posibile fapte penale în urma controalelor efectuate la nouă autorităţi ale administraţiei locale care au beneficiat de fonduri de la bugetul de stat pentru implementarea programului ‘Schi în România‘.

Potrivit unei note de informare pusă la dispoziţia mass-media de Biroul de presă al Guvernului, verificările Corpului de control al premierului au vizat Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) şi autorităţi ale administraţiei publice locale care au beneficiat de finanţări pentru Programul ‘Schi în România’, pe un eşantion constituit din următoarele unităţi administrativ-teritoriale: Consiliul Judeţean Maramureş, Consiliul Judeţean Cluj, Consiliul Local al Municipiului Vulcan, Consiliul Local al Municipiului Petroşani, Consiliul Local al Oraşului Cavnic, Consiliul Local al Oraşului Borşa, Consiliul Local al Oraşului Predeal, Consiliul Local al Oraşului Borsec şi Consiliul Local al Oraşului Azuga.

Din datele comunicate de ANT Corpului de de control al premierului reiese că ‘pentru pentru realizarea Programului ‘Schi în România’, autorităţile publice locale menţionate în eşantion au utilizat, în perioada 2009 – 2013, suma de 143.471,000 RON de la bugetul de stat (92%) şi suma de 12.317.000 RON din bugetele locale (8%)’, în condiţiile în care ‘criteriile de eligibilitate pentru programele şi proiectele obiectivelor de investiţii în turism au fost aprobate prin H.G. nr. 320/2011, publicată în Monitorul Oficial la data de 08.04.2011’.

‘Până la data menţionată nu a existat o bază legală care să reglementeze eligibilitatea proiectelor finanţate de la bugetul statului sau valoarea cofinanţării autorităţilor publice locale’, precizează sursa citată.

Totodată, Corpul de control al premierului a reţinut că ‘Ministerul Turismului, respectiv Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în calitate de autoritate a administraţiei publice centrale care a coordonat la nivel naţional implementarea Programului ‘Schi în România’, nu a elaborat prevederi riguroase cu privire la transferul fondurilor publice către autorităţile publice locale’.

‘Sumele alocate autorităţilor publice locale de la bugetul statului, prin bugetul Ministerului Turismului, al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, respectiv al Ministerului Economiei – Autoritatea Naţională pentru Turism, au fost distribuite în baza unor ordine de ministru şi au reprezentat principala sursă de finanţare pentru obiectivele de investiţii, în condiţiile în care dispoziţiile art. 2 alin. (1) din H.G. nr. 426/2009 prevăd că ‘finanţarea realizării documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor de execuţie a proiectelor de investiţii (…) se asigură din bugetul autorităţilor administraţiei publice locale şi, în completare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Turismului’, în concret, obiectivele de investiţii aprobate în cadrul Programului ‘Schi în România’ au fost finanţate predominant din fondurile alocate de la bugetul statului, autorităţile administraţiei publice locale asigurând o cofinanţare nesemnificativă’, se arată în documentul Corpului de control al premierului.

Programul ‘Schi în România’ a fost realizat în baza prevederilor H.G. nr. 426/2009 şi ale HG nr. 120/2010 cu modificările şi completările ulterioare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că instituţia şi comune din zona de munte a judeţului, precum Băişoara, „au acum de suferit” în urma proiectului „Schi pentru România”, „pentru care ba s-au alocat bani, ba s-au retras”.

„La nivelul judeţului Cluj, «Schi pentru România» a rămas, din păcate, numai pe hârtie, deoarece a fost considerat de la bun început ca o afacere a PDL şi a Elenei Udrea, de sifonare a banilor publici”, a susţinut Uioreanu.

Potrivit acestuia, programul prevedea construirea în comuna Băişoara, condusă de un primar PDL, a unei piste de schi, cu diverse dotări, pentru care s-au alocat, printr-o Hotărâre de Guvern din 2009, peste 6 milioane de lei, din care, ulterior, s-au retras 4 milioane, pentru ca, în final, să se aloce doar 150.000 de lei.

„Inspectorii Corpului de Control al Guvernului au fost la CJ Cluj în noiembrie 2013. Aşa am aflat şi noi că, din tot proiectul, s-a realizat doar 35 la sută dintr-o parcare auto, nici pistă de schi, nici telescaun, nici alte dotări. Cei care au realizat proiectul nu au fost în stare să scoată suprafeţele de pădure necesare amenajării pistei din fondul forestier”, a spus preşedintele CJ Cluj.

La rândul său, primarul comunei Băişoara, Minodora Luca (PDL), a declarat că inspectorii Corpului de Control al Guvernului nu au găsit nereguli la primăria pe care o conduce.

„La Primăria Băişoara nu s-au descoperit nereguli. Nu am primit bani de la Guvern, s-au retras. În final s-au dat doar 150.000 de lei, foarte puţin, şi s-au mai cheltuit bani pentru proiecte. Cred că proiectul ar trebui reactualizat şi finalizat, de această guvernare sau de alta”, a spus Luca.

Ea a menţionat că pentru proiectul pârtiei de schi din Băişoara era prevăzută o suprafaţă de trei hectare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.