Dezvoltatorul imobiliar SC Impact Developer&Contractor, firmă care are un parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca pentru construirea cartierului de locuinţe din Dealul Lomb, a intrat în insolvenţă. Această cerere, care se judecă la tribunalul Bucureşti a fost făcută de SC Romconstruct SA, o firmă subcontractoare a dezvoltatorului imobiliar, care cere plata unei datorii de 1,6 milioane de lei de la Sc Impact. În replică, cei de la Impact Developer&Contractor spun că au bani, dar până la soluţionarea procesului, acţiunile Impact au fost suspendate de la tranzacţionare.

Procesul în care SC Romconstruct cere 1,6 milioane de lei de la SC Impact Developer&Contractor, societate controlată de omul de afaceri Dan Ioan Popp, a fost deschis la începutul acestui an, însă instanţele din Capitală au admis cererea luna trecută. În prealabil, cei de la SC Impact au cerut respingerea cererii de intrare în insolvenţă, dar magistraţii Tribunalului Bucureşti au dat un răspuns negativ solicitărilor companiei controlate de Popp, astfel că cei de la Impact, pentru moment, nu îşi mai pot administra compania.
“Respinge, ca nefondată, contestaţia debitorului SC IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR SA. Admite cererea creditorului SC ROMCONSTRUCT SA. Ridică debitorului (SC Impact Develorper&contractor, n.red) dreptul de administrare – constând în dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de acestea. Dă dispoziţie tuturor băncilor la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al administratorului judiciar, obligaţia de înştiinţare a băncilor revenindu-i administratorului judiciar. Numeşte administrator judiciar pe ACTIV LICHIDATOR IPURL care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art.20 din lege, cu o remuneraţie de 3000 lei din averea debitorului. Fixează termen pentru continuarea procedurii la 02.12.2010 C.8, ora 09.00      Definitivă şi executorie. Cu recurs, în termen de 10 zile de la comunicare”, arată soluţia pronunţată de instanţă în data de 08.07.2010. Conform reprezentanţilor Impact, SC Romconstruct are, la rândul ei, datorii faţă de societatea lui Popp de circa 16 milioane de lei, iar recuperarea acestor debite se face pe rolul instanţelor comerciale ale tribunalului Prahova.
Conform unei conferinţe de presă transmisă de  The Money Chanel TV, Carmen Săndulescu, directorul executiv al celor de SC Impact Developer&Contractor, firma are de recuperat de SC Romconstruct 16 milioane de lei iar disputele dintre aceste firme au apărut în urmă cu doi ani, când cei de la Impact au reziliat o serie de contracte pe care le aveau încheiate cu SC Romconstruct din cauza întârzierilor şi calitatea slabă a lucrărilor. “Menţionăm că Romconstruct SA este un fost subcontractant al dezvoltatorului Impact SA ale cărui contracte au fost reziliate din cauza nerespectării prevederilor contractuale, incluzând aici lucrări de proastă calitate precum şi întârzieri repetate totalizând peste 200 de zile, care au atras daune materiale şi de imagine în relaţia Impact SA cu beneficiarii”, explică Săndulescu

Datoria de pe rol te bagă în insolvenţă

La scurt timp după anunţarea sentinţei, acţiunile SC Impact au suspendate de la tranzacţionarea de pe piaţă.
“În ziua de 12 .07 2010 am comunicat pieţei evenimentele legate de acceptarea de către Tribunalul Municipiului București a cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă împotriva SC IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR SA formulată de Romconstruct SA. Considerând nelegală decizia instanţei, societatea noastră a înregistrat împotriva sentinţei comerciale nr. 5061/2010, următoarele acţiuni: În ziua de 13.07.2010 la Tribunalul București a fost depusă o declarație de recurs, ce urmează a fi completată cu motivele de recurs, după comunicarea sentinţei susamintite de către Tribunalul București. Până la această dată nu a fost stabilit de Curtea de Apel București un termen pentru judecarea cererii de recurs.  În aceeaşi zi, la Curtea de Apel București, compania noastră a introdus o cerere de suspendare provizorie a executării sentinţei. În cursul zilei de 22.07.2010 societatea a primit din partea SC ACTIV LICHIDATOR IPURL, ca administrator judiciar, o notificare cu privire la deschiderea procedurii insolvenţei impotriva SC IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR SA”, arată directorul executiv Săndulescu.
De asemenea, managerul SC Impact a mai arătat că pentru banii ceruţi de cei de la SC Romconstruct există deja o serie de procese, astfel că această nu s-ar fi putut plăti pentru că se află în cadrul unor procese. “Suma de 1.363.142 lei solicitată de Romconstruct ca presupus debit datorat de Impact SA constituie obiect de dispută judiciară în dosarele nr. 190/3/2010, 191/3/2010 şi 19/105/2010 aflate pe rolul Tribunalului Prahova – Secţia Comercială. Prin urmare, deşi disponibilităţile băneşti ale Impact depăsesc cu mult această sumă, presupusa datorie, nu avea cum să fie plătita atâta timp cât este în litigiu pe rol. În plus, menţionăm că suma de 1.363.142 lei trebuie diminuată, deoarece valoarea de 283.952,79 lei a şi fost deja considerată ca nedatorată prin sentinţa din 20/05/2010”, a mai adăugat Săndulescu. Compania SC Romconstruct aparţine omului de afaceri ploieştean, Neculai Roşu.

