Vechile personaje politice încep încet să se scufunde în favoarea unor oameni cu viziune. România are nevoie de oameni noi și, mai cu seamă, de oameni buni și competenți în politică. Gazeta de Cluj l-a intervievat pe Andrei Maxim pentru a afla mai multe despre cum vor reprezentanții partidului Partidul Mișcarea Populară (PMP) să aducă un suflu de curaj politicii actuale, îmbibată de pasivitate.

Clujean născut la Spitalul Stanca, crescut pe străzile din Mănăștur, Andrei Maxim are și studii superioare în cadrul Facultății de Horticultură Cluj-Napoca (Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară), dar și un cumul de experiențe vaste, dobândite pe parcursul celor 16 ani petrecuți în străinătate. În continuare veți afla care sunt planurile acestuia pentru următorii ani ca deputat.

Reporter: Sunteți la prima candidatură. Ce vă recomandă pentru un loc în Camera Deputaților?

Andrei Maxim: Fac politică de aproximativ 20 de ani și am început de jos, de la lipit afișe până când am ajuns unde sunt în prezent. Mai exact, dețin o funcție de secretar general al partidului PMP Cluj. Am ajuns la nivelul la care pot să am pretenția să candidez. Până acum m-am concentrat doar pe antreprenoriat. În România nu am mai fost angajat din anul 1999. Am fost plecat și 16 ani în străinătate, dobândind o experiență vastă de viață și nu numai. Am fost la Partidul Democrat Liberal (PD), unde am făcut multă politică și am învățat multe, iar acum am pus în practică. Sunt o prezență care a crescut foarte mult în ultimii ani. Părerea mea este că a fost vorba de o muncă în echipă. 

Reporter: Considerați că munca de echipă este secretul către succes în politică?

Andrei Maxim: Doar prin muncă de echipă poți face reforme și poți îndrepta lucrurile spre mai bine. Fără muncă în echipă nu reușești. Când transformi un partid într-un SRL pe nume propriu, se întâmplă ce are loc și la ora actuală în România. 

Reporter: Ce părere aveți despre clasa politică actuală? Ar fi sau nu ar fi nevoie de o reformă politică și de ce?

Andrei Maxim: În mod cert. Partidul începe prin a schimba Constituția pentru că numai prin schimbarea Constituției se poate aplica acel Referendum pentru trecerea la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari la 300. Nu vorbim despre a merge în Parlament și a da o lege pentru că legea există deja. Referendumul a fost validat, dar e vorba de un referendum cu 300 de parlamentari, iar Constituția prevede că Parlamentul e bicameral. Astfel, lucrurile se bat cap în cap. 

Reporter: Ce ar aduce nou PMP-ul? Care ar fi principalele obiective?

Andrei Maxim: Vreau să mă implic în HoReCa, vreau să fac o lege clară pentru sectorul HoReCa, pentru vânzarea de alcool și altele. Am un proiect de lege foarte bun, în care am ținut cont și de tot ceea ce am învățat și din străinătate, referitor la cum poți aduce bani la buget și tot ce trebuie. Acestea ar fi obiective personale. 

Eu sunt și Stan pățitul. Am deschis un restaurant chiar înainte de pandemie, o investiție de zeci de mii de euro, iar în luna septembrie am dat înapoi pentru că nu aveam ce să fac cu toate pierderile.

Referitor la colegii mei, domnul Dorinel Munteanu a avut un succes enorm. Am fost la foarte multe școli de sport împreună, mai ales la școli de sport pentru copii. În Cluj le-am acoperit pe toate. Dumnealui vrea să schimbe Legea Sportului. Oamenii se bucură enorm când îl văd, îi spun problemele care sunt, precum că nu sunt terenuri de joacă, nu au echipamente, nu au nimic din ce este necesar pentru a-și desfășura activitatea. Fotbalul juvenil este o problemă pe municipiu, în cazul comunelor nici nu mai ridicăm problema – cu excepția a două sau trei comune care au terenuri. În municipiu, dacă părinții nu susțin cu bani antrenamentele, nu ai nicio șansă la ora actuală. De la Legea Sponsorizării până la infrastructură, cum să facă firmele, să le poată cotiza, domnul Dorinel Munteanu își propune să pună în aplicare un proiect foarte amplu.

