Cornurile si laptele clujenilor nu au ajuns la destinatie in luna decembrie. 23.000 de elevi au avut de suferit. Motivul este ca firma care a castigat licitatia, Roland Impex, a intrat in insolventa.  Compania a fost detinuta de fostul viceprimar din Turda, Vicentiu Mircea Irimie, actualmente deputat PDL, care a vandut-o unor interpusi ai oportunistilor de la Succes Nic. Cu toate acestea, contractul de furnizare a cornurilor va fi continuat tot de Succes Nic in urma unui artificiu financiar facut de gorjeanul Nicolae Sarcina. Culmea este ca cei de la Succes Nic au in spatele lor fosti sefi ai SRI si importanti oameni din mediul politic.

Viceprimarul Turzii din 2011, Vicentiu Mircea Irimie, a vandut la acea vreme firma Roland Impex catre cei de la Succes Nic. Experti in preluari dupa ce au profitat de falimentul celor de la Pic, cei de la Succes Nic incearca sa bage o noua firma concurenta in faliment pentru a ramane singurii pe piata. Din pacate, preluarea a fost facuta de interpusi si nu de actionarul principal si unic Nicolae Sarcina, caci altfel ar fi trebuit avizata de Consiliul Concurentei. Si in acest caz, Consiliul Concurentei ar putea urmari cum eliminarea acestui concurent ar putea apropria piata panificatiei din judetul Cluj de un posibil monopol.

Abonati la banii publici

Cei de la Succes Nic au castigat diverse licitatii in judetul Cluj dupa preluarea din 2011.  Primul lor contract a fost chiar in luna februarie a acelui an, cand Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii le-a acordat un contract de 89.400 de lei. O alta institutie publica care a acordat contracte aceleiasi societati este Ministerul Apararii – Spitalul Militar de Urgenta "Dr. Constantin Papilian" Cluj-Napoca (U.M 02454), mai precis valoarea actului fiind de 12.160 lei. SCOALA DE AGENTI DE POLITIE SEPTIMIU MURESAN CLUJ-NAPOCA  le-a acordat doua contracte: unul de 107.956 lei pentru chifle de 50 de grame si inca un contract de 5.700 de lei pentru acelasi scop. Contractele au fost semnate in doua zile consecutive, respectiv pe 15 si 16 iunie 2011. Spitalul municipal din Dej este o alta institutie publica care a apelat la serviciile celor de la Succes Nic in ceea ce priveste un contract pentru paine si produse de panificatie  in valoare de 188.684 lei. Spitalul municipal din Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii, Directia generala de asistenta sociala si pentru protectia copilului, Scoala de Agenti de Politie (din nou), Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, Inspectoratul de Politie al Judetului Cluj si Directia generala de asistenta sociala si pentru protectia copilului (din nou) sunt alte institutii publice care le-au acordat contracte celor de la Succes Nic.

Teapa cu Lafarge

Peste 285 miliarde lei vechi urma sa primeasca LAFARGE doar de la Complexul Energetic Turceni, incepand din vara anului 2011, in schimbul calcarului necesar in operatiunile de desulfurare. O licitatie pentru un contract similar este in derulare acum la Complexul Energetic Rovinari, se arata intr-un articol din 2011 de pe gorjnews. Urmeaza, la rand, Complexul Energetic Craiova. Daca nu se face desulfurarea, acesti giganti energetici se inchid. Una peste alta, o afacere ce depaseste 1000 de miliarde de lei vechi, care mergea ca unsa pentru cei de la LAFARGE, pana cand in scena si-a facut intrarea, adus de mirosul banilor, Nicolae Sarcina. Cum-necum, omul de afaceri tocmai si-a adjudecat mai mult de jumatate din Cariera Suseni, singura sursa din zona de calcar de puritate maxima pentru care, ati vazut, cele trei complexe energetice platesc peste 1000 miliarde de lei vechi. Desi detin o licenta exclusiva de exploatare a Carierei Suseni, emisa de statul roman, valabila pana in 2019, specialistii LAFARGE, neobisnuiti cu manariile de pe plaiurile gorjene, au ramas cu gura cascata si inca nu inteleg ce li s-a intamplat.
Cronologic, in 1999 Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) emite pentru Lafarge licenta de concesiune pentru exploatarea Carierei Suseni, de circa 86 de ha, valabila pentru o perioada de 20 de ani contractuali, cu drept de prelungire. Licenta este aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 693/2000. Mai mult, potrivit punctului de vedere al companiei LAFARGE, solicitat de GORJNEWS,  „prin contractul de privatizare a ROMCIM S.A., din 1997, statul roman a garantat LAFARGE drepturile de exploatare si folosinta asupra carierei Suseni”, se arata in continuare pe Gorjnews. In ianuarie 2009, Tribunalul Gorj respinge definitiv si irevocabil solicitarea Obstii „Valea Susenilor” de a fi pusa in posesie pe o suprafata importanta din cariera Suseni.

