Un incendiu major a izbucnit la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa. Acolo sunt internaţi pacienţi cu Covid-19.

Planul Roşu a fost activat. UPDATE ORA 12.30 Secţia ATI este distrusă de foc. Familiile pacienţilor morţi s-au strâns la spital, indignate şi îndurerate de cele întâmplate.

„Da, mama mea era în stare gravă, este foarte adevărat, dar cum e posibil să moară sufocată de fum, arsă? Ce spital e ăsta, ce ţară e asta, ce conducători avem? Îi doare în cur pe toţi!“, a strigat o tânără a cărei mamă se numără printre cei decedaţi. 

O altă femeie a venit de la Bucureşti să vadă ce se întâmplă cu sora ei. „Ea stătea la Năvodari, de aici de la spital mi-au spus că e în stare stabilă. Şi acum, e moartă în incendiu. Este inimaginabil!“, spune ea. 

UPDATE ORA 12.17 Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa deschide dosar pentru ucidere din culpă, vătămare din culpă şi distrugere calificată. 

UPDATE ORA 12.15 La faţa locului se deplasează de la Bucureşti specialişti ai Institutului Naţional de Statistică şi ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR.

UPDATE ORA 12.10 Conducerea spitalului, dr. Stela Halichidis, susţine că totul era în regulă în unitatea pe care o conduce de atîţia ani: „Toate deficienţele au fost remediate, totul era în regulă. Nu pot să dau declaraţii, mi-e rău, ce vreţi, să mor aicea?“ Mandatul său – evaluat cu nota maximă de către consiliul de administraţie – expiră în august 2022, a anunţat primarul Vergil Chiţac. 

UPDATE ORA 11.45 Lumea este revoltată, oamenii stau pe marginea perimetrului delimitat de pompieri şi de poliţişti privind cum cadavre carbonizate sunt scoase din curtea spitalului. Se strigă: „Criminalilor, mor oamenii din cauza voastră!“ 

UPDATE 11.35 Autorităţile confirmă că sunt 9 pacienţi decedaţi.Întregul spital a fost evacuat, iar incendiul a fost lichidat la ora 10:55. Au fost prealertate toate spitalele din judeţ pentru preluarea pacienţilor. Au fost solicitate forţe în sprijin de la judeţele Călăraşi, Galaţi şi Ialomiţa. 

UPDATE ORA 11.25 De la nivelul ISU CONSTANŢA au fost mobilizate la locul intervenţiei 10 echipaje stingere, 1 descarcerare, 2 autoscări, 2 autospeciale pentru transport victime multiple, 1 spital mobil, 8 ambulanţe SMURD tip B2, 1 ambulanţă SMURD tip C. Totodată, de la nivelul Serviciului Judeţean de Ambulanţă au intervenit 10 ambulanţe.

UPDATE ORA 11.20 În raportul de control făcut la secţiile ATI în 2020 după incendiul din Piatra Neamţ au fost semnalate deficienţe la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa. S-a constatat că nu funcţionează instalaţiile de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor. Instalaţiile electrice nu sunt verificate periodic de personal atestat, potrivit raportului.

UPDATE ORA 11.00 Ministerul Sănătăţii transmite că  în această dimineaţă se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane în ATI. Toţi pacienţii vor fi transferaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, la Spitalul de Pneumoftiziologie şi un spital mobil ISU.   

La solicitarea ministrului interimar al Sănătăţii, ai fost activate de către DSP Constanţa şi unitatile sanitare din Medgidia şi Mangalia, în caz de nevoie.   

Până la acest moment, 50 de persoane au fost evacuate şi transferate la alte unităţi spitaliceşti.  

UPDATE ORA 11.05 Premierul a fost informat despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa şi continuă să ţină legătura cu reprezentanţii MAI, Ministerul Sănătăţii şi cei ai prefecturii Constanţa.

În acest moment, este activată o celula de criză la MAI pentru a coordona intervenţia şi a se asigura că sunt evacuaţi pacienţii şi că sunt locuri pentru ei în alte spitale.

Premierul Florin Cîţu i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la faţa locului pentru a se asigura că operaţiunile de acolo se desfăşoară fără probleme. 

UPDATE: 10.45 Conform prefectului Judeţului Constanţa, patru persoane sunt decedate. Surse Digi 24 spun că ar fi vorba despre opt persoane care au murit. 

În proximitatea locului desfăşurării intervenţiei se instalează un spital mobil pentru triajul pacienţilor.

UPDATE ora 10.33 ISU Dobrogea confirmă faptul că sunt persoane decedate, dar nu se ştie exact numărul victimelor.

UPDATE 10.30 De la ISU Călăraşi se trimit în sprijin 7 ambulanţe SMURD şi 1 autospecială pentru transport victime multiple, iar de la ISU Ialomiţa se deplasează 1 ambulanţă SMURD şi 1 autospecială pentru transport victime multiple.

Ştirea iniţială: Pacienţii sunt evacuaţi de urgenţă din spital. Focul a izbucnit chiar în secţia ATI a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, care se află la parter. Bolnavii sunt scoşi pe geam.  Arde cu flacără deschisă şi degajări mari de fum. 

A fost activat Planul Roşu de Intervenţie, iar pompierii acţionează pentru evacuarea pacienţilor. Misiunea este în dinamică.

Sursa: adev.ro/r0ad0a

1 COMENTARIU

  1. Măsurile au fost efectuate. Incendiul a fost lichidat. Inclusiv pacienții. Terapia a fost intensivă. Urmează noi măsuri. Dosar pentru ucidere Boli Infecţioase pe fapte nu persoane, rechizitoriul va fi aiurea, instanța va remite dosarul la parchet, se va schimba greșeala cu una mai mare ce va diviza dosarul. Procuratoarea va clasa partea, a doua va fi discutată la sală, unde vor fi înlaturate probe, apoi fapte vor fi descontopite în individualitatea lor, iar dosarul va sta în soluționare. Unica faptă ramasă va fi cea greșit încadrată, apoi sesizată Curtea Constituțională Pentru Tergiversare, dosarul suspendat va fi reluat și se va constata că fapta nu prea există așa cum a fost încadrată. Se va decide suspendarea executării pedepsei pentru dosarul făcut contra faptelor, nu și a persoanelor ? Urmează noi măsuri …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here