In vremuri de criza,
Presedintele CCR, Augustin Zegrean, cel mai fericit pensionar bistritean

Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), face parte dintre cei zece bugetari cel mai bine platiti de statul roman. El a incasat in 2010 un salariu anual de peste 220.000 de lei, ceea ce lunar ar ajunge la suma de circa 18.700 lei.
In acelasi timp, presedintele CCR are si o pensie mai mult decat multumitoare, in 2010 acest venit fiind de aproximativ 86.000 de lei.

Saptamana trecuta,Victor Ponta, presedintele PSD, afirma in cadrul unei conferinte de presa la Bistrita ca, „Augustin Zegrean are cea mai mare pensie din judet, cumulata cu cel mai mare salariu”.
Declaratia liderului social-democrat a venit pe fondul luptei dusa de Uniunea Social-Liberala impotriva PDL si a deciziilor luate de Guvernul Boc in aceasta perioada dominata de criza economica, stiut fiind faptul ca Augustin Zegrean, ex-coleg de partid Ioan Oltean, a fost sustinut de presedintele Traian Basescu pentru numirea sa ca judecator la Curtea Constitutionala, iar mai apoi a devenit presedintele acesteia.

Peste 310.00 de lei, venituri din pensii si salarii in 2010

Dar sa vedem cum arata declaratia de avere a presedintelui CCR si ce venituri financiare a avut acesta anul trecut.
Potrivit declaratiei sale de avere postata pe site-ul CCR, Augustin Zegrean este proprietarul a trei terenuri intravilane – doua in Bistrita, cu o suprafata totala de 2.417 metri patrati, si unul in Cluj-Napoca, cu o suprafata de 71/1.000 m.p.-, si un teren extravilan la Colibita, in suprafata de 350 m.p. Aceste suprafete de teren au fost achizitionate in perioada 1990 – 2009. Totodata, presedintele CCR detine un apartament in municipiul Bistrita, in suprafata de 180 metri patrati, pe care l-a cumparat in anul 2004, si unul de 95 de metri patrati, in Cluj-Napoca, acesta fiind achizitionat in anul 2009. In plus, Zegrean mai are, din 1998, si o casa de vacanta de 120 de metri patrati la Colibita si un spatiu pentru birouri, achizitionat in 2004 in Bistrita, ce are o suprafata de o suta de metri patrati. De asemenea, potrivit documentului citat, Augustin Zegrean mentioneaza ca detine doua autoturisme, unul marca Renault Koleos, fabricat in 2008, si o Dacia Sandero, cu an de fabricatie in 2009.
In ceea ce priveste activele financiare, presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei este titularul a doua conturi curente, unul in moneda nationala, in valoare de o suta de mii de lei, si unul in valuta, in valoare de 16.000 de euro. Dar pe langa economii, Augustin Zegrean declara ca are contractate si cateva credite – cinci la numar. Astfel, el are doua credite in valuta, in cuantum total de 51.859 euro, doua in lei in suma totala de 32.400 lei, si un leasing pentru autoturismul sau Renault Koleos, in valoare de 2.550 de euro. Creditele au fost contractate in perioada 2004 – 2009, insa cu exceptia leasingului, la niciunul dintre ele nu este mentionat anul scadent.
Veniturile obtinute in 2010 de Augustin Zegrean sunt demne de invidiat de majoritatea romanilor care trec de buna vreme printr-o perioada de crunta austeritate. Astfel, din postura de presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, Zegrean a incasat un salariu anual in cuantum de 224.354 lei, adica 18.696 lei lunar. La aceasta suma se adauga si veniturile obtinute din pensii, 85.802 lei in 2010, de unde rezulta ca, in medie, Augustin Zegrean ar fi incasat lunar la acest capitol 7.150 lei. Trebuie sa facem insa precizarea ca presedintele CCR nu s-a pensionat de la inceputul anului 2010.