Domnul profesor Avram Fițiu are un proiect pe partea de Agricultură, pe partea ecologică, implicând produse eco. El și-a lăsat amprenta în multe lucruri. Chiar și în cazul Lunei Solai, toate promisiunile făcute le-a dus până la capăt, e un om de cuvânt. A făcut mai multe școli de antreprenoriat în comunele limitrofe Clujului, unde îi învață pe tineri cum să aplice diferite fonduri pe partea de agricultură, cum să-și dezvolte proiectele.

Suntem axați pe sport, agricultură și HoReCa, pe lângă restul obiectivelor de partid. 

Reporter: Cum mai plănuiți să îi ajutați pe români și, implicit pe clujeni, din postura de deputat, folosindu-vă de experiențele acumulate în străinătate?

Andrei Maxim: Unul dintre proiectele mele este să ajut cât mai mulți români să vină acasă. A fost la un moment dat un fel de start-up pentru Diaspora, am auzit de idee ca și proiect, dar nu am auzit să se pună în aplicare. Am foarte mulți prieteni în străinătate – Irlanda, Franța, Spania, Italia, etc – dar niciunul dintre ei nu au venit acasă, deși își doresc acest lucru. Vorbesc cu ei și mă întreabă Cum e să fii acasă? Am ceva de făcut? Cum m-aș putea descurca acasă?

Dacă le oferi facilități românilor, vin, pentru că o persoană care a stat 10 ani minimum în străinătate are un apartament, o casă, deci nu vine să muncească să își plătească o chirie, în marea majoritate. 80% dintre ei au proprietăți aici, dar întrebarea care se ridică este ce muncesc ei dacă se întorc. 

În Irlanda, un job în HoReCa pornește de la 3.000 de euro salariu lunar. În România primești un salariu de 1.500 lei și poate cu ce mai faci tu, ajungi la 3.000 de lei. Nu este deloc avantajos, iar condițiile de aici nu se compară cu cele din străinătate. Acolo pauza e pauză, programul de lucru e fix. 

Dețineam funcție de conducere, eram manager general la un restaurant, și de 2 ori am fost sunat în afara programului de lucru, timp de 5 ani de zile. M-au sunat pentru că erau urgențe care trebuiau rezolvate, dar chiar și atunci își cereau scuze că m-au sunat în timpul meu liber, în condițiile în care eu ocupam o funcție de conducere.

Când vine românul în condițiile din țară, dacă e să le comparăm cu cele din străinătate, nu e bine. 

Reporter: Pe care dintre proiectele enumerate anterior îl considerați cel mai ambițios?

Andrei Maxim: Proiectul pentru HoReCa, iar pentru el îmi voi dedica tot timpul. Sunt sute de mii de angajați care acum sunt afectați, zeci de mii de afaceri care sunt pe butuci. Dacă merg acum în centru, îmi vine să plâng când văd câte spații s-au golit. Acum un an nici nu îți închipuiai că s-ar goli locurile respective, fiindcă sunt acolo de ani de zile. Chiar dacă se lucrează pe delivery, nu faci bani, pentru că lucrăm pe niște platforme de tip FoodPanda la care plătești taxe de 30% plus TVA. Astfel, la 100 de lei vânzarea, 40 de lei plătești taxe și rămâi cu 60 de lei. Din suma aceasta, dacă mai scazi ambalaje, cheltuieli, ieși pe minus. Rămâi pe piață doar ca să nu-ți închizi afacerea. De aceea și eu, în septembrie, am renunțat, cu toată pierderea. Nici nu apucase să se usuce vopseaua pe perete. A fost ghinion. 

Dacă nu ai parte de susținere, nu poți supraviețui. Părerea mea e că dacă n-am destui bani, nu mă apuc eu să fac avioane, să spun că dau 150.000 de euro, la altul 200.000… Într-adevăr, unii o să primească aceste sume, oamenii lor, nu eu sau colegii mei din Cluj. Dacă era după mine, mă gândeam așa – Avem o problemă. Câte firme sunt în Cluj-Napoca? Cât costă chiria? Ce scrie în contractul înregistrat la Finanțe, în primul rând? 

