In prag de sarbatori, despre starea justiţiei

Interviul acordat televiziunii publice in cadrul emisiunii „Prim Plan”, de luni, 12 decembrie a.c., de ministrul Justiţiei, Catalin Predoiu, ma determina sa scriu din nou despre starea justiţiei. Cred ca, in aceeaşi zi, Curtea de Apel Bucureşti a emis pentru judecatoarea Anişoara Topor de la Focşani un mandat de arestare pentru 29 de zile, fiind cercetata pentru fapte de corupţie. Pe de alta parte, disfuncţiile din sistemele judiciare ale Romaniei şi Bulgariei sunt motivele invocate de Olanda pentru refuzul incapaţanat de a fi acceptate in spaţiul Schengen in doua etape.
Consider ca sunt indreptaţit sa fac cateva aprecieri despre magistraţi, atat procurori, cat şi judecatori, deoarece cunosc mai mulţi dintre ei, care sunt profesionişti de excepţie, publica in reviste de specialitate, unul dintre ei scrie şi carţi monografice de literatura juridica, iar o doamna judecatoare activeaza şi in invaţamantul superior, la Facultatea de Drept a UBB, cu bune rezultate. Toţi aceştia sunt nu numai specialişti ai dreptului, dar şi oameni de o onestitate indiscutabila. Situaţia relatata este un caştig cert, deci o nota pozitiva pentru cetatea universitara a Clujului. Nu le spun numele acestora, dar cei despre care vorbesc se vor recunoaşte in ceea ce am scris despre ei, daca imi vor citi randurile.
Nu aş dori sa dau articolului meu un caracter festivist numai pentru ca suntem in aşteptarea sarbatorilor, cand incercam sa ne facem unul altuia daruri, dar este inacceptabil ca din cauza neghinei din grau sa avem o reprezentare deformata şi generalizata a mecanismului de imparţire a justiţiei şi a oamenilor care-l infaptuiesc, inclusiv la Inalte Curte de Casaţie şi Justiţie. Ceea ce s-a intamplat acolo nu este un lucru chiar obişnuit, dar in majoritatea lor, procurorii şi judecatorii sunt corecţi şi competenţi. Sufocaţi de dosare – avem, numai la instanţe, vreo trei milioane de cauze nerezolvate – se straduiesc sa dea soluţii drepte, care sa incerce a fi expresia adevarului judiciar. In direct la TV cu domnul Predoiu s-au discutat mai multe probleme, din care ma voi opri la doua, şi anume, la promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi la rezolvarea cauzelor intr-un termen rezonabil şi previzibil. Referitor la judecatorii care vor ocupa acest scaun la instanţa suprema, noua procedura stipulata in proiectul de lege pentru care Guvernul işi va asuma raspunderea, pe langa faptul ca este mai transparenta, ofera premise ca acei care trec printr-un intreit filtru sa fie mai competenţi, deci mai de incredere. Candidaţii trebuie sa-şi publice pe site hotararile pronunţate in ultimii 10 ani inainte de concurs, iar din comisia de evaluare finala este necesar sa faca parte şi un avocat şi un psiholog. Mai sunt şase posturi vacante la Inalta Curte, care se vor ocupa numai pe baza unui interviu, ce va avea loc la Consiliul Superior al Magistraturii. Actuala legislaţie, din pacate, lasa loc liber subiectivismului, ca sa nu spun cuvantul cel mai adecvat, pilelor. Cunosc doua judecatoare de la Curtea de Apel Cluj care s-au prezentat la acest dialog cu membrii CSM. Cea mai pregatita a fost respinsa, iar cea de-a doua – care nu a fost un magistrat slab, dar nici unul de elita – a fost acceptata şi este, acum, judecator la cea mai importanta instanţa judiciara a Romaniei. Astfel de situaţii, dupa ce noua lege va intra in vigoare, vor fi mai greu sa se repete. Nu pot inţelege de ce Opoziţia, la o prima varianta a proiectului de lege, a votat contra lui, cat timp vocalul domn Ponta este totuşi jurist. L-am auzit pe domnul Toni Grebla, parlamentar de la PSD, declarand ca dumnealui a fost de acord cu acel proiect de lege, care, totuşi, nu a trecut in Parlament. Greşeala este omeneasca, numai perseverenţa ancorarii intr-o poziţie greşita este diabolica, spuneau mult mai sintetic stramoşii noştri latini.
