Hrudei si Deritei l-au inchis pe Rasdaq

Daca acuzatiile procurorilor DIICOT, Mircea Hrudei si Daciana Deritei, in dosarul de manipulare a pietei bursiere s-au dovedit a fi fara fond in cazul omului de afaceri Gicu Gansca si a sefului BR Rares Nilas, ancheta respectiva i-a implinit visul cantaretei de muzica populara Irina Loghin: Rasdaq va fi inchis. Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca piata bursiera Rasdaq nu este reglementata in conformitate cu normele europene si cu Legea pietei de capital. In aceasta situatie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) va lua o decizie care ar fi trebuit pusa in aplicare inca de acum cativa ani. Bursa Rasdaq va fi desfiintata, iar companiile listate vor fi transferate pe un sistem alternativ al Bursei de Valori Bucuresti.

In urma cu 12 ani, cantareata de muzica populara Irina Loghin, care era si deputat, in urma unei intrebari capcana a comentat ca “ "RASDAQ sa fie arestat, daca a furat!”. Dupa mai bine de un deceniu, seful DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, si procurorul Daciana Deritei ii implinesc dorinta Irinei Loghin. In urma unei anchete, in care cei doi procurori il acuzau pe afaceristul Gicu Agenor Gansca si pe seful BT Securities, Rares Nilas, de manipularea pietei de capital, Piata Rasdaq a fost declarata ca fiind nereglementata de normele europene. Cei doi procurori acuzau ca Nilas si Gansca au manipulat bursa prin tranzactionarea de actiuni pe Rasdaq, insa magistratii Curtii de Justitie a UE au aratat ca Rasdaq nu se supune normelor europene de tranzactionare, astfel ca cei doi nu au comis nici o infractiune ci doar au “jucat” la bursa.
Insa, o data cu decizia magistratilor europeni, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), un fel de arbitru al burselor din Romania, a luat in considerare faptul ca Rasdaq va fi desfiintata, din pricina faptului ca aceasta piata este considerata ca facand parte dintr-o zona “gri” a bursei romanesti. Multe dintre companiile listate pe Rasdaq au dat faliment in urma cu cativa ani, iar altele nu au mai facut raportari in ultimul timp, tocmai din cauza faptului ca piata respectiva nu se supune normelor europene de tranzactionare.
Mai mult, reprezentantii CNVM au declarat de mai multe ori ca Rasdaq se afla intr-o zona incerta pentru ca, desi companiile listate se supun acelorasi reguli ca si pe piata reglementata, Rasdaq nu a facut parte din listele cu pietele bursiere pe care CNVM le-a raportat Uniunii Europene.
In acest moment, pe listele Uniunii Europene, in Romania figureaza doar doua piete bursiere: Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Sibex.
Decizia de inchidere a Rasdaq s-ar fi putut lua inca din 2010, cand CNVM a avizat un sistem de tranzactionare alternativ (ATS) al Bursei de Valori Bucuresti, dar cei care ar fi trebuit sa se mute au intarziat din cauza regulilor prea stricte la care ar trebui sa se supuna.  