Acţionarii mari umblă cu acţiunea mică

SC Impact Developer&Contractor este compania care dezvoltă în momentul de faţă un cartier de locuinţe în Cluj cu o valoare estimată de 600 de milioane de euro, compania semnând un parteneriat cu Primăria Cluj Napoca. Proiectul Impact va fi realizat în cartierul Lomb, unde societatea va construi 5700 de unităţi rezidenţiale, dar şi spaţii de birouri şi comerciale pe o suprafaţă de 267 de hectare. Reprezentanţii companiei au anunţat că vor să înceapă proiectul evaluat la 600 de milioane de euro în acest an. De asemenea, cei de la Impact au avut probleme şi din cauza băncii Lehman Brothers, “promotorul” crizei financiare, care în toamna anului trecut figura ca acţionar al companiei SC Impact Developer&Contractor. Societatea a fost influenţată de falimentul băncii americane, iar, la începutul acestui an, acţiunile companiei care se tranzacţionează la bursă au suferit o scădere. Dacă anul trecut, acţiunile IMP au fost tranzacţionate cu 2,7 lei în luna iunie a anului trecut, la începutul acestui an se tranzacţionau între 0,162 şi 0,176, suferint o scădere de 16,6 ori. Înainte de suspendarea care a avut loc la începutul lunii trecute, o acţiune IMP valora 0,4370 lei.
Principalul acţionar al Impact este preşedintele şi fondatorul companiei, Dan Ioan Popp, care controleaza aproximativ o treime din acţiuni. Potrivit revistei Capital, afacerea acestuia se ridică la aproximativ 15 milioane dolari. Potrivit aceleiaşi publicaţii, Popp deţine circa 31% din acţiunile companiei, care are un capital social de 8,6 milioane euro şi o cifra de afaceri de 16 milioane de euro. Valoarea de piaţă a companiei este 42-43 milioane de dolari. Compania, sub îndrumarea directa a omului de afaceri Popp, a vândut în total peste 500 de case în zona Băneasa, iar de un an lucrează la un microcartier în Constanţa. Dan Ioan Popp se număra, de altfel, şi printre cei 24 de fondatori ai BVB. Printre acţionarii Impact se mai găsesc Carmen Săndulescu, unul dintre milionarii mai puţin cunoscuţi ai României. Săndulescu a fost printre primii afacerişti români care au început să joace la bursă. Ea este directorul financiar al Impact şi detine 13% din aceasta, fiind al doilea acţionar, ca importanţă, al companiei. Un alt acţionar este fondul de investiţii Julius Baer, care, chiar dacă deţine 5,2% din pachetul de acţiuni, este unul dintre cei mai puternici investitori din Europa. Baer mai deţine 7,52% din capitalul Companiei Hoteliere Intercontinental România şi peste 25% din Dafora Mediaş, companie de servicii pe piaţa petrolului şi a gazelor. Un alt actionar al Impact este East Capital Balkan Fund, care deţine 5,35% din acţiuni şi este o societate independentă de administrare a fondurilor deschise de investiţii. Investiţiile East Capital în România se ridica la peste 115 milioane dolari, iar principalele companii unde societatea are interese sunt Petrom şi Societăţile de Investiţii Financiare (SIF).

“Numai disponibilităţile în conturile de numerar şi asimilate ale societăţii Impact SA sunt de peste 10.000.000 lei, cu mult peste nivelul sumei de 1.363.142 lei solicitate de Romconstruct ca presupus debit, iar intrările lunare de cash ale Impact sunt de
circa 4.000.000 lei. Suntem surprinsi să constatăm că acest lucru nu pare să fi fost analizat de către instanţă având în vedere că, în conformitate cu definiţia insolvenţei din Legea 85/2006, patrimoniul Impact SA nu este în situaţia în care ”fondurile băneşti disponibile să fie sub nivelul datoriilor exigibile”, director executiv SC Impact Developer&Contractor, Carmen Săndulescu.
Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.