De ce se poate, de exemplu, în Ungaria, iar la noi nu? Primăria Cluj-Napoca a luat chirie de la oamenii din Piața Muzeului și Unirii când toate restaurantele erau închise. Despre ce vorbim? Și le-a luat 17.000 de lei – atât costă chiria în Piața Muzeului – în plină pandemie, când era totul închis, iar profitul era 0. Nu e în regulă.  Legile date nu au fost spre ajutorarea proprietarilor. Primăria ar fi putut să lase și ea prețul chiriilor la jumătate sau să-i ajute cumva. Acesta este proiectul pe care eu vreau să-l gestionez. 

Reporter: Ce părere aveți despre felul în care a fost gestionată situația pandemică actuală?

Andrei Maxim: Pentru noi a fost dezastru. Granturi și tot ce au mai promis autoritățile au fost praf în ochi. Am aplicat pentru granturi, însă tot timpul s-a schimbat regula în timpul jocului și nu am reușit să le obținem. Au fost numai cheltuieli cu firme de consultanță, nimic concret.

Am o soră în Irlanda care, când a intervenit toată nebunia cu pandemia, a depus o cerere și după o săptămână a primit 50.000 de euro ca să-și vadă de business, să-și poată plăti chiria și ce mai trebuie, fără cheltuieli pe firme de consultanță. Nu s-a mers nici pe principiul Primul venit, primul servit. Aceasta este una dintre cele mai mari prostii care s-au făcut în România. Politicienii au făcut respectivele intervenții absolut cu dedicație. N-am auzit pe nici unul dintre prietenii mei care au firme în Cluj-Napoca, în domeniul HoReCa, să ia granturi. Au promisiuni, au scos o căruță de bani din buzunar pentru firme de consultanță și nu s-a rezolvat nimic și tot plătesc, plătesc… Unul dintre ei are 34 de angajați și nu-i bagă în șomaj numai ca să ajungă la granturile despre care menționam. La un moment dat a zis că renunță pentru că ar fi nevoit să plătească taxe care ar întrece până și granturile promise. 

“Ajutoarele” acestea sunt efectiv praf în ochi. Azi au făcut legea, au cerut certificat albastru și imediat au închis eliberarea certificatului. Cum vine asta? Dacă nu am scos certificat albastru înseamnă că nu am fost afectat? 

La început se vorbea despre creditele pe care le primeai prin intermediul băncilor, te calificai, aveau niște condiții greu de aplicat pentru ele. La un moment dat, trecând prin asta personal, eram eligibili și imediat am devenit neeligibili. Am ajuns la concluzia că dacă ai bani și poți fi relaxat și poți să îți desfășori afacerile, poți să iei și granturi și credite și de toate, însă dacă nu ai bani și ai nevoie de ei, poți să uiți de ajutor.

Am vorbit cu foarte mulți oameni care lucrează în HoReCa, din Cluj. Cunosc care sunt problemele și știu cum să le combat, cum să ajut. Ce se întâmplă este horror. Lucrurile acestea m-au împins să mă implic în privința asta, de 16 ani asta fac. Tot în HoReCa am lucrat, în restaurante.

Reporter: Faceți parte din figurile politice tinere totuși. Credeți că ați întâmpina probleme la capitolul acesta? Cum priviți diferențele de mentalitate dintre dumneavoastră și generațiile mai vârstnice?

Andrei Maxim: Nu cred că aș întâmpina probleme la capitolul acesta. Sunt un om care se poate apleca spre oameni, care ascultă și e dispus să înțeleagă și să vină cu soluții. Am și studii superioare, am locuit și 16 ani în Diaspora. Am lucrat la niște joburi respectabile, am avut funcții mari acolo, am vorbit la emisiuni. Am, așadar, o experiență vastă în spate. Am vrut, în schimb, să vin acasă. Nu mai vreau să ies din țară. Am câțiva ani de când nici în vacanțe nu am mai mers în străinătate – o singură dată am mers în Malta, din 2015, și o dată în Ungaria. În rest, am colindat țara în lung și-n lat: deltă, munte, mare, tot ce am putut. 

