Familia Pop a controlat mai toate mediile din lumea clujeana şi naţionala in ultimii ani. Fie ca a fost Liviu Pop, avocatul cunoscut drept decan al Facultaţii de Drept, Mircea Pop, domeniul rutier cu gafe care au costat statul roman zeci de milioane, Daciana Deritei, nascuta Pop, procurorul care a instrumentat numeroase dosare care s-au terminat cu achitari sau Mariuca Pop, secretarul judeţului Cluj, care a instrumentat contractul cu Iulius Mall sau Andrei Ramona Camelia, nascuta Pop, avocatul care i-a reprezentat interesele omului de afaceri liberal Iulian Dascalu in Cluj-Napoca, cu toţii au sfidat legea. Legaţi prin grade de rudenie, s-au protejat ca o camarila cum vedeţi in filme. Odata cu sfarşitul lui Mircea Pop la şefia Companiei Naţionale de Drumuri Naţionale şi Autostrazi din Romania (CNADNR), familia Pop se pregateşte sa işi cunoasca sfarşitul la Cluj-Napoca. Inainte de asta, ei incearca o ultima data sa incalce legea, falsand declaraţiile de avere.

Mariana Pop este sotia lui Mircea Pop, proaspatul demis sef al CNADNR. Vorba vine demis, pentru ca Mircea Pop a renuntat mai mult silit la conducerea companiei, fiind motivat mai mult de catre primul-ministru Victor Ponta sa renunte in urma unei escapade la Balea Lac. "Tara arde si baba se piaptana" este mai mult decat un proverb romanesc, el materializandu-se in cadrul CNADNR, cand directorii petreceau la Balea Lac, iar drumarii infruntau soselele blocate. Mariana Pop a fost pentru o scurta perioada de timp subordonata propriului sot, ea lucrand in cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj (DRDP) Cluj, fiind seful laboratorului.

Falsul familiei Pop

Falsul in declaratia de avere reiese din declaratiile oferite de Mariana Pop si Daciana Deritei, nascuta Pop. Desi Daciana Deritei sustine ca are un teren agricol in judetul Maramures cu o suprafata de 2,84 hectare detinut in co-proprietate cu Mircea Pop, sotia acestuia nu binevoieste sa declare acest teren. Gazeta de Cluj va sesiza Agentia Nationala de Integritate (ANI) in ceea ce priveste acest fals. De asemenea, desi Mariana Pop are cursuri la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, aceasta nu si-a declarat venituri din aceasta functie.

Controlarea justiţiei

 
Procurori, avocati, notari, judecatori. Clanul familiei Pop a impanzit de ceva vreme justitia clujeana pana la cele mai inalte niveluri. Daciana Deritei, procuror in cadrul Directiei de Investigare a Criminalitatii Organizate si Terorismului, pare a fi capul rautatilor, desi unii reusesc sa o intreaca in functii.

Daciana Deritei este ruda cu Mariuca Pop, fost secretar in cadrul Consiliului Judetean Cluj, persoana care a parafat contractual secret cu Iulius Mall. Andrei Irinel este un alt judecator care este ruda cu Daciana Deritei, el activand la Tribunalul Cluj. Pop Lucian este ruda de gradul patru a Dacianei Deritei, el ocupand functia de consilier juridic.  

Şeful de la Tribunalul Militar este tot Pop

Marius Pop este un alt verisor din mediul justitiei al Dacianei Deritei, care are o functie destul de importanta: presedintele Tribunalului Militar Cluj. Tatal lui Pop Liviu este arbitru la Camera de Comert Cluj, iar numele acestuia este de asemenea Pop Liviu. Sotia acestuia lucreaza in mediul juridic, fiind notar. Pop Lenuta Anisoara are chiar un birou notarial propriu. Acesta mai are o verisoara in cadrul Baroului Bucuresti, Pop Roxana. Pop Marius are o alta avocata verisoara, Pop Ramona Camelia. El mai are alti doi verisori, Pop Calin, avocat in Baroul Targu Jiu si Pop Lucian, avocat in Baroul Cluj, dar si pe verisoara Pop Dana, avocata in Baroul Cluj.