Pe Rasdaq se canta populara la actiunile gri

Motivul pentru care Piata Rasdaq a fost sustinuta timp de 16 ani este ca majoritatea companiilor listate au facut obiectul tranzactiilor cunoscute sub denumirea generica de “privatizari cu cantec”.
Printre companiile clujene listate pe Rasdaq se numara SC Avicola SA Cluj Napoca. In proportie de peste 99% aceasta societate este controlata de omul de afaceri clujean Ioan Bene prin intermediul companiei  SC Ben&Ben, o companie care se ocupa de extractia materialelor pentru constructii si este una dintre firmele abonate la contractele de constructie de drumuri din judet. Bene mai este cunoscut prin faptul ca face parte din grupul oamenilor de afaceri “cristalizati” in jurul partidului social-democrat si a facut parte din conducerea clubului de fotbal U Cluj.
O alta companie listata pe Rasdaq, TCM SA Cluj este controlata in proportie de peste 92% de acelasi Ioan Bene, prin intermediul SC Ben&Ben. Legat de TCM (Trustul de Constructii si Montaj) se leaga o poveste extrem de interesanta vizavi de privatizarea acestei companii. In 2002, AVAS scoate la privatizare TCM-ul, ii sterge datoriile si asteapta un cumparator care sa repuna societatea pe picioare. Investitorul este Bene care prin Lomar Impex cumpara pachetul majoritar de actiuni. Pretul a fost derizoriu pentru ca daca o actiune a SC TCM valora 25.000 de lei vechi, AVAS a vandut trustul clujean cu de cinci ori mai putin, adica cu 5.000 de lei vechi/actiune, pretul total ajungand la circa 13.000 de euro in 2003. Tot pe Rasdaq este listata o alta afacere de succes a lui Benea care a fost facuta tot cu AVAS. De aceasta data este vorba de fabrica de utilaje Unirea SA, pe care a cumparat-o de la AVAS in 2004. In contractul de privatizare incheiat intre AVAS si SC Ben&Ben SA, este stipulat faptul ca societatea cumparatoare se obliga sa faca investitii de 1,950 milioane de euro si sa mentina numarul de salariati. Pentru realizarea privatizarii, din partea AVAS a fost numit Gavril Rus, fratele lui Ioan Rus, la acea vreme ministru al Internelor si lider al filialei PSD Cluj. Tot in acea perioada, administratorul special al fabricii era Stefan Dimitriu, de asemenea un membru al PSD. In urma licitatiei, Unirea a fost cumparata de SC Ben&Ben, iar directorul general la Unirea era fostul consilier local Virgil Pop, tot un membru PSD. In acest caz, SC Ben&Ben a cumparat fabrica cu suma de 151.737 de euro.
O alta firma listata pe Rasdaq este SC DE CONSTRUCTII NAPOCA SA CLUJ NAPOCA, cunoscuta publicului larg sub denumirea de Napoca Constructii. Directorul firmei este unul dintre nucleele tari ale PSD-ului Clujean, Stefan Dimitriu, care in momentul de fata nu mai este PSD-ist, ci UNPR-ist (Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei). Dupa ce a intrat in UNPR, Dimitriu a fost facut presedinte al filialei clujene  si si-a anuntat candidatura pentru algerile din 2012 pentru postul de primar al Clujului. Firma Constructii Napoca este detinuta de SC IT Transilvania Invest, societate controlata de omul de afaceri Ion Tiriac. O alta companie listata pe Rasdaq si detinuta de SIF Banat Crisana este COMAT CLUJ SA care, chiar daca are conform bilantului pe anul trecut, active imobilizate in valoare de peste 36,8 de milioane de lei, societatea are pierderi de peste 67.000 de lei, 10 angajati si nici un profit. Directorul general al acestui SIF este Ioan Cuzman, unul dintre cei mai versatili oameni de afaceri din Romania.
Pe Rasdaq mai este listata si societatea Remarul 16 Februarie, firma detinuta de Transferoviar Grup (32%), Monica Baiculescu (32%) si alti actionari (34%). Conducerea acestei companii este implicata intr-un scandal care se judeca la sectia penala a Judecatoriei Cluj Napoca. Calin Mitica, unul dintre actionarii Transferoviar Grup este acuzat de coruptie. Mitica este acuzat ca a vandut la suprapret mai multe locomotive catre CFR, in timp ce o parte din membrii consiliului de administratie al CFR erau si colegiu de-ai lui Calin Mitica la Remarul 16 Februarie.

1555 de jocuri fara arbitru
Piata RASDAQ numara in prezent peste 1.155 de emitenti cu o capitalizare bursiera de 2,2 mld de euro si cu tranzactii zilnice de circa 500.000 de euro, mai putin de o suta de societati sunt cu adevarat vizibile pentru investitori, iar mai putin de 40 sunt tranzactionate cu o frecventa zilnica. La extrema opusa se afla emitenti ale caror actiuni nu au mai fost tranzactionate de ani de zile si care nu au mai transmis niciun fel de raportari, unele aflandu-se in faliment.

Ancheta pentru linistea Irinei Loghin
Conform rechizitoriului semnat de Mircea Hrudei si Daciana Deritei, procurori DIICOT Cluj, “Gansca Gicu Agenor cunostea modalitatile de tranzactie pe Piata de capital in conditiile in care achizitionase tot prin SC BT Securites actiuni la Mecom SA Brasov (dosar 278/D/P/2010 inregistrat la DIICOT Cluj). Pe cale de consecinta, Gansca Gicu Agenor cunostea faptul ca realizarea unei tranzactii la un pret stabilit anterior printr-un antecontract este posibila doar daca se realizeaza o manipulare a pretului pe piata de capital”, se arata in rechizitoriul DIICOT Cluj. Conform aceluiasi document, “fapta invinuitului Gansca Gicu Agenor care, in baza unei rezolutii infractionale unice, in perioada noiembrie 2007- februarie 2008, a cumparat pe piata reglementata RASDAQ actiunile ACIS ale emitentului SA ACI Bistrita SA in modalitatile prezentate, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de manipulare a pietei de capital, in forma continuata", se arata in rechizitoriul inaintat de procurorii DIICOT Cluj instantei de judecata.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.