Acuzatiile grave aduse de un cetatean la adresa bratului lung al legii din nordul tarii incep din ce in ce mai mult sa semene cu un film de groaza. Acesta, dupa mici rafuieli cu judecatorii din localitate, s-a trezit inchis și sedat cu forta. Incomodati de criticile constante și refuzul de a se conforma dispozitiilor lor manifestate de acesta, magistratii au gasit ac de cojocul sau și l-au trimis direct la Psihiatrie.

Vasile Coman, aflat intr-un conflict acut de ani buni cu judecatoarea Șimon Mariana, ne-a scris pentru a face public faptul ca doua ”caricaturi” la adresa justitiei din localitate i-au fost imputate ca gest obscen, drept pentru care in data de 18 septembrie, pe numele sau a fost emis un mandat de aducere.
Acesta a fost pus in aplicare in Agentia Loto, de fata cu mai multe persoane, creandu-se un mic scandal și fiind amenintat cu catușele. Tot pe numele lui Coman a fost emis un mandat de perchezitie la domiciliul sau din Vișeu, dar și la vechea locuinta, care intre timp și-a schimbat proprietarii.

Trei zile de coșmar

Cireașa de pe tort, insa, o reprezinta internarea sa la sectia de Psihiatrie, unde a ramas timp de trei zile legat de pat, fiindu-i injectate medicamente care i-au produs șoc anafilactic, dupa cum povestește patimitul.
Acesta cere Parchetului Vișeu de sus, intr-un document care a parvenit redactiei, restituirea bunurilor confiscate de politie la momentul perchezitiei, printre care telefonul mobil, calculatorul, imprimanta, caricaturile și lucrarile literare, care sustine ca ii sunt necesare in campania electorala.
„Va aduc la cunoștinta ca cele doua caricaturi sunt forme artistice de exprimare, arta nu e penala decat in regimul comunist, cetatenii avand dreptul la libera exprimare. Sugerez tinerilor din Politie și Parchet sa nu mai bage in seama indicatiile pretioase ale judecatoarei comuniste Șimon Mariana și a boșorogului Hojda, uitat in functia de judecator de pe vremea lui Stalin și avand comportamentul la fel, care se folosesc de functia de magistrat pentru rafuieli personale”, scrie Coman in cererea sa.
O scrisoare mai recenta a acestuia arata ca sesizarile trimis institutiilor statului au ramas fara raspuns și, in plus,, se incearca mușamalizarea intregii povești. ”Nu mai știu cui sa ma adresez… Am trimis sesizarea anexa la o multime de institutii și ziare. La Psihiatria Sighetu Marmatiei se petrec, acum in anul 2012, lucruri groaznice, infioratoare. Politia și Parchetul Sighetu Marmatiei incearca sa ștearga urmele atrocitatilor care s-au comis impotriva mea intre 18-21 septembrie 2012. Ar fi momentul ca Psihiatria Sighetu Marmatiei sa functioneze ca o unitate sanitara și nu ca o anexa a Militiei (poreclita oficial Politie, adica in slujba cetateanului)”, ne scrie fostul inginer.

Moarte naturala in spitalul Securitatii

Acesta povestește ca inainte de 1989 lumea din Sighetu Marmatiei vorbea cu frica și groaza despre Psihiatria din localitate, dat fiind ca a functionat ca o anexa a Militiei și Securitatii, aici fiind ”exterminati in mod foarte discret sute, mii de oameni, cu ajutorul medicamentelor”. Acuzatiile aduse de Coman sunt foarte grave, insa nu este ceva de care nu s-a mai auzit, in special in ceea ce privește practicile Securitatii.
Potrivit acestuia, pacientii erau internati fortat, iar apoi ”tratati” cu medicamente sau injectii, care le-ar fi produs deviatii psihice. Vasile Coman povestește ca rationamentul din spatele acestor masuri erau pierderea credibilitatii celor internati. In cazul unora, acestea cauzau chiar moartea. ”Astfel ca, in functie de ordinele primite, cei care ieșeau din spital, in urma ”tratamentului”, ieșeau fie nebuni cu acte in regula, fie ieșeau morti”, ne arata maramureșeanul.
”Legistul Garagata, legist al Psihiatriei Sighet din anul 1982 și pana in prezent, scria pe certificatul de deces, la cei omorati cu ajutorul injectiilor: ”Decedat fara urme de violenta. Moarte naturala, in urma unui atac de cord”, uitand sa mentioneze ce a provocat atacul de cord. Iar mortul era ingropat impreuna cu cazul”. Aceste acuzatii ale lui Vasile Coman sunt foarte grave, insa acesta sustine ca nici in prezent tratamentul nu este diferit, fiind el insușii una din victimele sistemului.