Relaţiile justiţiei

Relatia procuror-judecator-decan-afacerist a dus la dezvoltarea unei familii cu foarte mari influente in judetul Cluj si chiar in toata Romania. Numarul mare de persoane care fac parte in aceasta familie a dus membrii ei in toate colturile care conteaza, fie ca a fost vorba de Mariana Pop, sotia lui Mircea Pop, care a scris o carte cu prorectorul Universitatii Tehnice, Mihai Iliescu, fie ca a fost vorba de Ramona Pop care l-a consiliat pe omul de afaceri iesean Iulian Dascalu, oricare membru a clanului Pop a reusit sa fie la momentul potrivit si la locul potrivit. Dosare fabricate ciudat, interese si prietenii ascunse, cercetari favorizante si alte ilegalitati au fost comise de familia Pop de-a lungul timpului. Daciana Deritei, nascuta Pop, este procurorul care a instrumentat cazurile Gazeta si Paszkany, iar una dintre partile vatamate, Iulian Dascalu, este aparata de un alt membru al familiei Pop. Ca sa nu mai zicem nimic ca Arpad Paszkany a fost achitat definitiv, iar Liviu Man a ajuns in ultima faza la CEDO. Pe de alta parte, Dascalu mai are un proces care este judecat de sotia celuilalt procuror care a instrumentat cele doua cazuri mentionate anterior si colegul Dacianei Deritei, Mircea Hrudei, insusi seful DIICOT Cluj. Fostul decan al Facultatii de Drept din cadrul UBB este un alt membru al clanului Pop, dar si cel care colaboreaza cu avocata care il apara pe Dascalu. Pe alta parte, afacerile familiei Pop si-au intins tentaculele si peste celebra centura blestemata a Clujului, care s-a surpat de doua ori pana in prezent, cu toate ca contribuabilii au platit de trei ori pretul initial.

Incompatibilitate, numele tau este Pop

Influenta familiei Pop s-a simtit chiar si in mediatizatele cazuri Paszkany si Gazeta. Astfel, desi miroase a incompatibilitate de la o posta, nimeni nu s-a sesizat ca familia Pop este atat pe partea care acuza in acele dosare, prin Daciana Deritei nascuta Pop, cea care a instrumentat dosarul, cat si pe partea care apara, prin avocata Pop, care a reprezentat interesele uneia dintre partile vatamate, Iulian Dascalu.  Suntem astfel curiosi daca procurorii ajung sa faca dosare pe motive reale si in interesul public, doar din acel motiv sunt subordonati asa-zisului Minister Public, ori dosarele se fabrica mai mult pentru ajutorarea rudelor? Ramona Camelia Pop a lucrat ca avocat pentru Iulian Dascalu, fiind angajata strict pentru tranzactia privind terenul de la CUG din 2007 dintre Iulius Grup si societatea South-East Euromentor (SEE). Conform avocatei, Dascalu a dorit initial sa se judece in procesele intentate de omul de afaceri clujean, insa in intalnirile cu avocatii sai s-a discutat ideea obtinerii unei suspendari a acestora, idee initiata de Constantin Iordachescu, la al carui birou de avocatura era Pop colaboratoare. Ideea a venit cand Dascalu si-a expus temerile legate de pierderea finantarii proiectului Iulius si de influenta lui Paszkany asupra instantei din Targu-Mures. Intrebata despre aceasta influenta, Pop a afirmat ca in afara de preschimbarea termenului si suspendarea cererii de judecata nu poate aduce nici o dovada a influentei lui Paszkany asupra instantei de la Targu-Mures.

Pila de la Consiliul Judeţean

O alta membra a celebrei familii Pop care „tragea” sforile la Consiliul Judetean Cluj este fostul secretar al judetului, Mariuca Pop. Aceasta lucra chiar in interiorul institutiei care i-a oferit prietenului Iulian Dascalu spatiul pe care a construit Iulius Mall. Dedicatia este si in ceea ce priveste contractul, cei de la Iulius Group platesc doar 3 euro pe mp intr-o zona buna a Clujului. Mai mult decat atat, contractul este tinut la secret. Vestea buna este ca in anul 2011 aceasta secretara a judetului s-a pensionat din cadrul institutiei, iar legatura familiei Pop din interiorul consiliului judetean Cluj nu mai este una existenta la momentul actual.