Reporter: Ce puteți spune despre campania de anul acesta? Ați avut parte de suport, ați întâmpinat probleme?

Campania actuală, campania anului 2020 a fost una extrem de grea. A venit Dorinel Munteanu de la București pentru a candida la Senat, el candidează din postura de clujean adoptat. Are apartamente în Cluj de când a jucat la CFR, a ținut legătura cu Clujul, deci nu a fost străin de el, de aceea a venit să candideze de aici, de pe locul 1 la Senat. 

Un om foarte harnic, muncește enorm, numai campanie am făcut cu el, o campanie extraordinar de grea. În frig, cu covid. Orașe, municipii în carantină – a fost foarte greu. Online-ul e așa cum e, fără un mandatar, fără buget nu ai cum să faci campanie. Televiziune zero, pentru că dacă nu plătești nu îți face nimeni campanie. 

La Camera Deputaților îl avem pe domnul Avram Fițiu, care este profesor universitar la Facultatea de Horticultură. El a mai lucrat pentru stat, dar nu a avut funcții politice, din câte știu eu, la nivel de deputat, funcții de partid. 

Este prima oară când mă implic să fac ceva, să muncesc la stat, să fac ceva care să nu fie în domeniul privatului. Dar sunt acolo pentru privat, pentru HoReCa. 

Bugetul nostru pentru campanie a fost 0. Președintele nostru, al partidului, domnul Lungu, a mers la Sălaj. Candidează acolo, iar pe noi, aici, ne-a lăsat cu buget 0! Cu o săptămână înainte de a pleca ne-a zis “Asta este!”. Nici măcar sediu nu am avut. 

Am făcut multe campanii de-a lungul timpului, dar aceasta a fost cea mai grea. 

Am reușit să facem o campanie personal, de la ușă la ușă. Ce pot spune e că oamenii sunt foarte supărați. Autoritățile și-au bătut joc de producători. Stăteau înghețați vârstnici la 70 de ani, pe taburete, și vindeau cașcaval. Despre condițiile igienico-sanitare nu mai pomenesc, lipsesc cu desăvârșire. 

Eu, personal, sunt șocat de ceea ce se întâmplă. Partidul Național Liberal va pierde foarte mult, din punctul meu de vedere, la aceste alegeri. 

PMP este un partid care merge pe varianta de a vota omul. Pentru că dacă te uiți la afișele fiecărui partid – PSD nu are om pus pe el, doar sigla PSD-ului; USR la fel; PNL îi are pe toți, dar cu primii 3 în față: Boc, Buda și Tișe.

Sunt curios ce se va întâmpla. Din punctul meu de vedere, va fi o loterie. Da, în mod cert este un câștigător pe județul Cluj, dar nu se știe cu cât. Prezența la vot nu cred că va trece de 35% pentru că am văzut ce se întâmplă în stradă. Am străbătut străzi zi de zi, o lună întreagă de campanie. Pe zi am acoperit minimum 5, 6 comune. Vârstnicii cu care am apucat să vorbim ne-au spus clar: “Nu mergem la vot!”. Motivele sunt multe: nu au de ce, le este teamă, intervine și frigul, sunt foarte multe elemente care îi va ține acasă pe cei vârstnici – foarte multe. Cei din municipiu circulă pe străzi, însă cei din comune se stresează foarte mult, sunt cuprinși toți de teamă. 

Știu că există Covid-19, știu că e o boală, dar nu de o amploare așa mare încât să ajungi să închizi o Românie întreagă. Dă cu virgulă și nimeni nu se mai oprește în dreptul oamenilor.

Reporter: Ce mesaj doriți să le transmiteți alegătorilor dumneavoastră? 

Andrei Maxim: Aș vrea să îndemn cetățenii să voteze cu oamenii noi. Să acorde o șansă oamenilor noi, care au realizat ceva în viață fără ajutorul statului. Să voteze oamenii care știu să se aplece spre cei din jur, să voteze omul. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.