Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că toate postările de pe Facebook sunt exprimări publice de opinie, iar acest spațiu virtual nu poate fi considerat unul privat. Decizia a fost luată în cadrul unui proces în care Mircea Munteanu Nicolae, fost director de cabinet al cabinetului Prefectului de Mureș, a postat pe canalul său mesajul  „Arbeit macht frei – asta să înțeleagă protestatarii”. El a fost sancționat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, iar ÎCCJ a menținut decizia considerând că mesajul a fost distribuit într-un spațiu public.

 

Mulți dintre utilizatorii Facebook trăiesc cu impresia că postările lor sunt distribuite într-un spațiu privat format din prietenii lor. Acesta este și motivul pentru care multe persoane se inflamează atunci când impresiile sau fotografiile personale postate ajung în mass-media prin intermediul Facebook. Mulți dintre cei care ajung în această situație amenință cu procese pentru nerespectarea spațiului privat, fără să știe că, de fapt, odată cu acceptarea condițiilor Facebook pentru formarea unui cont, utilizatorul este de acord cu faptul că orice informație pe care care o publică, de fapt o diseminează într-o rețea virtuală publică.

În cazul aplicat al lui Mircea Munteanu Nicolae, el a folosit o lozincă inscripționată pe porțile lagărelor de exterminare pentru evreii din Germania nazistă, ”Arbeit macht frei”, pentru a face referiri la cei care protestau împotriva Guvernului Boc.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a sancționat în februarie 2012, ca urmare a autosesizării Consiliului, cu amenda contravențională în valoare de 1.000 de lei, pe motiv că „fapta constituie o propagandă naționalistă care aduce atingere demnității umane și creează o atmosferă degradantă, umilitoare și ofensatoare îndreptată împotriva grupului de protestatari”.

 

Facebook  –  spațiu public

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis printr-o sentință irevocabilă că profilul personal de Facebook, chiar și dacă este accesibil unui număr restrâns de persoane, constituie spațiu public, și nu privat. ÎCCJ a respins ca nefondat recursul fostului director din prefectura Mureș care a contestat o sancțiune primită de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării din cauza unei postări pe pagina personală de Facebook. Înalta Curte de Justiție și Casație a pronunțat decizia irevocabilă pe 27 noiembrie, după o lună de amânare a pronunțării. Înainte de această decizie, Curtea de Apel Târgu Mureș stabilise, într-o cauză judecată în contencios administrativ în ianuarie 2013, că pagina de Facebook este spațiu public. Munteanu a atacat hotărârea în instanță, considerând-o nelegală din mai multe motive, invocând între altele și faptul că pagina sa de Facebook, unde a postat mesajul incriminat, ar fi spațiu privat, nu public. Instanța din Mureș i-a respins contestația fostului director de cabinet, iar acesta a mers la ÎCCJ unde a înaintat recurs. Înalta Curte spune că ”respinge recursul declarat de Munteanu Mircea Nicolae împotriva sentinţei nr.21 din 17 ianuarie 2013 a Curţii de Apel Târgu Mureş – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal ca nefondat. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 27 noiembrie 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.