Nicoara a girat contractul

La Cluj-Napoca afacerea Iulius Mall a fost „parafata” de catre fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara (PNL). Secretizarea contractului ar putea aduce mari pagube Consiliului Judetean pe viitor, mai ales daca contractul nu este renegociat curand. La acea vreme secretarul judetului era Mariuca Pop.

Arestare marca Deritei (POP)

Daciana Deritei a mai facut o victima in persoana lui Crisan Petru. Acesta o acuza pe Daciana Deritei ca l-ar fi „aruncat” dupa gratii, acuzandu-l ca ar fi savarsit infractiunea de trafic de persoane. Potrivit lui Crisan, Daciana Deritei l-ar fi amenintat ca il va incarcera in cazul in care nu va da informatii despre anumite persoane implicate in alte dosare pe care aceasta le instrumenta. Crisan a refuzat si in consecinta procurorul Daciana Deritei a propus arestarea acestuia. In anul 2005, Petru Crisan a fost arestat pentru savarsirea infractiunii de trafic de persoane. Totusi, Crisan a declarat ca este nevinovat, el afirmand ca este victima unui complot pus la cale de procurorii DIICOT impreuna cu lucratorii de la BCCO Cluj-Napoca. „In 2005 am fost extradat din Ungaria in baza unui mandat emis pentru savarsirea infractiunii de trafic de persoane. Am venit de buna voie in tara, nu am opus rezistenta. Am fost preluat de procurorul DIICOT Cluj Daciana Deritei, care nu mi-a permis sa spun nimic in apararea mea la audierile preliminare. Dupa ce am stat o perioada la Parchetul Cluj, am fost transportat la sediul BCCO Cluj-Napoca unde comisarul Bogdan Sorin mi-a propus sa dau declaratii impotriva a patru persoane implicate in alt dosar. In cazul in care scriam dupa dictare ce imi spuneau ei (lucratorii BCCO, n.r.), ei ar fi intervenit pe langa procurorul Deritei, iar eu urmam sa fiu judecat in stare de libertate, urmand ca pedeapsa sa fie extrem de mica. Problema este ca eu cunosteam doar una dintre cele patru persoane de care ei mi-au zis. Totusi, si pe aceea o cunosteam foarte putin si nu stiam nimic compromitator despre ea. In aceste conditii le-am zis ca nu am ce sa declar. Acest lucru i-a enervat pe politisti, iar acestia mi-au spus ca vor face in asa fel incat sa stau cel putin cinci ani dupa gratii. Acest lucru s-a intamplat, instanta acordandu-mi pedeapsa de cinci ani cu executare ”, a spus Crisan.

Relaţia Podaru-Pop

Ovidiu Podaru este conferentiar la facultatea de Drept si a fost o mare parte din viata sa subordonat fostului decan, Liviu Pop, care are relatii indirecte cu Iulian Dascalu. Podaru este avocatul celor de la Iulius Mall in procesul care se va judeca la Cluj-Napoca si care va fi hotarat de judecatoarea Maria Hrudei.

Mircea Pop a ramas şomer

Proiectantul centurii Valcele Apahida, drumul care ar fi trebuit dat in folosinta la un pret de trei ori mai mic, este societatea clujeana DP Consult, detinuta pana nu demult de Mircea Pop. Acesta a vandut actiunile din cadrul societatii in momentul cand a ajuns director la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, dar a continuat sa pompeze bani in mod indirect pentru aceasta societate, prin intermediul subcontractarii. Mircea Pop a mai condus drumurile, insa la DRDP Cluj, si a fost director adjunct in cadrul CNADNR, adica institutia care a organizat licitatia pentru aceasta centura. Din cauza proiectului, centura Valcele-Apahida a ajuns sa coste peste 154 de milioane de euro, in situatia in care pretul initial era de 64 de milioane de euro. Intre timp, din cauza acestor nereguli “centura lui Manole” a ajuns subiect de plangere penala la Directia Nationala Anticoruptie. In Cluj Napoca, Mircea Pop face parte dintr-una din familiile cu cele mai multe relatii.

