În perioada de criză economică, Guvernul României a decis creşterea impozitului forfetar pentru firmele mici, valoarea acestuia fiind de 500 de euro şi pentru firmele care au pierderi. Analiştii economici consideră că măsura luată de către Guvern nu este una potrivită şi că România are nevoie de câteva miliarde de euro, care nu pot fi câştigate doar cu impozitul forfetar. Membrii Partidului Naţional Liberal vor încerca prin toate modalităţile să convingă guvernul să scoată impozitul forfetar, ultima soluţie findi chiar şi o moţiune de cenzură

Partidul Social Democrat a expus, în cadrul planului de guvernare prezentat înaintea alegerilor parlamentare, o reducere a taxelor percepute de Guvern către firme cu 10%. În schimb, actuala guvernare a înaintat  plenului Parlamentului o propunere care, conform analiştilor, va duce la falimentare micile întreprinderi româneşti: impozitul forfetar. Astfel, toate firmele care au cifră de afaceri de până la 12.000 de euro vor plăti un impozit minim de 500 de euro. Practic, actualul impozit pe profit se înlocuieşte cu un impozit pe venit de 0,5% (sau 16%* 3%) în perioada în care firmele mici au pierderi ce nu vor fi luate în considerare în această ecuaţie. Astfel, guvernul României neagă „pe faţă” pierderile micilor întreprinderi şi anulează orice deducere a pierderilor pe care acestea le-ar putea avea.

Firmele se vor desfiinţa din cauza impozitului forfetar

Iosif Pop, preşedintele IMO Grup, consideră că impozitul forfetar nu va aduce bani pe termen lung statului român. „În mod sigur, nu va fi decât un succes de moment, pentru că toată lumea va găsi o soluţie de a evita plata impozitului forfetar. Posibile soluţii sunt transformarea unei firme într-o persoană fizică autorizată sau suspendarea activităţii”, a declarat Iosif Pop. Pop a susţinut că firmele vor plăti pe o perioadă scurtă impozitul forfetar. „Firmele vor plăti un semestru, pentru că vor fi constrânse şi apoi vor să evite plata impozitului forfetar. E absurd să devii un contribuabil gratuit al statului”, a anunţat economistul. Pop a imformat că judeţul Cluj va fi unul dintre cele mai afectate de acest fenomen. „Clujul are, prin specificul lui, foarte multe firme micuţe de familie care derulează afaceri doar pentru propria existenţă şi nu pentru a face un profit mare. Clujul a avut, spre deosebire de alte oraşe din provincie,  o dezvoltare mai echilibrată pe toate domeniile, cu un raport mai mare de firme mici. Astfel, aceste firme vor fi afectate foarte mult de introducerea impozitului forfetar şi Clujul va fi afectat în principal”, a declarat Pop. El a adăugat  că una dintre soluţiile care vor fi abordate pentru a evita plata impozitului forfetar este ca firmele să îşi desfăşoare activitatea în mod ilegal. „Antreprenorii care au firme mici vor fi nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea „la negru” pentru a evita plata impozitului forfetar”, a afirmat Pop. Economistul a mai menşionat că în momentul de faţă deţine o firmă cu răspundere limitată, însă se gândeşte să o desfiinţeze. „Am un SRL de 6-7 ani, pe care îl folosesc pentru managementul firmelor mele. În momentul de faţă, fie voi suspenda activitatea, fie o voi desfiinţa. Cel mai probabil, o voi desfiinţa”, a explicat Pop.

Impozitul forfetar, fără efecte vizibile în economie

Analiştii economici susţin că România are nevoie de un „colac de salvare” pentru a ieşi din criza economică, iar guvernul ar trebui să aducă la bugetul de stat miliarde de euro, fapt care nu va fi generat de introducerea impozitului forfetar. „Chiar dacă toate firmele vor plăti impozitul forfetar, ceea ce, cel mai probabil, nu se va întâmpla, acesta va genera la bugetul de stat o sumă de ordinul milioanelor de euro. România are nevoie însă de venituri de miliarde de euro pentru ca ţara să scape din criză. Nu se va rezolva nimic cu acest nou impozit”, a declarat Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată. Analistul a anunţat că impozitul forfetar ar trebui să crească pentru firmele mari, că acestea sunt cele care nu îşi plătesc taxele. „Marea evaziune fiscală din România se petrece la marile firme, eludarea fiscală este practicată într-o proporţie mult mai mică şi nesemnificativă de către firmele mici”, a explicat Voinea.

Impozitul forfetar creşte numărul şomerilor

În contextul în care în România sunt anunţaţi 800.000 de şomeri până la sfârşitul anului, guvernul introduce impozitul forfetar pentru a scădea din nou numărul de angajaţi. „Statul, în loc să protejeze angajaţii, taxează libera iniţiativă a micilor întreprinzători. Nu ar trebui ca Guvernul să încurajeze creşterea numărului de şomeri în contextul economic actual”, a declarat Voinea. Analistul economic  apreciază că introducerea impozitului forfetar este o măsură prin care guvernul încearcă  sporirea veniturilor, fapt cerut de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional. „Pentru a primi împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional ar trebui să ne creştem veniturile, iar Guvernul a încercat aceasta prin introducerea impozitului forfetar. Parlamentul nu ar fi trebuit să introducă tichete de vacanţă şi pilonul doi de pensii”, a declarat analistul.

„Impozitul forfetar e o agresiune”

Fostul ministru al economiei, Varujan Vosganian, susţine că actuala guvernare atacă mediul de afaceri prin introducerea impozitului forfetar. „Impozitul forfetar reprezintă o agresiune făţişă la adresa mediului de afaceri, cu efecte asupra existenţei, a supravieţuirii firmelor şi a locurilor de muncă. Guvernul Boc nu conduce pentru culegătorii de impozite, ci pentru producătorii de impozite. În consecinţă, contribuabilul român trebuie să fie respectat de către actuala guvernare”, a declarat Varujan Vosganian. Economistul a anunţat că Partidul Naţional Liberal protestează cu vehemenţă asupra măsurii de introducere a impozitului forfetar. „Protestăm cu vehemenţă faţă de această măsură de introducere a impozitului forfetar, care condamnă sute de mii de firme mici la a aduce bani de acasă. Nu e permis să se pună impozit de minim 500 de euro pentru firme care au cifre de afaceri de până la 12.000 de euro. Dacă vom compara cu celelalte firme, care plătesc 16% impozit pe profit, 500 de euro înseamnă un profit de peste 3 mii de euro. Deci este inadmisibil să ceri unei companii, care are cifra de afaceri de 7-8 mii de euro, să aibă 3 mii de euro profit”, a explicat Vosganian.

Moţiune de cenzură împotriva impozitului forfetar

Purtătorul de cuvânt al PNL a anunţat că partidul său va cere scoaterea taxei în Parlament. „Partidul Naţional Liberal intenţionează, la propunerea lui Bogdan Olteanu, să depună o moţiune simplă, prin care să solicite eliminarea impozitului pe pierdere şi revenire la sistemul cotei unice. În cazul în care moţiunea nu va fi însuşită de guvern, va depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului. Practic, introducerea impozitului pe pierdere va transforma atitudinea guvernului dintr-una de pasivitate în faţa crizei într-una de adâncire activă şi intenţionată a crizei, prin împovărarea mediului de afaceri, deja grav lovit”, a declarat Vosganian.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.