Caricatura, simptom psihiatric

Acesta povestește cum a ajuns la Psihiatrie, in urma unui arest in baza unui dosar penal ”inscenat” pentru o caricatura in care critica Politia și justitia. Acesta subliniaza ca nu a opus rezistenta pentru a nu fi lovit, atitudine la care a preferat sa recurga și in cadrul internarii. ”Nici la spital nu am opus nici un fel de rezistenta, nu am comentat. Dar am declarat greva foamei și am anuntat personalul medical de aceasta. Ca sa nu pot comunica cu nimeni, am fost deposedat de telefon, pe durata internarii nu am putut lua legatura cu nimeni”, povestește Coman.
”La varsta de 63 de ani, și așa slabit datorita varstei, slabit datorita lipsei mancarii și a apei, am cazut la pat, cu greu ma puteam ridica din pat. De foame și de sete, mai mult am dormit, in cele trei zile și trei nopti, cat am fost lipsit de libertate, in celula salon nr. 6. Gratii la geamuri, ușa fara clanta, se deschidea și se inchidea cu cheia, aflata numai la personalul medical”, descrie pensionarul atmosfera din spital.
Acesta povestește ca i-a fost prescris un tratament cu tablete, pe care insa l-a refuzat. Din cauza acestui refuz, personalul l-a amenintat ca o sa-i puna camașa de forta. A doua zi, chiar de ziua sa de naștere, a fost legat de pat și i-au facut o injectie. ”Vine la mine un asistent cu inca trei cadre sanitare. Fiecare din cei patru avea in mana cate o fașie de tifon. Nu știam pentru ce. Erau pregatiti sa ma lege de pat. I-am spus asistentului ca refuz orice tratament. Daca voi considera, și va considera și medicul de familie ca am nevoie de un tratament, il voi face benevol, dupa ieșirea din spital, ambulatoriu sau intr-o alta unitate sanitara, civilizata. (…) Au trecut la executarea ordinului. S-au urcat cu genunchii pe maini și pe picioare. Fiecare sanitar s-a urcat cu genunchii pe cate un membru. M-au rastignit cu fașiile de tifon de patul de fier. Mi-au dat o injectie in șold”, continua Coman relatarea.

Tratament cu forta

In urma acestei injectii, ”care putea sa contina orice”, a sperat ca va fi dezlegat. Insa nu a fost cazul, fiind tinut legat inca trei ore. In plus, simtea ca inima ii bate foarte tare și avea mancarimi puternice pe toata pielea, in special in zona gatului. Cand i-a rugat pe asistenti sa-l dezlege, aceștia i-au replicat ca este prea agitat, și ca oricum ordinul vine de la ”doamna doctor”.
”Pentru a-și justifica abuzurile, medicul psihiatru inventeaza (falsifica) niște actiuni psihice nereale. Am solicitat autoritatilor o noua expertiza, la o unitate sanitara din București, unde sper ca structurile mafiote din Maramureș sa nu aiba influenta. Pentru a nu se afla adevarul, autoritatile locale refuza o trimitere la o unitate din București. De asemenea, Politia Vișeu de Sus refuza sa-mi comunice actul in baza caruia m-a internat fortat”, iși incheie acesta relatarea.
Din alte documente trimise de Vasile Coman redactiei și din relatari preluate de Gazeta de Maramureș, se releva faptul ca acesta nu este singurul abuz la care sustine ca a fost supus. Cazul lui Vasile Coman, acum pensionar, a intrat in atentia Gazetei cand acesta ne-a scris despre cum o judecatoare l-a amendat pentru ca ar fi „zambit batjocoritor in sala de judecata”. Pensionarul din Viseu de Sus a depus in anul trecut o plangere penala la Parchetul General al Romaniei si implicit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in care ii acuza pe judecatoarea Mariana Simon si procurorul Violeta Traistaru de abuz in serviciu si fals intelectual. Acesta era nemultumit de faptul ca  judecatorul Mariana Simon a cerut sa fie amendat pentru deranjarea sedintei de judecata. Vasile Coman a facut recurs la aplicarea sanctiunii, insa procurorul Violeta Traistaru de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj i-a dat dreptate judecatorului de la Viseu de Sus.

Marin Escaladrian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.