Singura grădină zoologică din judeţ este închisă de mai bine de trei ani de zile datorită unor lucrări de construcţie care par a fi interminabile. Intrarea în insolvenţă a firmei care a câştigat licitaţia a creat probleme în procesul de reabilitare a grădinii zoologice, iar mutarea contractului pe societatea Romabelt a făcut ca firmele subcontractante care au avut lucrări să nu-şi primească banii. Printre ţepuiţi ar fi şi societatea Difo Construct,  care ar fi trebuit să îşi primească aproape 100.000 de lei.

 

Prejudiciul statului, verificat de ANAF

 

Proiectul de reabilitare a grădinii zoologice din Turda a început în iunie 2010 şi trebuia să fie finalizat în aprilie 2012. Autorizaţia de construire a expirat, dar nimănui nu îi pasă de acest lucru. Culmea este că a trecut mai bine de un an de la termenul de finalizare, iar lucrările continuă într-un ritm lent. Principala cauză a întârzierilor este faptul că antreprenorul general, Benzot Har, societatea care a câştigat licitaţia, a intrat în insolvenţă, iar contractul a fost într-un mod suspect predat la unul dintre subantreprenori, Romabelt. Insolvenţa societăţii Benzot Har este cu cântec, deoarece unii furnizori şi-au primit banii, iar unii nu. Mai mult decât atât, statul a fost prejudiciat, conform unor surse din domeniul construcţiilor, deoarece firmele private şi-au primit cu prioritate banii de la Benzot Har, pe când statul a rămas la masa credală. Cei de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vor trebui să cerceteze dacă statul a fost cu adevărat prejudiciat în acest caz.

Culmea este că proiectul de reabilitare a grădinii Zoologice din Turda este finanţat în proporţie de 75% de la Guvern şi 25% din banii administraţiei locale.

Societatea Benzot Har a câștigat licitația pentru extinderea și reamenajarea parcului zoologic din Turda pentru 7.842.109 lei, o sumă foarte apropriată de cea estimată, respectiv 7.842.872 lei. S-a făcut o licitaţie pentru a se economisi doar 753 de lei. La licitaţie au participat doar două firme. Culmea este că pe toată perioada contractului, unul dintre subcontractorii principali a fost societatea Roma Belt din Târgu Mureş, firmă care a apărut şi pe autorizaţia de construire, deşi pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) apare doar firma Benzot Har.

 

Lucrările suplimentate fără contract

 

Lucrările de la Grădina Zoologică din Turda par a fi deja suplimentate, fără a se organiza o procedură de licitaţie pentru acest lucru. Deşi lucrările sunt deja avansate, se pare că directorul Grădinii Zoologice a spus că este nevoie de mai mulţi bani decât la început. Deşi licitaţia a fost semnată pentru suma de 7,8 milioane de lei, directorul susţine că mai are nevoie de circa 9,3 milioane de lei. Din acest lucru poate rezulta doar faptul că lucrările au nevoie deja de o suplimentare. Când este vorba de bani publici se pare că suplimentările curg pe bandă rulantă şi că pentru acestea nu este nevoie de nici o procedură transparentă.

„Eu nu pot să deschid nici anul acesta Grădina Zoologică, voi avea nevoie de 20 de angajaţi pe posturi de îngrijitori animale. Cum o să îi angajez eu dacă posturile sunt blocate şi în cererile ce le formulăm trebuie să cerem mult mai puţine posturi? Nu pot să fac treabă cu un om sau doi. Am nevoie de 20 de angajaţi! (…) Anul acesta nu deschidem sigur. Trebuia să primim finanţare de la minister, dar ne-au tăiat din bani pentru mărirea salariilor”, a declarat Mate Csaba în luna aprilie, conform Citynews.ro.

În actul adiţional semnat de reprezentanţii municipalităţii din Turda se arată clar că Benzot Har a semnat un contract cu Romabelt pentru continuarea lucrărilor de la parcul zoologic din Turda. Culmea este că Romabelt a preluat doar lucrările, nu şi plăţile aferente acestui contract. Astfel, unii dintre furnizori nu şi-au primit banii de mai bine de un an de zile, iar cei de la Romabelt, deşi au încasat fonduri pentru anumite lucrări, nu vor să îi vireze la firmele care s-au ocupat de porţiunile respective de lucrare.

