In Romarm, imobiliarele se dau jos din pod

Una dintre cele mai clare lovituri date sigurantei nationale este destabilizarea industriei de aparare pe care o are un stat. Daca societatea nationala Comicex, prin care statul putea achizitiona armament, a intrat in insolventa, acum este randul industriei producatoare de armament sa intampine probleme. Compania Nationala Romarm este “amenintata” cu preluarea de catre un grupul financiar Uti. In acelasi timp, directorul Romarm,  Marius Vasile Crişan, a fost demis de Guvernul Ponta dupa ce asupra lui au fost lansate o serie de acuzatii de coruptie.

De-a lungul timpului compania producatoare de armament a Romaniei, CN Romarm si-a redus productia de armament, si-a redus numarul de muncitor, iar singura constanta a acestei companii de stat este capitalul imobiliar de care dispune. Daca in alte state, industria de armament aduce profit, in Romania lucrurile merg atat de rau in aceasta ramura incat CN Romarm este pe lista de supraveghere a FMI. Conform senatorului Ion Stan, acesta este unul dintre motivele pentru care grupul financiar Uti a facut o oferta de preluare a Romarm.
"Compania Naţionala ROMARM trebuie salvata de rechinii imobiliari şi de ţepele capitaliştilor speculanţi". Compania Naţionala ROMARM, deţinatoare a numeroase terenuri şi construcţii in zone urbane de interes imobiliar şi economic, se afla de ceva timp in vizorul vanatorilor de profituri pe seama devalizarii bunului public. Mai multe companii private au intrat in competiţie pentru preluarea controlului asupra celor 16 filiale ale ROMARM.
Consecinţele acestui fapt nu au adus nimic bun pentru relansarea şi modernizarea industriei de aparare. Dimpotriva, cu complicitatea unor factori politico-economici şi administrativi, responsabili de realizarea producţiei de tehnica militara, aceasta a fost sistematic sabotata, fiind premeditat determinate prejudicii in valoare de mai multe miliarde de euro. Vadit sensibil la dificultaţile industriei de aparare, UTI Deferise & Security Engineering, prin documentul nr. 8769 din 12 august 2011, adresat Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, din care citam, ofera soluţia salvatoare: "Grupul de firme UTI este interesat in preluarea CN ROMARM (…) Grupul de firme UTI poate prelua intreaga companie (…) Statul işi poate pastra un procent de acţiuni (25-40 %) (…) rezolvandu-se pastrarea interesului statului in finanţarea sectorului (…)".
De menţionat ca UTI Defense & Security Engineering este fostul institut al industriei de aparare, S.C. Institutul de Cercetare şi Proiectare Sisteme de Producţie S.A. Din anul 2007, cand institutul a ieşit din sistemul industriei de aparare, CN. ROMARM a ramas fara nucleul de concepţie”, arata senatorul care si explica motivele pentru care in industria de armament a Romaniei nu s-au mai facut investitii in domeniul cercetarii.


