Mărita sărbătoare a "Schimbării la Faţă a Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Isus Cristos", este, pentru credincioşii greco-catolici ai Eparhiei de Cluj-Gherla, şi aniversarea Hramului Catedralei Episcopale de pe B-dul Eroilor nr. 10, Cluj.
Cu acest prilej, sâmbătă, 6 august a.c., în Catedrala clujeană, Episcopul eparhial Florentin Crihălmeanu va celebra Sfânta Liturghie de sărbătoare (de la ora 10.30), prin care se va aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru acest sfânt lăcaş, dar şi pentru cei 9 ani de episcopat de când se află la cârma Eparhiei, prin voia lui Dumnezeu şi hotărârea Sfântului Părinte Ioan-Paul al II-lea.
Hramul „Schimbării la Faţă a Domnului” a fost stabilit încă de la ctitorirea acestei biserici – în 1779, după cum atestă şi pictura din absidă, reprezentând Schimbarea la Faţă  a Domnului pe muntele Tabor.  
După ce, între 1930 – 1948, pe tronul arhieresc al Catedralei a stat Episcopul Iuliu Hossu, primul Cardinal al neamului românesc şi mărturisitor al credinţei în închisoare şi în domiciliu forţat până la moartea sa din 1970, de pe acelaşi tron a păstorit mai apoi, între 1990-2002, Înalt Preasfinţitul George Guţiu, de asemenea martor al catacombelor (vreme de 14 ani) şi deschizător de drumuri pentru Biserica în libertate, după căderea regimului comunist.
În data de 6 august 2011 se împlinesc nouă ani de când Toiagul arhieresc a fost înmânat Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu. Amintind cuvintele lui Isus: “Iată, Eu sunt cu voi în toate zilele şi până la sfârşitul veacurilor” (M 28,20), Preasfinţia Sa invită, şi la acest ceas aniversar, toţi credincioşii, „să contemple strălucirea luminii lui Cristos pentru a se face părtaşi la dumnezeirea Lui”, menţionând faptul că „aceasta este o realitate pe care o putem trăi, deoarece, în Biserică suntem pe Tabor în prezenţa lui Isus. Mai mult, noi nu trebuie să cerem să se facă trei colibe, deoarece avem una, o singură casă care ne cuprinde pe toţi, avem această Biserică!”.

SCURT ISTORIC AL CATEDRALEI „SCHIMBAREA LA FAŢĂ”
Actuala Catedrală « Schimbarea la Faţă » a fost construită de Ordinul Franciscanilor minoriţi conventuali, între anii 1775-1779. În 24 septembrie 1779, când construcţia ajunsese spre finalizare, turnul  bisericii s-a prăbuşit şi odată cu el întregul frontispiciu. După lungi tratative, împărăteasa Maria Tereza a donat 7000 de florini pentru reconstruirea turnului şi a frontispiciunlui, lucrări finalizate în anul 1783.
    După anul 1918, numărul greco-catolicilor din Cluj a crescut, şi ca urmare a unui memoriu înaintat Sfântului Scaun Apostolic al Romei de către Înaltpreasfinţia Sa Dr. Vasile Suciu, Mitropolitul Blajului, în 29 aprilie 1926, Papa Pius al XI-lea a donat biserica împreună cu toate bunurile ei Mitropoliei de Alba-Iulia şi Făgăraş.
    După câţiva ani, prin Constituţia «Sollemni Conventione» din 5 iunie 1930, sediul episcopal s-a mutat de la Gherla la Cluj, iar biserica a fost ridicată la rangul de biserică catedrală.
    La data de 5 octombrie 1931, Înaltpreasfinţia Sa Dr. Iuliu Hossu împreună cu capitlul au celebrat prima Sfântă Liturghie arhierească în această catedrală.
    Odată cu timpul de persecuţii împotriva Bisericii Române Unite, în anul 1948, biserica „Schimbarea la Faţă” a trecut în posesia Bisericii Ortodoxe Române, până la 13 martie 1998, când a fost preluată de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică şi a redevenit Catedrală Episcopală a Eparhiei de Cluj-Gherla.
Din anul 2002, biserica se află într-un proces de renovare, început prin eliminarea umidităţii din criptă şi din pereţii laterali. Pe măsura fondurilor disponibile, renovarea s-a extins la întregul edificiu. În prezent, se continuă lucrări de amenajare interioară, fiind finalizată renovarea exterioară, inclusiv cea a acoperişului.
„Fie ca acest sfânt lăcaş, binecuvântat de paşii episcopilor mărturisitori ai credinţei, în care ecoul cuvintelor proclamate întru apărarea credinţei este încă viu, să rămână pentru toţi creştinii un loc de reculegere, de pace, de unitate şi de întâlnire cu Acela care stă şi bate la poarta sufletelor” – a încheiat scurta prezentare istorică, pr. Anton Crişan, rector al Catedralei episcopale greco-catolice clujene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.