De aici, lucrurile o ia la vale

La finele lunii decembrie 2010, in care se parafase si licitatia de la Complexul Energetic Turceni, Consiliul Local Runcu emite o hotarare prin care transfera 47,5 ha din Cariera Suseni in domeniul privat al primariei. In sedinta Consiliului Local Runcu din ianuarie 2011 s-a emis o hotarare prin care s-a autorizat organizarea licitatiei pentru inchirierea celor 47,5 ha de teren, stabilindu-se, totodata, pretul de pornire de 84 milioane lei vechi / ha / an.
In editia din 8 februarie  a cotidianului GORJ DOMINO, este inserat un anunt conform caruia „Consiliul Local Runcu organizeaza, in data de 28.02.2011, licitatie publica in vederea atribuirii prin inchiriere a unei suprafete de 47,5 ha, in vederea exploatarii de materiale minerale, pe o perioada de 10 ani.” O prima obiectie: legea 50/1991 obliga autoritatea contractanta sa publice astfel de anunturi „in cel putin doua ziare de larga circulatie”. Pe ruta Adi Campeanu, primarul comunei Runcu – Nicolae Sarcina, viitorul castigator al licitatiei, a aparut deloc intamplator cotidianul cu pricina, detinut de ex-seful SRI Gorj, Ion Faget, zis „Doru”. Am mai scris, dar repet, pentru ca e incredibil: dupa ce in 2010 a cerut o juma’ de an, in Gorj Domino, arestarea lui Nicolae Sarcina, acum Faget pazeste in asociere cu Sarcina mai multe obiective economice din Gorj si zonele limitrofe, incepand cu Complexul Energetic Turceni.

De altfel, documentatia premergatoare licitatiei a fost foarte firava. Astfel, nu a existat un caiet de sarcini, nu s-au emis instructiuni privind modul de elaborare si prezentare a ofertelor, nu s-a cunoscut metoda de licitatie publica aplicata (licitatie sau cu strigare), nici pasul de licitatie, iar contractul de inchiriere propus a fi incheiat a fost citit abia inaintea inceperii licitatiei. Una peste alta, o licitatie organizata ca la adunat de prune, ca sa castige unul de-al casei. Daca e cineva care nu stie, Nicolae Sarcina e originar din comuna Runcu, multe dintre firmele sale fiind inregistrate chiar in localitatea de bastina.

Cum a decurs licitatia?

S.C. SUCCES NIC COM S.R.L. a ofertat 8.400 lei / ha / an. S.C. CARIERE PLUS S.R.L. (membra a grupului Lafarge in Romania) a ofertat 8790 lei / ha / an. La a doua strigare, Nicolae Sarcina a oferit 9180 lei / ha / an, iar reprezentantii LAFARGE s-au oprit formuland o serie de obiectiuni. In principal, acestia au sustinut ca era de asteptat sa participe la o negociere directa, avand in vedere ca LAFARGE este „detinatoarea exclusiva a licentei de exploatare si ca S.C. SUCCES NIC COM S.R.L. sau o alta societate nu poate participa la licitatie in lipsa unei astfel de licente.” Potrivit Legii minelor nr. 85/2003, exploatarea resurselor minerale din subsolul tarii „se realizeaza pe baza unei licente exclusive acordate pentru oricare dintre resursele minerale descoperite in perimetru, la cerere, persoanelor juridice romane sau straine interesate”. In opinia reprezentantilor LAFARGE, faptul ca acea licenta are caracter exclusiv, impiedica obtinerea de catre orice alta entitate a dreptului de a exploata resursele minerale aferente suprafetei de teren in chestiune.

Poate fi licentiata S.C. SUCCES NIC COM S.R.L.?

Pe de alta parte, LAFARGE nu se incadreaza in niciuna din situatiile in care, conform aceleiasi legi, i s-ar putea retrage licenta de exploatare pentru a fi acordata, ulterior, catre firma lui Nicolae Sarcina. Totusi, legea nu este foarte clara, stipuland la art. 18 ca licenta de exploatare se acorda si „castigatorului unui concurs public de oferta, organizat de autoritatea competenta in conditiile prezentei legi”. Din aplicarea exclusiva a acestui paragraf, rezulta ca si S.C. SUCCES NIC COM S.R.L. ar putea obtine licenta de exploatare.

Un alt semn de intrebare: din moment ce, potrivit legii minelor, „resursele minerale situate pe teritoriul si in subsolul tarii (…) fac obiectul exclusiv al proprietatii publice si apartin statului roman”, cum poate o primarie sa organizeze licitatie pentru a stabili cine exploateaza un bun care nu-i apartine, fiind, evident, proprietate a statului? Cel mult Primaria Runcu ar fi putut licita coaja, nicidecum miezul…

Daca pute si ati deschis geamul, inca n-ati mirosit nimic

Imediat, LAFARGE a contestat la Judecatoria Targu Jiu modul de desfasurare a licitatiei, solicitand anularea acesteia. Primul termen va fi la 21 aprilie a.c. Adi Campeanu nu a pierdut nici el vremea. A semnat, la 10 martie, contractul de inchiriere catre S.C. SUCCES NIC COM S.R.L. a celor 47,5 ha de cariera. De altfel, Sarcina a si operat plata pe primul an de zile si, din informatiile noastre, a apasat butoanele necesare pentru a-i fi eliberata de catre ANRM licenta de exploatare, in doi timpi si trei miscari.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.