Posibila coincidenta sau realitate

Avand in vedere declaratia de zilele trecute a lui Victor Ponta in legatura cu marimea pensiei incasata lunar de Augustin Zegrean, presedintele CCR, vom compara cateva date legate de cuantumul pensiilor din Bistrita-Nasaud, asa cum se prezentau ele in 2010. La nivelul acestui an, in judetul nostru numarul pensionarilor era de 55.834, iar valoarea pensiei medii era de 632 lei. Din acest numar total al pensionarilor, circa 14.000 de persoane de varsta a treia aveau anul trecut o pensie de 350 de lei, aici intrand si persoanele cu pensie din agricultura. Dupa cei cu pensiile mici, urmeaza cateva zeci de mii de persoane care primesc o pensie a carei valoare este cu ceva mai mare decat pensia minima, dar mai mica de 3.000 de lei. Numarul persoanelor care primesc o pensie intre 3.000 si 3.700 de lei ajunge era anul trecut de 39. Alte 18 persoane primeau pensii mai mari de 3.000 lei, valoarea fiind cuprinsa intre 3.000 lei si 11.405 lei, dar acestea fac parte din categoria celor care au beneficiat de legile speciale. Este vorba de cinci fosti parlamentari, judecatori, procurori, angajati ai Curtii de Conturi, dar si doi aviatori. Cea mai mare pensie, in cuantum de 11.405 lei, intra in buzunarul unui fost magistrat. Cum Augustin Zegrean s-a pensionat undeva pe la jumatatea anului trecut, este foarte posibil ca presedintele CCR si prea fericitul „fost magistrat”, sa fie una si aceeasi persoana.

De la politica la CCR

Augustin Zegrean, in varsta de 57 de ani, a fost desemnat in functia de judecator constitutional din partea presedintelui Traian Basescu in anul 2007 pentru un mandat de noua ani. In 2010, el a fost ales in functia de presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, cu cinci voturi pentru, dintr-un total de noua, in locul lui Ion Vida, al carui mandat expirase.
Alegerea lui Augustin Zegrean in fruntea CCR, dar si a altor doua persoane ca judecatori la aceasta Curte – Iulia Motoc si Stefan Minea, care i-au inlocuit pe Nicolae Cochinescu si Ion Vida (fostul presedinte), ale caror mandate au expirat – au provocat la acea vreme un adevarat scandal politic, in contextul in care motiunea de cenzura depusa impotriva masurilor de austeritate promovate de Guvernul Boc cazuse, iar parlamentarii Opozitiei urmau sa depuna o contestatie pentru ca acestea sa fie declarate neconstitutionale. In conditiile in care Augustin Zegrean, Iulia Motoc, Stefan Minea, dar si Petre Lazaroiu erau oamenii promovati de PDL, erau voci care sustineau ca masurile de neconstitutionalitate nu vor fi considerate neconstitutionale.
Augustin Zegrean a fost si implicat in politica, primii pasi facandu-i ca membru al FSN, dupa moda vremii. Dupa aparitia Partidului Democrat a devenit membru al acestei formatiuni politice.
Astfel, in perioada 1990 – 1992, pe atunci avocatul Augustin Zegrean a fost senator, ales pe lista FSN, vicepresedinte al Comisiei juridice a Senatului, membru al Comisiei de redactare a Constitutiei. A revenit in Parlament in legislatura 2004 – 2008, ca deputat, ales pe lista PD, si a ramas pana in iulie 2007, cand a fost ales ca judecator la Curtea Constitutionala, la propunerea lui Traian Basescu. In aceeasi legislatura 2004 – 2008, Zegrean a fost si membru al Comisiei juridice de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor.

ANI l-a luat in vizor

De-a lungul vremii, numele lui Augustin Zegrean a fost implicat intr-o serie de scandaluri, mediatizate de presa la momentele respective. Ultimul a avut loc anul trecut, cand actualul presedinte al CCR impreuna cu alti sase judecatori de la aceeasi Curte au fost luati in vizor Agentia Nationala de Integritate. Episodul cu pricina a avut loc insa inainte de numirea sa in fruntea CCR. Practic, in cazul lui Augustin Zegrean au existat anumite indicii de nerespectare a anumitor norme de integritate. Mai precis, el era acuzat ca prin detinerea de actiuni la anumite societati comerciale, aspect incompatibil cu functia sa de judecator, isi rotunjeste veniturile, legea interzicand magistratilor sa fie actionari la societati comerciale. Acest aspect reiesea din declaratia sa de avere din anul 2009, in care Augustin Zegrean mentiona ca este actionar la SC RAAL Bistrita, de unde in 2008 a obtinut dividende in valoare de 9.200 de lei. De la aceeasi societate, in 2007, Zegrean a incasat dividende in valoare de 8.000 de lei, iar in 2006, 4.000 de lei.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.