Energia solară și-a dovedit utilitatea în foarte multe privințe. Am găsit o mulțime de moduri prin care să adaptăm energia captată prin panourile fotovoltaice pentru a o folosi în orice mod avem nevoie, pentru orice activitate sau aplicație avem nevoie. Clar nu mai este nevoie de foarte mult timp să demonstrăm utilitatea acestora. Este o formă de energie regenerabilă pe care oricine și-o dorește. Este foarte ușor de folosit, este sigură și va fi oricând la îndemână. Singura problemă sunt costurile nu atât de accesibile pentru oricine.

În același timp, în clima temperată pe care o avem în România, nu riscăm să ne bazăm doar pe energia solară. Suntem prea obișnuiți cu tot confortul pe care ni-l oferă o sursă continuă de energie. Asta dacă există varianta unei legături la rețeaua de electricitate convențională. Uneori, costurile sunt imense, moment în care îți dai seama că un sistem fotovoltaic ajunge la costuri asemănătoare, cu avantajul de a nu mai plăti facturi de electricitate. 

Bineînțeles, în locuințe este cel mai comun și cel mai des întâlnită această variantă. Deja sunt o mulțime de familii care au optat pentru un sistem de panouri fotovoltaice pentru electricitatea de care au nevoie, atât pe cont propriu, cât și prin programele propuse de guvernul României. 

Însă ce te faci atunci când ai nevoie de un sistem fotovoltaic care nu se încadrează în programele de ecologizare? Și ne gândim aici la companiile care au consum foarte mare de energie sau chiar administrații locale care au costuri foarte mari de energie electrică, datorită nenumăratelor aplicații de siguranță care folosesc energia electrică. Foarte probabil nu vom rezolva în viitorul apropiat problema iluminatului stradal pe timp de noapte, pentru că este o investiție enormă pentru orice primărie. Ceea ce trebuie să urmărească acestea este un program european prin care să poată obține fondurile necesare de la Uniunea Europeană. Sunt cazuri în România de primării care au reușit, însă pentru asta este nevoie și de o suprafață suficient de mare pentru plasarea panourilor și suficient de bine poziționată din punct de vedere al orientării. 

Soluții sunt, dar pentru aplicații mai simple, cu consumatori mai mici, cum sunt acele semne de circulație care au nevoie și de avertizare luminoasă, chiar dacă se află pe teritoriul localităților, unde există variante de legare la rețeaua de electricitate, dar în special cele care se află în afara zonelor accesibile la rețeaua convențională. De asemenea, putem folosi sisteme fotovoltaice – și este indicat să facem asta – pentru acele puncte SOS de pe șosele, care operează un telefon pentru situații de urgență. Sunt foarte importante pentru siguranța celor care circulă pe acestea și, uneori, pentru supraviețuirea lor. 

Avantajul este că, pentru aceste aplicații care nu presupun consumatori mari, nu este nevoie de un sistem foarte mare și complex, acestea putând fi montate chiar pe suportul semnelor de circulație sau a punctelor SOS. Alte aplicații care mai pot folosi sisteme fotovoltaice mici sunt unele panouri publicitare cu consum redus de energie sau orice alte aplicații necesare în locații greu accesibile sau unde nu se poate sau nu se dorește extinderea rețelei electrice.

Ce presupune un astfel de sistem fotovoltaic? Pentru a beneficia de energie electrică în astfel de situații este nevoie de 3 elemente:

  • Panoul fotovoltaic – pentru captarea energiei solare și transformarea ei în energie electrică și are dimensiunile necesare în funcție de consumatori\
  • Regulator de încărcare – colectează energia panourilor și o transmite consumatorilor și bateriei 
  • Bateria – pentru înmagazinarea energiei produse care depășește consumul și folosirea ei în perioade fără aport de energie solară (noaptea sau când cerul este acoperit). 

Nu în ultimul rând, trebuie să vorbim despre costurile pe care le presupune un asemenea sistem fotovoltaic. Iar acestea sunt relativ scăzute, având în vedere faptul că pentru instalarea unui kit de dimensiuni mici, cum este în cazul nostru, nu este nevoie de electricieni, ci se poate face de către oricine urmează instrucțiunile. Astfel, costurile încep de la 500-600 de lei pentru întregul kit fotovoltaic. Este clar că aceste costuri sunt infime în comparație cu cele ale extinderii rețelei electrice. Astfel, un sistem fotovoltaic va fi oricând mai util și mai convenabil decât orice altă metodă de alimentare în sistemul de iluminat public, acolo unde este posibil. Mai multe detalii gasiti pe https://carpatenergy.ro.

Advertorial publicat de Brandion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.