Surse din domeniul construcţiei ne-a declarat că unul dintre subantreprenorii celor de la Benzot Har este Difo Construct. Societatea este deţinută de Orazzini Franca, Luigi Bertagni şi Massimiliano Bertagni. Păcat că investitorii italieni din România îşi iau o ţeapă în eternul stil românesc. Societatea ar trebui să primească 89.000 de lei de la Benzot Har fără să punem la calcul penalităţile. De asemenea, ar mai fi plăţi de 14.000 de lei pentru balastru, cheltuieli care nu au fost recunoscute. Difo Construct s-ar fi înscris la masa credală la Benzot Har, dar nu i-ar fi acţionat pe cei de la Romabelt în instanţă.

“Un subcontractor din judeţul Harghita a fost plătit, iar ceilalţi doi au fost ţinuţi pe dinafară. Este treaba ANAF să vadă dacă au fost prejudiciaţi”, arată surse de pe piaţa construcţiilor.

 

Benzot Har este deținută de către Iosif Zoltan Borsody, Iosif Silye, Jozsef Sipos, Anton Molnar, Edit Kovacs, Mihai Siklodi, Hamar Eleonora Maria Szasz, Ilona Tunde Meckl, Zoltan Molnar, Dezideriu. Administratorul societății a fost până să intre în insolvență Iosif Zoltan Borsody, acționarul principal al companiei. Societatea Romabelt este deţinută de către Lajos Losonczi şi Margit Losonczi.

 

Cei 60 de păgubiţi

 

De dosarul de insolvență a societății Benzot Har se ocupă RVA Mureș Insolvency Specialists. BRD deține 3,87 din totalul creanțelor, Banca Comercială Română deține 72,04 procente. În total societatea a lăsat în urmă un număr de 60 de alți creditori care așteaptă să își primească banii din această insolvență sunt: Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Brașov,  Direcția Generală a Finanțelor Publice Harghita Miercurea Ciuc, Impozite, Taxe şi alte venituri din Municipiul Miercurea Ciuc, Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita, SC ATC System SRL Gheorgheni, SC Katerin Company SRL Ploiesti, SC Mechel Service Romania SRL Bucuresti, Sc Com Trade SRL prin Management, SC Matmikos SRL Sandominic, SC Domus Kosa SRL Sandominic, SC Harviz SA Miercurea Ciuc, SC Asco SA Miercurea Ciuc, SC Melinda-Impex Steel SA Odorheiu-secuiesc, SC Arnold SRL, SC Pangus Service SRL, SC Instel SRL Miercurea Ciuc, EFG Leasing IFN SA, SC Agroliv SRL, SC Ferner Bau SRL , SC Johnson Controls International Romania, SC Raiffeisen Leasing IFN SA, SC Eco Csilk SRL Sansimion, SC AG Instal Grup SRL Turda, SC Ben Mar Grup SRL Miercurea Ciuc, SC Edinco SA Cluj Napoca, SC Gheconstar SA Gheorgheni,

SC Harmonia SRL,  SC Harmonia Projekt-Bau SRL, E- ON Energie Romania SA, SC Euro Net SRL,

SC Rottco Consult, Coface Romania, SC Standard SRL, SC Difo Construct SRL, SC Nimbusz Trade SRL, Lex Fori IPURL, SC CVL Secund SRL, SC Gedako SRL, SC Regio Leasing IFN SA, SC Mecom Ciuc SRL, Karácsony Iosif, Benkb Alexandru si Benkb Éva Ecaterina, Bodor Eva Miercurea Ciuc, Borsody Zoltan Iosif, EFG Leasing IFN SA, SC Johnson Controls International Romania SRL, SC Regio Leasing IFN SA, Bodor Eva, Kacso Andrei, Incze Szilard, Antal Laszlo, Czeran Mihaly-Marian, Gego Emoke Katalin, Orban Erzsebet şi Antal Laszlo, Andras Magdolna (Furesz Magdolna) și Szucs Jozsef.

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here