Proiectul cartierului Lomb, al cărui principal beneficiar este Primăria municipiului Cluj-Napoca, este administrat de un urmărit penal. Liviu Niţă, preşedintele Consiliului de Administraţie al SC Lomb SA, este urmărit în două dosare diferite : unul în care a început deja procedura de urmărire penală şi urmează să fie trimis în judecată, iar cel de-al doilea în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îi recunosc culpa lui Niţă şi va urma urmărirea penală în cea mai scurtă perioadă

Actul prin care Sc Impact Developer&Contractor SA îşi asumă construcţia cartierului Lomb faţă de Primăria municipiului Cluj-Napoca stipulează în pagina trei la articolul 2632 unde arată clar că persoanele din Consiliul de Administraţie nu au dreptul să fie urmăriţi penali. Astfel, nici unul dintre personale respective nu ar trebui să aibă niciun dosar de urmărire penală, însă tocmai asta este situaţia ciudată. Surse din apropierea Primăriei municipiului Cluj-Napoca susţin că însuşi “apărătorii” acestui proiect, Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca, şi Radu Moisin, viceprimarul urbei de pe Someş, ar fi certaţi cu SC Impact Developer&Contractor, iar tensiunile din primărie sunt în momentul de faţă foarte acide pe acest subiect.

Fals în declaraţii

Articolul 292 din Codul Penal, „ fals in declaratii”., a fost încălcat de către Liviu Niţă, care a uitat să omită că un anumit teren nu este proprietatea doar a Impact SA, ci este deţinut şi de alţi oameni. Astfel, Victor Lucian Daghie şi Florian Ioniţă au un teren pe care cei de la Impact şi l-au însuşit fără niciun drept, iar semnatarul actului, Liviu Niţă, este urmărit penal pentru această faptă.

Alte chestiuni suspecte

O altă chestiune suspectă făcută între SC Lomb SA şi SC Impact Developer&Contractor SA este când aceştia au semnat un acord de însuşi urmăritul penal Liviu Niţă, în care lucrările sunt oferite către SC Impact Developer&Contractor. O altă problemă a autorităţilor locale a fost de ce nu au fost oferite lucrările la acest cartier către o societate de construcţii locală, care ar putea aduce un plus judeţului.
“Reprezentantul Consiliului Local în această “combinaţie”, profesorul Inceu, este apropiat al Impact”, a declarat sursa citată.

Suma cheltuită de Impact pentru aducerea utilităţilor a fost de 300.000 de euro, însă aceasta ar fi peste valoarea pieţei. Utilităţile s-au adus de la 1 km doar.

„Mihaela Georgescu nu a acceptat să semneze nişte falsuri şi de aia a fost suspendată pe şase luni din Registrul Urbaniştilor din România”, susţin sursele respecte.

Impact este în momentul de faţă în plin proces de insolvenţă cu SC Romconstruct, judecat la Tribunalul Bucureşti. Procesul în care SC Romconstruct cere 1,6 milioane de lei de la SC Impact Developer&Contractor, societate controlată de omul de afaceri Dan Ioan Popp, a fost deschis la începutul acestui an, însă instanţele din Capitală au admis cererea luna trecută. În prealabil, cei de la SC Impact au cerut respingerea cererii de intrare în insolvenţă, dar magistraţii Tribunalului Bucureşti au dat un răspuns negativ solicitărilor companiei controlate de Popp, astfel că cei de la Impact, pentru moment, nu îşi mai pot administra compania.

Acţionarii mari umblă cu acţiunea mică

SC Impact Developer&Contractor este compania care dezvoltă în momentul de faţă un cartier de locuinţe în Cluj cu o valoare estimată de 600 de milioane de euro, compania semnând un parteneriat cu Primăria Cluj Napoca. Proiectul Impact va fi realizat în cartierul Lomb, unde societatea va construi 5700 de unităţi rezidenţiale, dar şi spaţii de birouri şi comerciale pe o suprafaţă de 267 de hectare. Reprezentanţii companiei au anunţat că vor să înceapă proiectul evaluat la 600 de milioane de euro în acest an. De asemenea, cei de la Impact au avut probleme şi din cauza băncii Lehman Brothers, “promotorul” crizei financiare, care în toamna anului trecut figura ca acţionar al companiei SC Impact Developer&Contractor. Societatea a fost influenţată de falimentul băncii americane, iar, la începutul acestui an, acţiunile companiei care se tranzacţionează la bursă au suferit o scădere. Dacă anul trecut, acţiunile IMP au fost tranzacţionate cu 2,7 lei în luna iunie a anului trecut, la începutul acestui an se tranzacţionau între 0,162 şi 0,176, suferint o scădere de 16,6 ori. Înainte de suspendarea care a avut loc la începutul lunii trecute, o acţiune IMP valora 0,4370 lei.
Principalul acţionar al Impact este preşedintele şi fondatorul companiei, Dan Ioan Popp, care controleaza aproximativ o treime din acţiuni. Potrivit revistei Capital, afacerea acestuia se ridică la aproximativ 15 milioane dolari. Potrivit aceleiaşi publicaţii, Popp deţine circa 31% din acţiunile companiei, care are un capital social de 8,6 milioane euro şi o cifra de afaceri de 16 milioane de euro. Valoarea de piaţă a companiei este 42-43 milioane de dolari.

Reprezentanţii Gazetei de Cluj au încercat să îi contacteze pe oficialii Impact pentru a comenta această decizie, însă nu au răspuns până la închiderea ediţiei.

Cifră: 300.000 de euro s-au lăudat că au cheltuit cei de la Impact pentru aducerea utilajelor de la 1 km

Tiberiu Hrihorciuc

2 COMENTARII

  1. banuiala mea este ca in nici un caz proiectul LOMB nu va fi finalizat de catre IMPACT. Asa ca nu m-as mira daca in fapt ar exista un „aranjament” intre CL si IMPACT care sa duca la rezilierea contractului, astfel ambele parti ar iesi mai putin sifonate din afacere. pe mine nu ma mira insa deloc ca s-a intamplat asa; pentru IMPACT cuvantul de ordine a fost INSELACIUNEA. Gazeta de oradea(la vremea cand exista)a avut articole foarte bune in care a aratat ce a facut IMPACT si la oradea(unul din articole fiind scris oarecum cu sprijinul subsemnatului in sensul ca am furnizat anumite date concrete autorului). de ce nu ma mir de Liviu Nita? De ce nu m-as mira sa aflu ca directoarea de la LOMB a facut cine stie ce chestii(aceeasi cucoana care a fost directoare si la oradea!). vedeti cate s-au intamplat si la bucuresti(in cartierele AZUR, CLASS si GREENFIELD), Constanta(BOREAL). rugati-va sa se rezilieze contractul si sa scapati, stimati clujeni, de ceea ce probabil acum nici nu va trece prin cap!

  2. Va dau eu exemplu de PENAL.Primarita din Chinteni, Suciu Luci, cred ca ar trebui sa dea explicatii despre tulburarea in posesie cu traseul conductei de apa si sa explice cum de au ajuns produse de la ultima inundatie prin BH. Daca ma contactati va mai dau si altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.