Stereotipul „blondă proastă” este pur și simplu nefondat, arată un studiu efectuat de către un grup de oameni de știință de la Universitatea din Ohio și publicat recent în jurnalul „Economics Bulletin”.

Conform cercetătorilor, nivelul IQ-ului blondelor este, contrar așteptărilor noastre, mai mare decât cel al persoanelor de sex feminin care au alte nuanțe de păr, scrie sciencedaily.com.

Studiul, condus pe 10.878 femei din Statele Unite ale Americii, arată că femeile care au declarat că sunt blonde natural au avut o medie de IQ cu 3 puncte mai mare decât cea a brunetelor. Din datele studiului reiese că media nivelului IQ al blondelor este de 103,2, prin comparație cu satenele-102,7, roșcatele-101, 2 și brunetele-100.5.

În timp ce glumele cu blonde pot părea inofensive pentru unele persoane, trebuie să conștientizam că astfel de glume au implicații reale în viață de zi cu zi, formează stereotipuri și sunt discriminatorii, este de părere Jay Zagorsky, unul dintre autorii studiului.

„Cercetările noastre arată că astfel de stereotipuri au o mare influența pe piață muncii, la angajare și la oferirea de măriri salariale, precum și în alte contexte sociale. Acest studiu oferă dovezi convingătoare că nu trebuie să existe nicio discriminare fondată pe nivelul de inteligență împotrivă persoanelor cu părul blond,” declară Jay Zagorsky.
Deși studiul arată că nivelul mediu de IQ al persoanelor cu părul blond este mai mare decât al celor cu alte nuanțe de păr natural, această concluzie nu este relevanță din punct de vedere statistic, conform autorului. „Nu putem spune că blondele sunt în general mai inteligențe decât restul, însă putem spune că știm că nu sunt mai proaste,” adaugă acesta.

Conform unui studiu efectuat în urmă cu mai bine de 30 de ani, rezultatele sunt similare atunci când vine vorba despre testarea persoanelor de sex masculin: bărbații cu nuanțe deschise ale părului au avut rezultate aproximativ egale cu cei care au alte nuanțe de păr. Datele acestui studiu au fost obținute prin intermediul unui sondaj de opinie efectuat la nivel național în Statele Unite ale Americii la care au participat persoane cu vârste cuprinse între 14 și 21 de ani, intervievate pentru prima data în anul 1979. Un an mai târziu, în 1980, participanții la studiu au efectuat testul de calificare utilizat de Pentagon pentru a determină inteligență recruților, care constă în principal în examinarea cunoștințelor de matematică și gândire aritmetica.

Revenind la cercetarea de față, este mai puțin probabil că femeile blonde să facă parte din categoria cu un nivel de IQ scăzut, însă studiul nu poate face dovadă unei asocieri la nivel genetic între culoarea naturală a părului și nivelul de inteligență al unei persoane.

„Dacă blondele sunt în avantaj, acest lucru ar putea fi datorat faptului că au crescut în familii în care au fost stimulate intelectual,” afirmă autorul studiului.

Sursa: hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.