Falimentul i-a vajait pe la urechi

O alta societate a industriei de aparare romanesti, SC Comicex a scapat ca prin urechile acului de faliment.
Societatea a fost infiintata in baza H.G. nr.898 din 29.07.2003, in coordonarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, prin desprinderea din cadrul Regiei Autonome "Rami-Dacia" a Companiei de Export-Import "Comicex". Societatea este persoana juridica romana, cu capital integral de stat, care se organizeaza ca societate comerciala pe acţiuni şi desfasoara activitaţi de interes naţional cu specific deosebit pentru aparare, ordine publica şi siguranţa nationala. Are ca obiect principal de activitate importul sistemelor, produselor, echipamentelor, instalaţiilor, pieselor de schimb, laboratoarelor, programelor, tehnicii şi tehnologiilor, asistenţei tehnice şi serviciilor, in domeniile apararii, ordinii publice şi siguranţei naţionale, care sa ii asigure susţinerea şi dezvoltarea activitaţii de baza, in condiţiile obţinerii de profit, conform actului constitutiv.   Motivul procesului de faliment a fost un  litigiu comercial cu  SC ICE FELIX – Fabrica de Calculatoare Electronice SA. Lichidarea Comicex SA a fost ceruta  pentru ca firma MAI a intrat in imposibilitate de plata, dar ulterior şi-a revenit, si a repornit de la o datorie de 8,4 milioane de suma de bani care provine dintr-un contract cu ICE FELIX SA.
Partea interesanta a acestei insolvenţe provine din faptul ca şi ICE Felix, chiar daca acum este deţinuta de un off-shore, a fost controlata de cadre militare. Din conducerea şi acţionariatul ICE Felix au facut parte Nicolae Irimie (fost locţiitor al comandantului Departamentului pentru Armament din MApN, intre 1997 şi 1998) şi Dumitru Aelenei (ofiţer).
In contractul respectiv erau prevazute mai multe tipuri de achiziţii, printre care sistemul de echipamente, programul de baza si aplicaţia care sa asigure funcţionarea sistemului de evidenţa a populaţiei. In 2000, ICE FELIX  a considerat ca şi-a indeplinit sarcinile contractuale şi a facturat serviciile efectuate, dar cei de la Comicex nu au platit o parte din suma, susţinand ca serviciile nu au fost conform contractului. Astfel, in 6 ani s-a ajuns astfel la o datorie de peste 800.000 de lei. cu toate acestea, suma a ajuns “astronomica” deoarece s-au calculat penalitaţi. 761.182 de lei, in vreme ce penalitaţile au fost calculate la 6.466.369 de lei. Dobanda perioadei 2000-iulie 2008 a fost de 1.178.768 de lei, iar valoarea penalitaţilor a fost calculata la 6.466.369 de lei. La momentul respectiv, acţionarul majoritar al ICE Felix era AVAS-ul

Excursii ca in armata

Senatorul Ion Stan mai arata ca industria armatei romane nu este atacata doar la capitolul imobiliar, ci si la contracte.
“Din panoplia actelor de subminare a industriei de aparare pot fi menţionate, blocarea, de catre guvernarile PDL-iste, a preparativelor de incheiere a contractului de producţie şi furnizare a o suta de tancuri T.R.-85 MI, pentru care exista interes din partea armatei columbiene.
Miniştrii Ariton – Industrie, Oprea – Aparare şi Baconschi – Externe sunt datori cu explicaţii in acest sens. Nu putem sa nu observam şi sa nu atragem atenţia autoritaţilor competente in legatura cu sabotarea faţişa a demersurilor de pregatire a incheierii contractului de catre doamna Maria Sipoş, fost ambasador al Romaniei la Bogota, pentru a lasa cale libera unei companii straine concurente. De asemenea, deturnarea Acordului de colaborare pentru realizarea transportorului blindat 8×8 SAUR 3 de catre Automecanica Moreni in favoarea UTI D&SE, care nu are capacitaţile şi specializarile necesare, in afara angajarii unor subcontractori dezmembraţi din sistemul ROMARM.
Intamplator sau nu, preşedintele Departamentului pentru politici economice al partidului fostului ministru al apararii, UNPR, era şi este acţionarul majoritar la UTI.
Realizarea transportorului este in impas, deşi a consumat alocaţii bugetare mult peste prevederi, ceea ce va determina recurgerea la import şi un prejudiciu estimat la cel puţin 1 miliard euro”, mai adauga senatorul.

Grupul Uti

Grupul financiar Uti este condus de omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, cadru militar, maior rezervist, şi fiul generalului Tiberiu S.Urdareanu, fost şef al Comandamentului Trupelor de Tancuri şi Auto in vremea regimului comunist. Seful UTI s-a nascut la Dej şi la inceputul anilor ‘90 a inceput sa construiasca imperiul financiar. Initial, a deschis SC Incon SRL, care se ocupa cu activitatea grafica  computerizata, procesarea de imagini, subansamble şi accesorii pentru calculatoare. Ulterior, a aparut UTI Group care s-a imparţit in UTI Systems (furnizeaza soluţii pentru sisteme de securitate), Cobra Security (furnizeaza servicii specifice de securitate pentru bunuri şi persoane), UTI Retail Solutions (furnizeaza echipamente şi soluţii pentru securitatea spaţiilor comerciale şi a fondului de marfa) şi UTI Instal Construct (construcţia şi instalarea de sisteme electrice).

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.