Nerezolvarea cauzelor intr-un termen rezonabil este o alta problema care pune Romania intr-o situaţie deloc favorabila in cadrul Uniunii Europene. Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg ne-a condamnat in mai multe randuri pentru tergiversarea rezolvarii litigiilor. Pentru implicaţiile nesoluţionarii cauzelor intr-un termen rezonabil, fac trimitere la studiile semnate de profesorul Ion Deleanu din Cluj, unul din cei mai buni specialişti de procedura civila din ţara noastra.
Domnul ministru, in emisiunea de la TV, motiva carenţele in domeniul invocat (lipsa de celeritate) prin faptul ca nici Codul de Procedura Civila, şi nici Codul de Procedura Penala n-au intrat inca in vigoare. Situaţia este similara pentru Codul Penal. Din cele patru coduri adoptate se aplica, de la 1 octombrie 2011, numai Codul Civil.
Cred ca aici lucrurile pot fi analizate şi altfel. In Romania s-a adoptat deja „mica reforma in justiţie”, care permite rezolvarea cauzelor intr-un ritm mai alert – fara sa se sacrifice calitatea actului judiciar. Din pacate, unii judecatori nu prea aplica legislaţia care le sta la dispoziţie. Cazul sindicalistului Petcu, trimis in judecata la Tribunalul Bucureşti pentru luare de mita, soluţionat intr-un timp record, este excepţie.
In blocul in care locuiesc se afla o persoana bolnava, care are urgenta nevoie de protecţie prin punerea sub interdicţie. Nu mai are serviciu, da dovada de manifestari greu de suportat pentru vecini şi nu accepta tratamentele medicale prescrise. Procedura inceputa in anul 2008 a durat mai bine de trei ani şi nici in momentul de faţa, persoana respectiva nu are tutore care sa o interneze in spital şi sa-i obţina o pensie de invaliditate. Cauza a fost o data la instanţa de fond, de trei ori in apel la Tribunalul Cluj, şi inca de trei ori in recurs la Curtea de Apel. Este adevarat ca cel puţin doua instanţe (una in apel şi alta in recurs) au dat soluţii discutabile din punct de vedere a interpretarii normelor juridice in materie de statut al persoanei, dar, oricum, trei ani pentru ca o fiinţa bolnava sa fie pusa sub protecţie mi se pare excesiv de mult.
In acest context, al stradaniei permanente pentru accentuarea gradului de responsabilitate, şi sub sabia lui Damocles a Uniunii Europene, pornind şi de la faptul ca magistraţii, in cea mai mare parte, totuşi, işi fac datoria, consider ca justiţia se va ameliora, in continuare. Ca atare, aprecierea Comisiei Europene din februarie 2012, in cadrul Mecanismului de Verificare şi Control, va permite, printre altele, şi accederea Romaniei la spaţiul Schengen, şi un calificativ bun pentru imaginea justiţiei.

Adrian Man
15.12.2011

P.S.: Intalnirea de la Cotroceni cu partidele politice m-a dezamagit din nou, indeosebi ca urmare a prestaţiilor USL. Liderul PSD Victor Ponta s-a remarcat printr-un limbaj incalificabil, cel puţin dupa cum rezulta din cele relatate de postul TV B1. S-ar fi cuvenit ca, anul viitor, la Palatul Victoria sa avem noi locatari. Din pacate, daca opoziţia caştiga alegerile legislative, nu ştiu ce echipa va putea incropi, dar va fi departe de valoarea echipei Guvernului Nastase. Cat despre domnul Crin Antonescu, nu cred ca mai este nevoie sa reproduc aprecierile istoricului Neagu Djuvara, liberal de viţa veche, vis-a-vis de dumnealui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.