Demisia domnului George Maior, directorul Serviciului Român de Informații, a fost, într-un anume fel, un eveniment neprevăzut, dar nu total imprevizibil. Domnul Maior a declarat în toamnă că după alegerea președintelui României își va depune mandatul. Această intervenție mi s-a părut firească. Fiindcă a fost propus de fostul președinte – din opoziție, ceea ce a fost o premieră în viața politică a României – mi se părea normal că trebuia să aibă girul noului președinte al statului român, mai ales că ocupa un post cheie în eșichierul vieții politice. Iohannis s-a instalat la Cotroceni, președintele a spus că postul de director SRI este ocupat și că această structură funcționează normal, Maior a participat relativ recent la bilanțul unei structuri informative a Armatei, și în acest context se părea că domnia sa va mai rămâne încă o lungă perioadă de timp în postul pe care îl deținea. Mi s-a întărit această convingere că  domnul Maior a renunțat la demisie deoarece pericolul terorist, după evenimentele din Franța și continua agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei este acum mai mare ca oricând.

Și trecutul lui Maior îl recomanda pentru a-și păstra postul. A fost un personaj discret, așa cum îi stă bine unui șef de intelligence, n-a fost implicat în vreun scandal, cum s-a întâmplat cu unii din antecesorii lui, nici de actuala putere, și nici de opoziție, nu i s-a reproșat public ceva. Numai Băsescu, spre sfârșitul mandatului său, a spus că, în momentul de față, serviciile secrete au prea multă putere, dar acesta nu mai putea influența mersul evenimentelor. Despre el s-a mai spus, în repetate rânduri, că a colaborat bine cu serviciile similare din țările aliate.  Periodic lansa cărți interesante sau scria introduceri la biografiile unor personalități politice remarcabile, ca Bismarck, introduceri care erau adevărate micro-monografii. Personal, nu pot spune lucruri rele despre el, și tot la capitolul pozitiv este și colaborarea bună cu Direcția Națională Anticorupție.

Conflictul Maior – Curtea Constituțională, determinat de faptul că toate cele trei legi Big Brother au fost infirmate de jurisdicția constituțională, a căpătat accente acute. Augustin Zegrean a acuzat SRI că a exercitat presiuni asupra unui magistrat de la această instanță. Totuși, nu mi se pare că acest conflict e singura explicație a demisiei, deși acest lucru a contat mult. De altfel, și afirmația domnului Maior că, în momentul de față, ne găsim în fața unui vid legislativ, este exagerată, cât timp avem un cod penal și unul de procedură penală, care configurează instrumente juridice pentru combaterea infracționalității. Cele trei legi infirmate de Curtea Constituțională vor fi reintroduse pe ordinea de zi a Parlamentului României, iar imperfecțiunile semnalate vor fi îndreptate, astfel încât, pe de o parte, să se respecte cerințele asigurării drepturilor și libertăților fundamentale, cât și interesele ce le presupun prevenirea și combaterea actelor teroriste. Aceasta este o ecuație greu de rezolvat, dar ce este ușor de construit în viață. Consider că au existat și alte motive care l-au determinat pe Iohannis să accepte fără ezitare demisia lui Maior, dar acestea se vor afla mai târziu. Domnul Talpeș îl combate pe Iulian Fota, fostul consilier prezidențial, în Magazin Istoric, relatând evenimente ce s-au întâmplat în timpul războiului din Iugoslavia. printre altele, arată că Emil Constantinescu l-ar fi împuternicit să negocieze cu Iliescu, astfel ca partidul lui să nu voteze în Parlament împotriva survolării teritoriului țării de către avioanele americane, care – în cadrul operațiunii militare pro-Kosovo – bombardau vecina noastră Serbia. Așa fiind, se poate spune că și despre domnul Maior vom afla mai multe în decursul anilor.

Se pune problema cine va fi succesorul lui Maior. Deși Victor Ponta a declarat că nu își dorește la SRI un om politic, cred că domnul Gabriel Oprea este unul din candidații posibili, deoarece cred că puterea va accepta ca directorul SRI să facă parte din opoziție. Oricum, va trebui să se realizeze un consens între Iohannis și Ponta, altfel, directorul SRI se va numi la calendele grecești.

Concluzionând că bilanțul lui Maior este unul pozitiv , afirm fără ezitare că celălalt ardelean, Teodor Meleșcanu, a dezamăgit. A demisionat fără motive rezonabile din postul de director al Serviciului de Informații Externe, a obținut rezultate lamentabile la alegerile prezidențiale, a fost și ministru de externe câteva zile și acum, după câte știu, este consilier al primului ministru pentru probleme de securitate. Nu mi se pare un sfârșit glorios pentru o carieră politică.

29.01.2015                                                                                                         

Adrian Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.