Pompierii clujeni intervin în acest moment pentru stingerea unui incendiu la rampa dezafectată de deșeuri de la Pata Rât, rampă administrată de RADP Cluj.

Din 2016, periodic, la Pata Rât izbucnesc incendii care coincid cu momentele în care este depășită capacitatea de stocare a rampei. Până acum, niciodată nu a fost identificată nici măcar o persoană vinovată de provocarea incendiului, în toate cazurile concluzia fiind de ”combustie spontană”. Ținând cont de faptul că ultimele zile în Cluj a plouat abundent pare greu de crezut că incendiul a fost cauzat de aceeași ”combustie spontană”, ca până acum de aproape 8 ani.

Cel mai mare incendiu a fost în 2018, când incendiul a cuprins o suprafață de peste 3.500 mp din rampa de deșeuri.

În același an, în luna octombrie, alte două incendii au izbucnit la Pata Rât, în două zile consecutive, iar în aprilie 2018 a fost un alt incendiu în zonă.

În 2017, Ion Moldovan, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Cluj, spunea că prea e bătător la ochi: doar până acum, în acest an, numărul intervențiilor la rampa temporară de deșeuri ajunge la 29, în vreme ce anul trecut la toate rampele numărul incendiilor era de 15. În plus chiar în perioada incendiului și chiar doar în acea zonă camerele de supraveghere nu funcționează, “așa a fost la ultimele trei incendii”, spune el.

“Anul trecut au fost 15 incendii în celelalte două rampe, anul ăsta 29 incendii – doar la rampa temporară”, spune Moldovan. Ce îl face să creadă că incendiile au fost pornite cu intenție? “Felul în care s-a manifestat incendiul, în zona în care a izbucnit incendiul camerele nu erau funcționale chiar în acel interval. Mai mult decât asta, amprenta incendiului: a pornit de jos incendiul și a urcat spre vârf. Arderea a fost una de suprafață, nu din interior. Deci au fost câteva incendii intenționate: camerele nu funcționau doar în intervalul acela și doar pe partea aia. La ultimele trei incendii așa a fost”, spune Moldovan. “Sunt lucruri care nu sunt OK acolo”, conchide el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here