In anul 2006, pe vremea cand Emil Boc era pentru prima data ales primar in Cluj-Napoca, societatea DP Consult se ocupa de exproprierile terenurilor peste care urma sa treaca centura Valcele Apahida. La data respectiva, DP Consult castigase licitatia pentru proiectarea centurii si guvernul promisese ca va da circa 45 de milioane de euro pentru construirea ei. In mare parte, Emil Boc a trasat aceasta centura pe un studiu de fezabilitate comandat de Miron Mitrea pe vremea cand acesta era ministrul Transporturilor si PSD-istii, care conduceau Clujul, ii cereau lui Mitrea sa dea bani pentru acest proiect. Traseul Valcele-Apahida are o lungime de 23,612 km, studiul de fezabilitate a fost facut in 2004, adica in faza incipienta a proiectarii drumului, iar in 2006 studiul de fezabilitate a fost actualizat si avizat de CNADNR.

Firma şefului, favorita non-stop

Societatea DP Consult a fost o lunga perioada de timp abonata banilor publici şi a lucrat in toate proiectele majore de infrastructura din Romania. Mircea Pop, cu sprijinul PSD, a reuşit sa primeasca contracte peste contracte de la CNADNR şi de la toate Direcţiile Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) din Romania. Chiar daca Pop susţinea la vremea preluarii portofoliul de director ca a vandut societatea DP Consult, aceasta aparea in continuare pe lista acţionarilor, iar schimbarea nu a survenit in monitorul oficial. Firma DP Consult a lucrat ca şi sub-contractant la Autostrada Timişoara-Arad pentru societatea Egis Romania, deşi la un moment dat era pe cealalta parte a baricadei cu aceasta societate. Chiar directorul DRDP Timiş, Ioan Ambruş (PNL), ne-a marturisit anterior acest lucru, insa a declarat ca nu ştie a cui este societatea DP Consult. Culmea este ca firma era chiar a şefului sau de la acea vreme, Mircea Pop. Chiar de la momentul cand a ajuns la carma CNADNR, Mircea Pop, a inceput imparţirea banilor catre apropiaţii PSD. Mai precis, sutele de milioane au ajuns in conturile firmelor social-democrate prin intermediul unor proceduri care nu au constat in licitaţii, ci au fost atribuite printr-o negociere.

Contracte in stilul Oprişan

Societatea Luconsa BM a primit un contract de 920.000 de ron prin anunţul de atribuire 126747/20.07.2012. Contractul a fost atribuit prin negociere fara anunţ de participare, iar drept justificare, cei de la CNADNR au folosit urmatorul motiv: “justificarea alegerii procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare: Produse cotate si achizitionate la o bursa de marfuri.” Criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scazut. Pentru acest contract nu s-a organizat o licitaţie electronica. Contractul a fost atribuit pe 29.06.2012. Oficialii CNADNR au primit o oferta şi aceeaşi oferta a fost declarata admisibila şi caştigatoare. Firma Luconsa BM are relaţii care se invart in apropierea Consiliului Judeţean Vrancea, condus de baronul local al PSD, Marian Oprişan. Societatea a prins mai multe contracte de asfaltari in municipal Bacau. Proprietarul societaţii este Constantin Bojian, care in 2005 era administrator special al societaţii Drumuri şi Poduri SA, societate in subordinea Consiliului Judeţean Vrancea.  Bojian avea legatura şi cu o societatea care dorea sa privatizeze societatea pe care o conduce, respectiv Vega 93 SRL Galaţi. O coincidenţa semnalata inca de pe atunci de presa locala era ca avocatul lui Marian Oprişan, Alexandru Balan, era la vremea respectiva asociat in cadrul societaţii Vega ’93.
Societatea Vega’93 a primit şi ea un contract frumos de la Mircea Pop, şeful CNADNR. Mai precis, in 10 iunie 2012 Compania Naţionala a cumparat mixtura asfaltica in valoare de 427.200 lei. Societatea Vega ’93 a avut o cifra de afaceri fulminanta de 361 de milioane, iar profitul s-a ridicat la 28 de milioane. Societatea este deţinuta de catre Ionuţ Istrate, Anca Lefter, Maricel Pacurariu, Tincuţa Sirbu, Viorel Raşcanu. Firma Vega ’93 este considerata firma apropriata primariei din Galaţi.
Suntem curiosi cand se va termina cu adevarat dinastia familiei Pop si cand va deveni justitia din Cluj cu adevarat independenta de acesti oameni…
 
Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.