Acordul semnat între UE şi Turcia începe să fie pus în practică de astăzi, însă problemele generate de criza migraţiei se ţin lanţ, mai ales că refugiaţii continuă să-şi croiască drum spre Europa.
Controversatul acord semnat între Uniunea Europeană şi Turcia în scopul de a frâna fluxul de refugiaţi spre Europa, acord susţinut în special de cancelarul german Angela Merkel, începe să fie pus de astăzi în practică, însă situaţia din teren demonstrează că problemele generate de criza migraţiei sunt departe de a fi rezolvate.
Acordul, intens criticat de organizaţiile neguvernamentale, care ridică semne de întrebare privind garantarea dreptului la azil, prevede retrimiterea în Turcia a migranţilor ajunşi ilegal în Grecia după data de 20 martie, inclusiv a solicitanţilor de azil sirieni. În contrapartidă, pentru fiecare sirian trimis în Turcia, Ankara va trimite în Uniunea Europeană un sirian, în limita unei capacităţi maxime de 72.000 de locuri.
Înţelegerea la care au ajuns liderii europeni cu autorităţile de la Ankara ar urma să amelioreze situaţia din Grecia, unde peste 52.000 de migranţi sunt blocaţi, ca urmare a închiderii aşa-numitei rute balcanice. În jur de 11.000 de refugiaţi se află numai în tabăra de la Idomeni, situată în apropiere de frontiera greco-macedoneană, refuzând să părăsească zona în speranţa ca autorităţile de la Skopje vor deschide în cele din urmă frontiera şi le vor permite să-şi continue drumul spre nordul Europei.
De altfel, în zonă izbucnesc frecvent proteste. Sâmbătă, de pildă, peste 200 de migranţi au blocat pentru aproximativ o oră drumul din zonă, având aceeaşi doleanţă: deschiderea graniţei. În Chios, sute de refugiaţi au strigat că vor libertate.
Situaţia s-a precipitat şi în Turcia, în contextul în care aproximativ 750 de migranţi urmează să fie trimişi de pe insula elenă Lesbos către portul turc Dikili, de luni până miercuri, la bordul a două nave turce operate de agenţia FRONTEX.
Sute de oameni au ieşit sâmbătă în stradă la Dikili pentru a protesta faţă de primirea refugiaţilor, temerea lor fiind legată de faptul că înţelegerea între Bruxelles şi Ankara va afecta grav economia, turismul şi securitatea în zonă.
Refugiaţii continuă să vină
În acest timp, în Grecia continuă să ajungă migranţi. De sâmbătă până duminică la prânz, 514 migranţi au sosit pe insulele greceşti din Marea Egee venind dinspre Turcia. În plus, există temeri că fluxul de refugiaţi spre Europa va creşte, mai ales în condiţiile în care vremea începe să se amelioreze.
Cum ruta balcanică este blocată, traficanţii de persoane intenţionează să aducă migranţi în Italia, traversând Mediterana la bordul unor nave de pescuit sau de transport.
Ca urmare, Austria intenţionează să desfăşoare militari la frontiera cu Italia, în pasul Brenner, pentru a preveni un potenţial aflux de migranţi spre nordul Europei. „Ne aşteptăm la o folosire intensă a rutei central-mediteraneene în săptămânile ce vor urma. Numai săptămâna trecută, 5.000 de refugiaţi au sosit pe ruta central-mediteraneeană“, a declarat ministrul austriac al Apărării, Hans Peter Doskozil, pentru „Die Welt“.
Cu tractorul peste corturile refugiaţilor
Un agricultor grec, care deţine terenuri în zona Idomeni, s-a înfuriat la culme după ce mai mulţi refugiaţi şi-au instalat corturile pe parcelele deţinute de el. Fermierul, pe nume Lazaros Oulis, a decis să facă singur ordine pe proprietatea sa şi a trecut cu tractorul peste corturile refugiaţilor, sub pretextul că a venit sezonul aratului, iar el trebuie să pregătească terenul pentru a avea cu ce să-şi hrănească vitele. În cele din urmă, bărbatul, care a afirmat că nu are nimic împotriva refugiaţilor, a fost oprit de poliţia locală.
Sursa: adevarul.ro